Home > Behandelingen > Bevalling - klinisch

Bevalling - klinisch

Behandeling in het kort

 • Bevallen met de medisch-specialistische zorg van een gynaecoloog
 • Ruime zorgsuite met eigen badkamer
 • Aandacht voor uw partner
   
Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 25 Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 49 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 25
Route Zuid 1.16

Klinisch bevallen – bij een medische indicatie

Bij sommige bevallingen is de medisch-specialistische zorg van een gynaecoloog van groot belang. Bijvoorbeeld als u een chronische ziekte heeft, als u zwanger bent van een meerling, als de baby niet goed groeit of verkeerd ligt, of als u tijdens de vorige zwangerschap problemen heeft gehad. Dan is fijn om te weten dat u in goede handen bent bij de gynaecologen en het verloskundeteam van het Zaans Medisch Centrum. Zij zijn er voor u, zowel voor, tijdens als na de bevalling. 


Bevallen in het Zaans Medisch Centrum 

In het Zaans Medisch Centrum vinden jaarlijks zo’n 1500 bevallingen plaats, 1200 daarvan zijn klinische ofwel medische bevallingen. Steeds meer aanstaande ouders kiezen er bewust voor om deze bevalling in ons ziekenhuis te laten plaatsvinden. En wel om de volgende redenen:

 • Moderne zorgsuites
  Het Zaans Medisch Centrum heeft dertien compleet ingerichte zorgsuites. De suites zien er huiselijk uit. Eventueel benodigde apparatuur is netjes weggewerkt. Elke suite heeft een eigen badkamer, waarvan de deur direct naast het bed zit. Dat is wel zo prettig direct na de bevalling. Ook beschikt de zorgsuite over een tv, een magnetron en een koelkastje. 
 • Kindje op de kamer
  Als het medisch mogelijk is, verblijft uw kindje gewoon bij u op de zorgsuite. Zo houdt u meer regie over de zorg: u bent erbij als bijvoorbeeld de kinderarts langskomt.
 • Gentle sectio: moeder en kind direct samen na keizersnede
  AIs van tevoren bekend dat een keizersnede nodig is? Dan doen we dat volgens de methode ‘gentle sectio’. Moeder en partner volgen de bevalling via een doorschijnend operatiedoek. Direct na de geboorte, mits de baby oké is, is er huid-op-huidcontact mogelijk. Voordeel: de hechting tussen moeder en kind is beter, de borstvoeding komt sneller op gang en baby’s worden rustiger.
 • Moeder-kindafdelingen dicht bij elkaar
  De afdelingen Verloskunde, Neonatologie (couveuseafdeling) en de Kinderafdeling liggen in het Zaans Medisch Centrum allemaal op één etage, in dezelfde vleugel. Zo kan een kinderarts altijd even komen kijken bij uw kindje, als dat nodig is. En komt uw baby in een couveuse te liggen? Dan is het prettig dat u niet het hele ziekenhuis door hoeft.   
 • Alle aandacht voor uw partner
  Na de geboorte kan uw partner meteen meedraaien. Hij of zij kan het kindje bijvoorbeeld verschonen of in bad doen, en eventueel meehelpen in de zorg voor u. Uw partner kan ook blijven slapen. In de zorgsuite is een bedbank aanwezig.
 • Gelegen aan de snelweg
  Waar u ook in de regio woont, u bent altijd snel bij het Zaans Medisch Centrum. Ons ziekenhuis ligt aan de A7 en biedt een ruime parkeergelegenheid. 
 • Regionale samenwerking met huisartsen en verloskundigen
  De gynaecologen van het Zaans Medisch Centrum werken nauw samen met alle huisartsen en verloskundigen in Zaanstreek-Waterland. Hoewel u onder behandeling staat van de gynaecoloog, wordt u vooraf ook uitgenodigd voor een eventuele kennismaking met de verloskundige.
 • Goede en veilige zorg
  De verloskundige zorg in het Zaans Medisch Centrum is van een hoog niveau. Ook de ouders zijn enthousiast over de zorg die we bieden. Op zorgkaartnederland.nl belonen zij onze artsen met hoge cijfers.
 • Een nieuw ziekenhuis
  Het is voor u als aanstaande ouder(s) misschien niet het belangrijkst, maar het Zaans Medisch Centrum is een nieuw ziekenhuis. Met veel ruimte, licht en groen is het een plek die voor iedereen prettig aanvoelt. Ook voor bezoekers.    
 • Voorzieningen dichtbij
  Heeft u iets nodig van de drogisterij of apotheek? Wil uw partner alvast wat boodschappen doen voor thuis? Naast het Zaans Medisch Centrum vindt u de Zorgboulevard met tal van winkels en voorzieningen.

Lees meer over uw verblijf en over de faciliteiten in het Zaans Medisch Centrum.


Informatieavond voor aanstaande ouders met rondleiding

Elke maand houdt het Zaans Medisch Centrum een informatieavond voor aanstaande ouders. In anderhalf uur behandelen een gynaecoloog, een verloskundige en een verpleegkundige de theorie rond bevallen en thema’s zoals pijnstilling. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen. Bijvoorbeeld over praktische zaken als parkeren en spullen die u moet meenemen. 
Tijdens de avond leiden we u graag rond. Zo krijgt u een goede indruk van de zorgsuites en het ziekenhuis. Wilt u de informatieavond bezoeken? Kom gerust langs. Aanmelden is niet nodig. 
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2022 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure