Home > Nieuwsberichten > Laatste stand van zaken

Laatste stand van zaken26/01/2022

Laatste update op 26 januari

Opgenomen patiënten

Er zijn op dit moment 7 patiënten met Corona opgenomen.


Aangescherpt beleid mondmaskers

De overheid geeft het advies om altijd minimaal gebruik te maken van een medisch mondneusmasker type II. Het ZMC neemt dit advies over en verscherpt dus het beleid hierover.

Type mondmasker
Aan onze patiënten en bezoekers (vanaf 13 jaar) wordt gevraagd in ons ziekenhuis minimaal een medisch mondneusmasker type II te dragen, conform advies van de rijksoverheid. Zelf gemaakte en stoffen mondneusmaskers zijn niet meer toegestaan. Patiënten en bezoekers die niet in bezit zijn van een juist type medisch mondneusmasker, kunnen bij binnenkomst in ons ziekenhuis een exemplaar pakken.


Afschalen reguliere zorg

Vrijdag 26 november heeft de minister bekrachtigd dat de huidige situatie in de zorg past bij fase 2D. Het verzoek aan de zorgaanbieders is direct te handelen naar de afspraken passend bij fase 2D. 

Fase 2D betekent dat in het hele land de zorg continuïteit in gevaar is en dat extra maatregelen nodig zijn. De afspraak is dat alle ziekenhuizen de reguliere zorg afschalen (behoudens zorg die geen gevolgen heeft voor de COVID-capaciteit).Landelijk sturen we zoveel mogelijk op het spreiden van patiënten. Het doel is hiermee dat alle ziekenhuizen de patiënten met een acute en urgente zorgvraag kunnen blijven behandelen en we voorkomen in fase 3 terecht te komen. 

Binnen het ZMC gaan we de capaciteit in de kliniek en IC voor COVID patiënten uitbreiden. Het is noodzakelijk om personeel hiervoor vrij te spelen om zowel de medisch als verpleegkundige zorg te ondersteunen. Dit is alleen haalbaar als we reguliere zorg afbouwen. U krijgt van ons persoonlijk bericht als een afspraak met ons niet door kan gaan. 


Voor onze patiënten: kom niet te vroeg en indien mogelijk alleen

Wij handhaven de anderhalve meter afstand in ons ziekenhuis. 
Dat betekent dat wij ook onze wachtkamers alleen voor onze patiënten kunnen gebruiken en ook zodanig hebben ingericht. Wij verzoeken u om niet te vroeg te komen en indien mogelijk alleen.


Basisregels blijven van kracht

Het is nog steeds belangrijk dat u zich houdt aan de landelijke basisregels:
•    Houd 1,5 meter afstand van elkaar. Het houden van onderlinge afstand is de meest belangrijke maatregel in de aanpak van COVID. Onze wachtkamers en overige ruimtes zijn hierop ingericht
•    Desinfecteer uw handen bij binnenkomst
•    Draag een mondkapje waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is
•    Hoest of nies in de elleboog
•    Kom niet naar het ziekenhuis met klachten die passen bij het coronavirus
•    Kom niet te vroeg en indien mogelijk alleen


Maatregelen bezoek

Bezoek aan een patiënt op een klinische afdeling:

  • Er mogen bij elke patiënt zonder COVID maximaal 2 bezoekers per dag komen, het liefst niet tegelijk
  • Er mag bij elke patiënt met COVID maximaal 1 bezoeker per dag komen.

Dit geldt niet voor:

  • Terminale patiënten: onbeperkt bezoek
  • Kinderafdeling: onbeperkt bezoek door (beide) ouders/verzorgers. Voor de polikliniek verzoeken we, waar mogelijk, het kind door één ouder te begeleiden. Er is op dit moment geen speelgoed in de wachtkamer aanwezig. U kunt zelf eigen speelgoed meenemen
  • Kraamvrouw/bevalling; Twee personen mogen bij de bevalling aanwezig zijn
  • De partner van de kraamvrouw mag 24 uur per dag aanwezig zijn bij vrouw en kind

En verder:

  • Wij vragen bezoekers en patiënten ook een mondkapje te dragen.  Het dragen van een mondkapje voor bezoekers en patiënten is nu ook in de openbare ruimten verplicht.   
  • Bezoekers met luchtwegklachten zijn niet toegestaan in het ziekenhuis

Booster Immuun gecompromitteerde patiënten

Immuun gecompromitteerde patiënten die in aanmerking komen voor een volgende booster worden door het RIVM uitgenodigd met een brief. Na bericht vanuit RIVM kunnen zij zelf bij de GGD een afspraak maken vanaf 3 maanden na hun derde vaccinatie of minimaal 3 maanden na een doorgemaakte infectie. In tegenstelling tot de vorige keer zal het ziekenhuis deze booster niet zelf meer zetten


Restaurant De Lunchroom en koffiecorner

Naar aanleiding van de persconferentie 18 december heeft onze partner Albron helaas moeten besluiten om de lunchroom - tijdelijk en tot zo lang de additionele maatregelen gelden - te sluiten voor onze patiënten en bezoekers. 

De koffiecorner in de centrale hal blijft operationeel op de gebruikelijke tijden van 08:00 uur tot 17:00 uur voor take away van het gebruikelijke assortiment. Hier worden ook een beperkt aantal belegde broodjes aangeboden.
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2022 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure