Home > Nieuwsberichten > ZMC orthopeed Robbert Jan Noorda plaatste ruim 2000 nieuwe knieën

ZMC orthopeed Robbert Jan Noorda plaatste ruim 2000 nieuwe knieën11/07/2023

Robbert Jan Noorda is sinds 2003 orthopeed in het Zaans Medisch Centrum. Sinds zijn aanvang heeft hij ruim 2000 nieuwe knieën geplaatst. De laatste 10 jaar gebeurde dat met een vooruitstrevende techniek waarbij knieprotheses speciaal worden voorbereid voor een perfecte pasvorm.Ik heb altijd een bijzondere belangstelling gehad voor knieën. Het is een heel ingewikkeld gewricht.”

In de afgelopen 20 jaar is er veel veranderd in de manier waarop knieprothese-operaties worden uitgevoerd. Noorda: ”Samen met collega van der Aa heb ik de eerste 10 jaar totale knieprotheses geplaatst op de traditionele wijze en de laatste 10 jaar doen we dat met een vernieuwde techniek waarbij we de plaatsing en de maat van de prothese met een speciale MRI en foto kunnen optimaliseren."

Betere positionering

Bij deze zogenaamde Visionaire-techniek wordt met behulp van een computer de positionering van de nieuwe prothese berekend. Daardoor werken we nauwkeuriger en dat levert winst op in de kwaliteit van zorg voor de patiënt. In andere ziekenhuizen maken ze ook gebruik van de techniek, maar dan alleen in meer complexe situaties.

Noorda: "Vroeger moest je wel een week in het ziekenhuis blijven na een operatie. Tegenwoordig kun je -na overleg- de volgende of soms dezelfde dag al naar huis als je iemand thuis hebt om je te helpen. Dat kan nu omdat de pijnbestrijding erg verbeterd is en de meeste mensen na de operatie geen pijn meer hebben en weer snel kunnen bewegen. Dat bevordert het herstel. Bovendien zijn mensen over het algemeen minder misselijk na de operatie wat daar ook enorm bij helpt.”

In dit artikel lees meer over deze vernieuwende techniek én over de ervaringen van Erik Timmerman, die twee nieuwe knieën en een nieuwe heup kreeg in het ZMC. 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure