Home > Behandelingen > Mentaliseren bevorderende therapie voor jongvolwassenen (18 - 25 jaar)

Mentaliseren bevorderende therapie voor jongvolwassenen (18 - 25 jaar)

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 24 40 Online afspraak maken
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur
Polikliniek
075 650 24 40
-

Mentaliseren bevorderende therapie

Deze behandeling is voor jongvolwassenen die onder stress en in intieme relaties heftig kunnen reageren. Het lukt niet om jezelf en anderen te begrijpen en dit kan leiden tot woedeaanvallen, zelfbeschadiging, middelenmisbruik en suïcidale gedachten. 


Doel

  • Jezelf als stabieler ervaren
  • Minder overspoeld raken door gevoelens en als dat gebeurt: sneller ingrijpen en herstellen
  • Minder kwetsbaar zijn in conflicten met mensen en beter kunnen omgaan met het ontstaan van conflicten

Werkwijze

MBT staat voor Mentalization Based Treatment, of Mentaliseren Bevorderende Therapie. Mentaliseren houdt in dat mensen het doen en laten van zichzelf en anderen waarnemen en begrijpen in termen van gevoelens, bedoelingen, verlangens en gedachten. In de therapie verbeter je je mentaliserende vermogens door te leren aandacht te hebben voor de mentale toestand (emoties en gedachten) van jezelf en de ander. Door te praten over je innerlijke problemen met anderen, word je je bewust van jezelf en je eigen gevoelens. Je leert anderen toe te laten, te vertrouwen en emotionele banden aan te gaan.


Duur, frequentie en vorm

Voorafgaand aan de behandeling volg je een cursus waarin de methodiek en de theorie van de MBT worden uitgelegd. Deze cursus wekelijks één uur gedurende acht weken. De intensieve fase van de behandeling bestaat uit twee therapiedagen per week met vier groepsonderdelen. Daarnaast vindt er wekelijks een individueel gesprek plaats. Deze fase duurt één jaar. Na de intensieve fase volgt nog een half jaar één keer per week een individueel gesprek.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2022 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure