Home > Nieuwsberichten > Slaapapneupatiënt Jacqueline: "Ik voel me een ander mens"

Slaapapneupatiënt Jacqueline: "Ik voel me een ander mens"05/05/2022

Jacqueline is blij met haar slaapapneubehandeling

Heel veel Nederlanders hebben slaapapneu, ademstops tijdens het slapen, zonder dat ze het weten. Het overkwam ook de Zaanse Jacqueline van Elsacker. Ze deelt graag haar verhaal over de behandeling, zodat meer mensen kunnen worden geholpen: “Praat met je huisarts. Er kan iets aan worden gedaan en je voelt je een stuk fitter.”

Toen Jacqueline vorig jaar stopte met roken, ging ze ervan uit dat ze zich steeds beter zou voelen: “Maar het tegendeel was waar. Ik ging steeds meer snurken en ik had ’s ochtends het gevoel dat er iets vastzat in mijn keel. Toen ik mijn huisarts dit vertelde, stelde hij voor om een slaaptest te doen. Al snel bleek dat ik slaapapneu had. En niet zo’n beetje ook. Iemand met lichte apneu heeft vijf tot vijftien ademstops per uur. Bij mij hebben ze er meer dan zeventig gemeten! Daar schrok ik behoorlijk van.”

“Misschien had ik al veel langer slaapapneu. Mijn longarts, Fredrike Oomen, in het Zaans Medisch Centrum wist me gelukkig te vertellen dat je niet overlijdt aan slaapapneu, maar indirect is het niet goed voor je lichaam, organen en bloedvaten.”

Direct aan de beurt voor CPAP
Hoewel slaapapneu ook met een speciaal bitje kan worden verholpen, was de apneu bij Jacqueline zo ernstig dat de longarts meteen CPAP voorschreef: een apparaat naast het bed blaast dan via een masker lucht in de luchtwegen. “Ik kon eigenlijk heel snel terecht bij de CPAP-laborant van het Zaans Medisch Centrum. Die hielp mij met het kiezen van het juiste masker en gaf een goede uitleg over de machine.”

“Ik weet nog dat ze zei dat ik de eerste dagen misschien nog moest wennen. Als het niet lukt, mag je het masker dan na zo’n vijftien à twintig minuten afzetten. Maar ik sliep gewoon al na twintig minuten! Ik heb de hele nacht doorgeslapen. En dat doe ik nog steeds. Ik dacht eerst dat het normaal was dat je ’s nachts wakker wordt om naar het toilet te gaan, maar volgens de longarts kan je blaas dat gewoon aan.”

Beter slapen, beter uitgerust
Voor Jacqueline maakt slapen met een CPAP een wereld van verschil. “Ik snurk niet meer – dat is wel zo fijn voor mijn man – en ik voel me veel fitter en uitgerust. Ik heb er nooit bij stilgestaan hoe moe ik vroeger was. Dan gingen mijn man en ik naar een verjaardag in het midden van het land en dan reed ik terug, zodat hij een drankje kon drinken. Vaak was ik zo moe dat ik bijna in slaap viel. De longarts zei tijdens het spreekuur tegen me dat je met ernstige slaapapneu niet mag autorijden.”

“Als ik zo terugkijk, merkte ik het ook al tijdens mijn werk. Dan moest ik nog tot vijf uur door, maar om drie uur kon ik mijn ogen al niet meer openhouden. Nu heb ik gewoon de hele dag de juiste concentratie.” Inmiddels heeft ook haar man een bitje aangemeten gekregen tegen slaapapneu. “Nu slapen we allebei stukken beter.”

‘Doe wat aan slaapapneu’
Jacqueline is zo enthousiast over de behandeling die ze in het Zaans Medisch Centrum kreeg, dat ze graag ook anderen vertelt over hoe belangrijk het is om wat aan slaapapneu te doen. “Er zijn gewoon middelen die je kunnen helpen. Je wordt er gewoon een ander mens van. Dus praat erover met je huisarts.”

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure