Home > Nieuwsberichten > ZMC begint met vaccineren van hoog-risicopatiënten

ZMC begint met vaccineren van hoog-risicopatiënten22/03/2021

Vanaf 23 maart nodigt het ZMC de eerste ‘hoog-risicopatiënten’ uit om hun vaccinatie tegen het coronavirus (covid-19) te komen halen. Het gaat om mensen die volgens de Gezondheidsraad met voorrang een vaccinatie moeten krijgen.

ZMC krijgt de eerste partij vaccins voor zijn hoog-risicopatiënten vanaf 23 maart aangeleverd. Omdat het ziekenhuis honderden patiënten moet vaccineren, die elk twee vaccinaties krijgen, zal het vaccineren meerdere weken in beslag nemen. Ook de voorbereiding vergt tijd, wij verwachten vanaf 6 april te starten met vaccineren. 


De hoog risicogroep wordt automatisch uitgenodigd via een brief

Wij sturen vanaf 23 maart de uitnodigingen naar de eerste groepen hoog-risicopatiënten. Patiënten krijgen een uitnodiging via e-mail of in de brievenbus, in de uitnodiging staat het telefoonnummer waarmee contact opgenomen kan worden voor het inplannen van de vaccinatie. 


Waarom de hoogrisicogroepen?

Voor patiënten met bepaalde aandoeningen kan het extra risicovol zijn om corona op te lopen. De coronavaccinatie is voor hen dus extra belangrijk. De Gezondheidsraad heeft geadviseerd wie er in die groep ‘hoog-risicopatiënten’ vallen. Zij krijgen binnenkort een oproep voor vaccinatie in het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn. Op de site van het RIVM kunt u meer lezen over de hoogrisicogroepen (daar benoemd onder groep A): Vaccinatie medische (hoog)-risicogroepen | RIVM


Moderna-vaccin

Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten dat hoog-risicopatiënten het vaccin Moderna krijgen. Natuurlijk voldoet dit vaccin aan alle veiligheidseisen. 
In dit filmpje vertelt onze arts- microbioloog Ivar Lede alles over vaccineren. Over de ontdekking van het vaccin, hoe werken COVID-19 vaccins, kansrijke COVID-19 vaccins en uitdagingen bij de implementatie van COVID-19 vaccins.


Andere risicopatiënten

Het ministerie van Volksgezondheid onderscheidt naast hoog-risicopatiënten ook nog andere risicopatiënten. Omdat er nog niet genoeg vaccins zijn voor iedereen, worden zij op een later moment gevaccineerd. Of dat gebeurt bij de GGD, bij de huisarts of in het ziekenhuis is op dit moment nog niet bekend. Op de website www.coronavaccinatie.nl leest u meer over de volgorde van de vaccinaties. 


Meer informatie

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure