Home > Nieuwsberichten > Meer dan 100 mannen met plasklachten behandeld met eenvoudige ingreep

Meer dan 100 mannen met plasklachten behandeld met eenvoudige ingreep11/12/2020

Plasklachten komen veel voor in Nederland. Zeker 30 procent van de mannen boven de 50 jaar heeft er last van.

Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) biedt met de UroLift-behandeling een alternatief voor mannen met plasklachten voor wie medicatie of een operatie geen uitkomst bieden. Tot nu toe werden meer dan 100 patiënten behandeld. Piet van Gelderen (75) uit Castricum was de 100e: “Ik kan weer kanoën van Uitgeest naar Driehuizen zonder plaspauze.”


Veelvoorkomende plasklachten zijn erge aandrang om te plassen, het gevoel je blaas niet te kunnen legen of een onderbroken urinestraal. Ook Piet had er last van. ”Ik dacht dat het bij mijn leeftijd hoorde. Maar het werd steeds erger. Zodra ik ook maar iets van aandrang voelde, moest ik naar het toilet. Op een gegeven moment was het zo erg dat ik tijdens een wandeling met de hond drie keer moest stoppen om te plassen. Ook ‘s nachts moest ik wel twee tot drie keer per nacht mijn bed uit. Ik heb in die tijd van alles geprobeerd om van mijn plasklachten af te komen. Van bekkenbodemspieroefeningen tot medicijnen. Dit werkte niet goed genoeg. Of het gaf vervelende bijwerkingen.” Voor een operatie, die vaak gevolgen heeft voor de zaadlozing en erectiefunctie of kan leiden tot incontinentie, was het voor Piet nog te vroeg.


Dr. Langbein, behandelend uroloog in het ZMC, ziet in haar spreekkamer dagelijks mannen met plasklachten. Vaak worden de klachten veroorzaakt door een vergrote prostaat. “Met de UroLift-behandeling kunnen we blijvende verlichting van klachten geven aan mannen voor wie medicatie geen uitkomst biedt. En die hun seksuele functie willen behouden. Bij de UroLift-behandeling brengen we kleine implantaten van 1 mm dikte in via de plasbuis. Deze implantaten houden het aangegroeide prostaatweefsel als het ware opzij. Zo kunnen we de druk op de urinebuis verlichten, zonder dat we het weefsel hoeven te verwijderen, verhitten of erin hoeven te snijden. De behandeling wordt op dit moment uitgevoerd in vijf ziekenhuizen. In het ZMC zijn al meer dan 100 patiënten behandeld. Ik hoop dat er met deze behandelmethode meer mannen met plasklachten geholpen kunnen worden. En dat mannen zich laten helpen om problemen op latere leeftijd te voorkomen.”


Piet heeft na de UroLift-behandeling veel meer controle over zijn plasgedrag. “Ik heb niet meer de angst dat ik onverwachts heel nodig naar het toilet moet. Ik kan weer kanoën van Uitgeest naar Driehuizen zonder plaspauze. En als ik s ’avonds weinig drink, hoef ik slechts één keer mijn bed uit.”

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure