Home > Behandelingen > CVA (hersenbloeding of herseninfarct), behandeling

CVA (hersenbloeding of herseninfarct), behandeling

De behandeling in het kort

  • Directe opname op de Stroke Unit
  • Intensieve controles
  • Directe start behandeling
  • Controle na 6 - 8 weken

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 55 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 37 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 55 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 1.3

Verloop behandeling

Een beroerte wordt in vaktaal een CVA genoemd, een Cerebro Vasculair Accident. Bij een CVA knapt een bloedvat in de hersenen (hersenbloeding) of raakt het verstopt (herseninfarct). In beide gevallen wordt de toevoer van bloed naar de hersenen verstoord. Daardoor krijgt het getroffen gedeelte van de hersenen te weinig zuurstof en raakt het beschadigd.


Eerste bezoek HAP/SEH of afdeling neurologie

Met uw klachten bent u op de spoedeisende hulp (SEH) van ons ziekenhuis terecht gekomen. Mogelijk heeft u een CVA. De internist voert een aantal onderzoeken uit. Op basis daarvan bekijkt hij wat er aan de hand is. Als het mogelijk is bekijkt hij samen met u naar de behandelmogelijkheden.

Wij beslissen graag samen met u. De 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Opname Stroke Unit

Na de SEH wordt u direct opgenomen op de Stroke Unit. ‘Stroke’ is het Engelse woord voor beroerte Hier verblijft u de eerste 24 tot 72 uur na de hersenbloeding of herseninfarct, ook wel de acute fase genoemd.


Behandeling

Op de Stroke Unit voeren we intensieve controles uit en starten we met de behandeling. Bij een herseninfarct of TIA bestaat de behandeling onder andere uit trombolyse en medicijnen. Bij een hersenbloeding krijgt u bloeddrukverlagende medicijnen, of vragen we u te stoppen met het slikken van bloedverdunners. In sommige gevallen is een halsslagaderoperatie nodig.


Naar huis

In de meeste gevallen krijgt u medicijnen mee en gaat u dezelfde dag weer naar huis. Afhankelijk van uw situatie zijn er de volgende mogelijkheden:

  • U krijgt begeleiding van therapeuten in uw omgeving. Na 6-8 weken komt u terug voor een afspraak op de poli voor het nazorgspreekuur.

  • U volgt een revalidatieprogramma bij ons ziekenhuis of in een verpleeghuis. Na 6-8 weken komt u terug voor een afspraak op de poli voor het stroke nazorg spreekuur.

Soms kunt u nog niet meteen naar huis. U kunt dan revalideren in een revalidatiecentrum of in een verpleeghuis.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure