Home > Nieuwsberichten > Nieuw regionaal kankernetwerk OncoNoVo+

Nieuw regionaal kankernetwerk OncoNoVo+10/11/2023

Met de oprichting van het regionale oncologienetwerk OncoNovo+ krijgen patiënten met kanker in de provincies Noord-Holland en Flevoland de beste oncologische zorg. Alle 13 ziekenhuizen in deze regio hebben zich aangesloten bij dit netwerk, zo ook het Zaans Medisch Centrum. Op 7 november ondertekenden zij de samenwerkingsovereenkomst tijdens een feestelijk oprichtingssymposium. “We werken samen om de kankerzorg in de toekomst goed, toegankelijk en beschikbaar te houden”, aldus Edwin van der Meer, bestuursvoorzitter van BovenIJ en avondvoorzitter tijdens het oprichtingssymposium.

Voor patiënten betekent de ondertekening dat ze overal in de regio dezelfde hoogwaardige kwalitatieve zorg krijgen. “Met dit netwerk bedienen we bijna een kwart van het totaal aantal oncologiepatiënten in Nederland. Door kennis en kunde te bundelen in OncoNoVo+ krijgen patiënten de beste zorg op de juiste plek, zoals ook beschreven in het Integraal Zorgakkoord. Die zorg wordt zoveel mogelijk dicht bij huis of zelfs thuis geleverd waar dat kan. Als hoog specialistische zorg nodig is, gaat de patiënt naar een expertisecentrum”, aldus Van der Meer. 

Programmamanager oncologie Samira Barnas van het Zaans Medisch Centrum: “Dit netwerk zal veel betekenen voor ons allen in de regio. Hiermee houden we de kwaliteit van de oncologische zorg zo hoog mogelijk. Daarnaast is het noodzakelijk om actiever samen te werken om de groei van het aantal patiënten aan te kunnen. Wij staan in dit netwerk voor gelijke zorgkansen voor iedereen.”

Betere organisatie van zorg en meer innovatie
De samenwerking richt zich op zorg, onderzoek, opleiding en een betere organisatie van oncologische zorg in de regio. Door in alle ziekenhuizen dezelfde taal en informatiestandaarden te gebruiken in de patiëntendossiers, betekent dit dat iedereen dezelfde termen gebruikt voor dezelfde begrippen en is onderzoek mogelijk in grotere patiëntgroepen. De uitkomsten van dit onderzoek helpen patiënten van de toekomst. 
 
Meer kennis en expertise 
De ziekenhuizen hebben dezelfde werkwijze en bundelen kennis en expertise. Het streven is dat 95% van de kankerbehandelingen dicht bij huis zijn. Voor meer specialistische zorg kan het zijn dat patiënten naar een van de expertisecentra binnen het netwerk moeten. Na de behandeling daar keert de patiënt zo snel als mogelijk weer terug naar het regionale ziekenhuis voor de verdere behandeling, controles en nazorg.

De ziekenhuizen die in het netwerk samenwerken zijn: Zaans Medisch Centrum, Dijklander Ziekenhuis, Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek, Bovenij, Flevoziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, OLVG, Rode Kruis Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis, Tergooi, Ziekenhuis Amstelland en Ziekenhuis St Jansdal. De plus van OncoNoVo+ staat symbool voor zorginstellingen binnen en buiten de regio die ook willen samenwerken. 

Voor meer informatie, kijk op www.onconovo.nl

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure