Home > Nieuwsberichten > "Lachgas is minder onschuldig dan mensen denken"

"Lachgas is minder onschuldig dan mensen denken"01/08/2023

Het is weer zomertijd dus festivalseizoen. Het moment waarop veel mensen de teugels even laten vieren. En voor sommigen horen daar ook recreatieve middelen bij zoals lachgasgebruik. Maar wist u dat deze veel minder onschuldig zijn dan ze lijken? Het kan zelfs tot verslaving of verlamming leiden.

Geen gevoel in ledematen

Er is nog veel onbekend over het langdurig en excessief gebruiken van lachgas. Maar voorbeelden van schrijnende gevallen in het ZMC zijn er genoeg. Neuroloog Ron van Oosterhout ziet patiënten met dwarslaesies, die geen gevoel meer in bepaalde ledematen hebben en kampen met bijkomende verslaving. “We krijgen deze mensen binnen als ze op de eerste hulp belanden of een afspraak maken omdat ze ernstige bijwerkingen hebben.”

Er zijn steeds meer mensen die ooit lachgas hebben gebruikt. Lachgas is na cannabis en xtc de meest gebruikte drug in Nederland. De effecten duren kort. Na 1 tot 5 minuten is lachgas uitgewerkt. Maar de effecten houden langer aan bij gebruik van meerdere ballonnen achter elkaar.

Verslavend

Bij langdurig gebruik van lachgas kunnen ernstige problemen met de gezondheid ontstaan.  Sommige gebruikers raken zelfs verslaafd of verlamd. Dit komt helaas steeds meer voor. Van Oosterhout deed samen met collega’s van het OLVG en Medisch Centrum Heerlen onderzoek naar patiënten die in korte tijd veel lachgas gebruiken. “Lachgas is minder onschuldig dan mensen denken. Dat het zo verslavend kan zijn, is nieuw voor ons.”

Directe risico’s als duizeligheid, verwardheid, hoofdpijn en tintelingen in handen en voeten komen het meest voor. Andere klachten komen minder vaak voor: misselijkheid, verlies van evenwicht, valpartijen, flauwvallen, pijn op de borst, zweten, bleke huid, slecht zien, pijn in mond of keel, overgeven, diarree, hartkloppingen, benauwdheid en opwinding.

Alarmsignalen

Tintelingen en een doof gevoel in armen en benen zijn alarmsignalen. Het is belangrijk dat iemand direct stopt met gebruik en medische hulp zoekt.

Patiënten moeten vitaminetabletten of B12-injecties nemen om de bijwerkingen tegen te gaan. Ook de mensen die een dwarslaesie krijgen kunnen daarmee redelijk goed herstellen en terecht bij revalidatieklinieken. De verslavende factor kan alleen roet in het eten strooien. Van Oosterhout: “Sommige patiënten zijn net weer hersteld maar beginnen door de verslaving opnieuw met gebruiken. Dan kun je van voren af aan beginnen.”

Meer weten?

Meer informatie over de risico’s van lachgas kunt u hier vinden.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure