Home > Nieuwsberichten > ZMC start met pilot duurzame OK mutsen

ZMC start met pilot duurzame OK mutsen11/01/2022

In Nederland wordt 7% van de CO2 uitstoot veroorzaakt door de zorg. Binnen het ziekenhuis heeft de OK een aanzienlijk aandeel omdat ze veel disposable materialen gebruiken en daarmee veel afval produceren. Op de OK wordt veel energie gebruikt voor de luchtbehandeling van het OK complex. Als laatste werkt de OK met narcosegassen die hetzelfde effect hebben als vervuilende broeikasgassen.


Green team OK

Omdat binnen de OK veel winst te behalen is op het gebied van duurzaamheid, is een speciaal Green team OK opgericht. Dit team valt onder de duurzaamheidscommissie, die ZMC breed werkt en kijkt waar het allemaal mogelijk is om duurzamer te worden als ziekenhuis. Het Green team bestaat uit verschillende medewerkers van de OK; alle disciplines worden betrokken.  


Van 20.000 naar 100 OK mutsen

Per jaar worden er zo'n 20.000 disposable mutsen gebruikt in ZMC. Het Greenteam OK en de duurzaamheidscommissie hebben de handen ineen geslagen en het ZMC is, als 2e ziekenhuis in Nederland, een pilot gestart met herbruikbare OK mutsen. In samenwerking met onder andere FIT, inkoop en CleanLease is de pilot opgezet. Als de pilot een succes is kunnen we straks met iets meer dan 100 OK mutsen per jaar de OK draaien. Met 60% minder CO2 uitstoot voor het gebruik van OK mutsen is het ZMC dan weer een beetje duurzamer en wordt de afvalberg verkleind. 


Mooie stap naar duurzamere OK

Tijdens de pilot periode kunnen de deelnemers kiezen welke muts ze willen dragen (er zijn verschillende maten) en evalueren we continue hoe het bevalt. In februari volgt een eindevaluatie en beslissen we hoe we verder gaan. De eerste ervaringen zijn positief, dus dit zou een mooie stap zijn op weg naar een groenere OK. Zo maken we het ziekenhuis met z’n allen echt duurzamer! 
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure