Home > Nieuwsberichten > Kwaliteitsadviseur Erwin Steenbergen: "Met flitsaudits checken we dagelijks of  onze veiligheidsmaatregelen werken" 

Kwaliteitsadviseur Erwin Steenbergen: "Met flitsaudits checken we dagelijks of  onze veiligheidsmaatregelen werken" 15/05/2020

Nu het aantal patiënten op de intensive care daalt, pakt het Zaans Medisch Centrum de reguliere zorg weer voorzichtig op. “Maar dat moet wel veilig gebeuren”, vertelt Erwin Steenbergen van de afdeling kwaliteit en veiligheid. “Overal waar weer gewerkt wordt, hebben we maatregelen genomen volgens de richtlijnen van het RIVM en de afspraken uit het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Om zeker te zijn dat die maatregelen in de praktijk ook werken, houden we elke dag flitsaudits.” 

Naleving van veiligheidsmaatregelen en -afspraken

Erwin legt uit: “Een flitsaudit is een kort onderzoek van een half uur, waarbij een kwaliteitsadviseur verschillende afdelingen en algemene ruimtes in het ziekenhuis bezoekt. Om ervoor te zorgen dat er niet te veel patiënten in een wachtkamer zitten, zijn er verschillende stoelen afgeplakt. Ook zijn er looproutes gemaakt, zodat patiënten die in en uit het ziekenhuis gaan, elkaar niet in de weg lopen. Op papier is het allemaal mooi bedacht, maar werkt het ook allemaal? Worden afspraken wel nageleefd? En zijn ze praktisch haalbaar? Daar letten we continu op.”

Als kwaliteit- en veiligheidsadviseur is Erwin trots op alle medewerkers die ervoor zorgen dat de veiligheid in het ziekenhuis gewaarborgd is: “We maken elke dag verschillende rondes. Daarbij observeren we niet alleen of de maatregelen en afspraken werken, we praten ook met zorgverleners en vragen patiënten naar hun ervaringen. Op de meeste plekken in het ziekenhuis gaat het goed. Soms zijn er wat aanpassingen nodig. De knelpunten geven we dan door aan het team dat verantwoordelijk is voor de veiligheidsmaatregelen. Signaleren wij een knelpunt op de ene dag, dan is het de volgende dag vaak al opgelost – soms nog op dezelfde dag.”

Aanpassing van de looproute en toepassing beschermende maatregelen

Als voorbeeld van een knelpunt noemt Erwin een looproute die moest worden aangepast. “Voor ons leek het een logische route, maar als je ziet dat patiënten een andere weg kiezen, moet je aanvullende maatregelen nemen. Extra stickermateriaal op de vloer of een duidelijkere bewegwijzering kan dan uitkomst bieden. Onze korte gesprekjes met patiënten – natuurlijk op anderhalve meter afstand – zijn daarbij heel waardevol. Een betere bron dan de patiënt is er niet.”  

"Een ander voorbeeld is het toepassen van beschermende maatregelen. Tijdens de rondes kijken we of de afspraken over het dragen van mondkapjes en andere beschermende maatregelen nageleefd worden en duidelijk zijn.” 

Blijven verbeteren

Voorlopig blijven Erwin en zijn collega’s elke dag flitsaudits doen. “De kwaliteit en veiligheid van de zorg staat hoog in het vaandel bij het Zaans Medisch Centrum. Met deze flitsaudits zorgen we ervoor dat we de veiligheid elke dag blijven verbeteren. Zo kunnen patiënten met een gerust hart voor de reguliere zorg naar ons ziekenhuis komen.”
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure