Home > Ziektebeelden > Slaapwandelen en ander ongewoon gedrag tijdens de slaap

Slaapwandelen en ander ongewoon gedrag tijdens de slaap

In het kort

  • Parasomnie: alle ongewenste gedragingen tijdens de slaap
  • Bijvoorbeeld: slaapwandelen, nachtmerries, eetaanvallen, praten in slaap
  • Zorgt soms voor vermoeidheidsklachten overdag

 

Over parasomnie

Onder parasomnie vallen alle ongewenste gedragingen en sensaties die zich voordoen tijdens het slapen. U doet iets tijdens de slaap, waardoor u wakker lijkt te zijn. Denk aan slaapwandelen, praten in de slaap of nachtelijk eten. Door slaapwandelen of andere parasomnie-aandoeningen kunt u overdag vermoeid zijn.


Slaapwandelen / parasomnie in het dagelijks leven

Slaapwandelen en andere parasomnie-verschijnselen kunnen niet alleen hinderlijk zijn voor uw bedpartner, maar ook voor uzelf. Door de slaapverstoring ’s nachts kunt u bijvoorbeeld overdag niet goed uitgerust zijn. Sommige patiënten ervaren een stikgevoel wat beangstigend kan zijn. Daarnaast kan slaapwandelen of een andere nachtelijke gedraging leiden tot gevaarlijke situaties en verwondingen. De specialisten van het Zaans Medisch Centrum hebben alle aandacht voor deze en andere vervelende gevolgen van slaapwandelen en/of parasomnie voor uw dagelijks leven.


Het Zaans Medisch Centrum en slaapwandelen/parasomnie 

Als het om slaapwandelen en andere parasomnie-aandoeningen gaat, heeft het Zaans Medisch Centrum alle technologie en expertise in huis. Voor een heldere diagnose van uw slaapproblemen is een nachtelijk slaaponderzoek met videoregistratie nodig (video-polysomnografie). Als een van de hooggespecialiseerde slaapcentra in Nederland beschikken we over de kennis, faciliteiten en ruimte. Prettig om te weten: de neurologen van ons Slaap Waak Expertisecentrum hebben al jaren ervaring met parasomnie-aandoeningen, zoals slaapwandelen. Dat is belangrijk voor de diagnose: herkenning begint met het kennen van de ervaringen van vele andere patiënten.


We helpen u graag

Leidt slaapwandelen/parasomnie bij u tot vermoeidheid, angst, verwondingen of hinder voor uw partner? De deskundigen van ons Slaap Waak Experpertisecentrum geven u graag meer informatie over de behandelmogelijkheden. Heeft u een verwijzing van uw huisarts? Maak dan meteen een afspraak. 
 

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure