Home > Nieuwsberichten > ZMC en Youz winnen Zaanse Regenboogprijs 2024

ZMC en Youz winnen Zaanse Regenboogprijs 202410/06/2024

Afgelopen zaterdag namen het transgenderteam van het ZMC en de genderpoli van Youz samen de Zaanse Regenboogprijs 2024 in ontvangst. Boris Kanen, internist-endocrinoloog in het ZMC: “Het ZMC en Youz werken sinds 2021 nauw samen aan transgenderzorg in de regio. Het winnen van deze prijs is een mooie waardering voor de inzet van onze teams.”

Transgenderzorg
Transgenderzorg ZMC biedt begeleiding en behandeling aan mensen die ervaren dat het geslacht waarmee ze geboren zijn, niet past bij wie ze zijn of hoe ze zich willen uiten. Het ZMC is het enige niet academische centrum in Nederland dat deze zorg op integrale wijze en in netwerkverband biedt aan kinderen, adolescenten en volwassenen. Dat doen we onder andere in samenwerking met Youz. Youz helpt kinderen, jongeren en jongvolwassenen die psychische klachten of problemen hebben. De genderpoli biedt specifiek zorg gericht op de genderontwikkeling. Vanwege de goede samenwerking tussen het ZMC en Youz en hun gezamenlijke inzet voor jongeren tot 18 jaar zijn ze samen genomineerd voor de Zaanse Regenboogprijs. Kanen: “In de zorg die we bieden is veel aandacht voor diversiteit en inclusiviteit. Ons ultieme doel is onze patiënten helpen zichzelf te kunnen zijn.”

ZaanPride en de Regenboogprijs
Voor de vijfde keer op rij werd in Zaanstad de lokale Pride gevierd; een vrolijk feest en tegelijkertijd een pleidooi voor vrijheid, diversiteit en inclusie. Zaterdag was de Zaanse Regenboogparade in Zaandam met aansluitend een feest in het Zaantheater. Hier werd door stichting De Zaanse Regenboog en Discriminatie.nl Zaanstreek/Waterland de Zaanse Regenboogprijs uitgereikt. Genomineerden voor deze prijs zetten zich op een bijzondere manier in voor gender en seksuele diversiteit. De Zaanse Regenboogprijs bestaat uit een kunstobject -ontworpen door de Zaanse kunstenares Ingrid Roos- en een geldbedrag van € 250,-.

De andere genomineerden waren Marijke van Vliegen, die zich al jaren inzet voor het bevorderen van inclusiviteit, met name voor ouderen uit de lhbtiqa+ doelgroep in het Erasmushuis en Angelique Melisse, die zich inzet voor mensen met een beperking en binnen Odion diversiteit op de kaart zet. Wij feliciteren hen ook met de nominatie voor hun mooie werk.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure