Home > Nieuwsberichten > Kan ik als zwangere nog veilig naar het ziekenhuis?

Kan ik als zwangere nog veilig naar het ziekenhuis?20/04/2020

Zwanger zijn in Coronatijd. Dat kan extra spanning meegeven. De afdeling verloskunde krijgt veel vragen binnen van zwangeren. “Heel begrijpelijk”, zegt gynaecoloog Bianca Fong “zwangeren hebben vragen over de gevolgen van de uitbraak voor zichzelf of hun baby. Of vragen over hoe veilig het is om in deze tijd in het ziekenhuis te bevallen.”

Bevallen in het ziekenhuis

“Iedereen is welkom om in ons ziekenhuis te bevallen: of je nu Corona hebt of niet. Er zijn duidelijke afspraken in het ziekenhuis hoe er wordt omgegaan met mensen die besmet zijn met het Coronavirus en mensen die dat niet zijn. Mensen die besmet zijn, komen via een andere route het ziekenhuis binnen dan de mensen die niet besmet zijn. De zorg voor Coronapatiënten gebeurt in een beschermde omgeving en zij begeven zich niet tussen de andere patiënten of bezoekers van het ziekenhuis. Jij kunt dus, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis.”

Zwanger en besmet met het Coronavirus

Als je zwanger bent én het Coronavirus hebt, is het advies om juist in het ziekenhuis te bevallen. Bianca: “In het ziekenhuis kunnen we de conditie van zowel moeder als baby goed in de gaten houden, onder andere door tijdens de bevalling de hartslag van de baby te registreren. En er worden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de kans op besmetting van medewerkers en anderen in het ziekenhuis zo klein mogelijk zijn. Dit betekent dat je in een eenpersoonskamer in een beschermde omgeving wordt verpleegd, waarbij onze medewerkers speciale beschermingsmiddelen aan hebben. Je krijgt ook adviezen welke maatregelen je na de bevalling moet nemen om te zorgen dat je je baby zo goed mogelijk beschermt.” 

Keizersnede

“Een keizersnede kan gewoon plaatsvinden. Indien nodig kunnen ook op de operatiekamers de beschermingsmaatregelen voor het personeel worden getroffen. Ben jij of je partner besmet is met Corona dan mag je partner niet mee naar de operatiekamer. Dit mag ook niet wanneer je partner verkoudheidsklachten heeft.

Partner bij de bevalling

“Normaal gesproken mag je als zwangere zelf bepalen wie er bij je bevalling aanwezig is. Dat mag natuurlijk nog steeds, alleen is het nu beperkt tot één persoon. Dit kan bijvoorbeeld jouw partner zijn of je zus of een vriendin.” 

Ziekteverschijnselen

“Als je partner ziekteverschijnselen heeft, wordt er bij jou een Corona test afgenomen. En totdat de uitslag van deze test bekend is, nemen we voorzorgsmaatregelen om mogelijke besmetting te voorkomen. Dit betekent dus dat je in een beschermde omgeving wordt opgenomen en de medewerkers beschermingsmiddelen aan hebben.” 

Controleafspraken

“Wij proberen controleafspraken zoveel mogelijk te laten doorgaan. Het kan wel zijn de afspraak telefonisch plaatsvind en niet via persoonlijk contact. Afspraken voor echo’s gaan ook gewoon door. Het kan soms wel voorkomen dat een afspraak wordt verzet naar een later tijdstip als de zwangere op dat moment bijvoorbeeld verkoudheidsklachten heeft.“

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure