Home > Nieuwsberichten > Rusteloze benen kunnen de slaap flink verstoren

Rusteloze benen kunnen de slaap flink verstoren23/09/2020

Het lijkt onschuldig en dat is het in feite ook, maar het kan een ware hel zijn soms: ‘restless legs’, oftewel rusteloze benen. Het gevoel dat de één omschrijft alsof ‘er mieren door mijn benen lopen’ en de ander alsof ‘er bubbels in mijn benen zitten’, of jeuk in het been. En krabben helpt dan niet, bewegen vaak weer wel. Maar omdat het fenomeen vaak in de avond of nacht optreedt is dat niet waar men zin in heeft. Neuroloog en somnoloog (slaapspecialist) Lonneke de Lau ziet patiënten met deze klacht regelmatig langskomen op het slaapexpertise centrum van het Zaans Medisch Centrum. “Het is een lastige aandoening maar gelukkig beschikken we over medicijnen die veel mensen kunnen helpen.”

Lonneke is als neuroloog gespecialiseerd in slaapstoornissen en verbonden aan het slaapexpertise centrum van het ZMC.  Het ziekenhuis beschikt over een groot slaapcentrum met zeven slaapkamers met moderne apparatuur waar patiënten kunnen overnachten voor onderzoek. Er zijn vijf neurologen actief samen met gespecialiseerde laboranten. “Wanneer hier mensen komen met een slaapprobleem vragen we standaard of ze last hebben van onrustige benen. Veel mensen denken namelijk dat er niets aan te doen is en benoemen het zelf niet snel. Terwijl het van grote invloed kan zijn op  de kwaliteit van leven.”


Wanhopig

Onrustige benen komen voor in verschillende mate. “Het doet meestal geen pijn, maar het is meer een heel vervelend en onaangenaam gevoel. Het kan grote onrust geven, ook door de sterke aandrang tot bewegen”, geeft Lonneke aan. “Soms is er wat onrust in de benen bij het tv kijken. Soms liggen mensen uren wakker voor ze in slaap raken, of ze worden steeds wakker ‘s nachts. Sommige mensen durven niet naar de bioscoop omdat ze bang zijn niet zolang te kunnen stilzitten. In dat geval beperkt het ook je leven. Er komen mensen op de slaappoli die echt heel wanhopig zijn. Ze proberen van alles, een koude douche, lopen… Ze raken steeds meer geïrriteerd, ook omdat ze te weinig slaap krijgen.”  


Slaaponderzoek

Als bijkomend verschijnsel van restless legs kunnen  soms heftige beenbewegingen in de slaap optreden. Lonneke: “Dat kan de slaap verstoren en ook grote impact hebben op de nachtrust van de partner. In het slaapexpertise centrum kan een nachtelijk slaaponderzoek worden gedaan wanneer er een vermoeden is op nachtelijke beenbewegingen die de slaap verstoren.” 


Oorzaak

De oorzaak van de restless legs is nog onbekend. “We weten dat het vaker voorkomt bij vrouwen en tijdens de zwangerschap”, vertelt Lonneke. “Wellicht speelt dan ijzergebrek mee. IJzertabletten kunnen soms helpen, maar niet in alle gevallen. Ook de dopaminestofwisseling  speelt waarschijnlijk een rol, evenals erfelijkheid. Dus de gedachte is: is er iets met het ijzer, met het dopamine of is het genetisch? Dat is de kennis die we nu hebben.” 


Medicijnen

“Het is geen gevaarlijke aandoening. Maar wel heel lastig. En omdat veel mensen denken dat er niets aan te doen is gaan ze er niet mee naar de huisarts. Maar in veel gevallen kunnen we er wel iets aan doen. Er zijn behalve ijzertabletten, mocht daar het probleem zitten, echt medicijnen voor. De huisarts kan deze medicijnen ook voorschrijven, dus ga daar altijd langs”, benadrukt Lonneke tot slot. 

 

Bron: Rodi media oktober 2019

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure