Home > Behandelingen > Spataderen verwijderen

Spataderen verwijderen

De behandeling in het kort

  • Verschillende behandelopties
  • Opname: afhankelijk van de behandeling
  • Blijf na een operatie in beweging

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 15 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
< 9 weken
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 15 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 0.13

Verloop behandeling

U heeft last van spataderen. Spataderen zijn uitgezette en kronkelige aderen die onder de huid liggen. Spataderproblemen komen voornamelijk in uw benen voor. Sommige mensen met spataderen hebben jeuk of pijn of een onrustig gevoel in het onderbeen, soms met krampen. Af en toe kan er huiduitslag ontstaan, of bruine vlekken. Ook kunt u last krijgen van een aderontsteking of een spataderbloeding. Spataderen hoeven niet altijd behandeld te worden.


Diagnose

U bent door uw huisarts doorverwezen naar de polikliniek chirurgie. Meestal kan onze arts de diagnose aan de hand van lichamelijk onderzoek stellen. Soms is er verder onderzoek nodig. Dit is meestal een Doppler- of Duplex-onderzoek. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van ultrageluidsgolven. Zo zien we hoe goed het bloed door de bloedvaten stroomt, wat de stroomrichting is en hoe goed de kleppen werken. Het onderzoek doet geen pijn en het is ongevaarlijk. Spataderen hoeven lang niet altijd behandeld te worden. Op basis van de resultaten beslist u samen met uw arts welke behandeling het meest geschikt voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Behandeling

Er zijn verschillende manieren om spataderen te behandelen. De spataderen kunnen worden weggehaald, 'dicht'- of weggespoten of dichtgedrukt met behulp van steunkousen. U kunt ze gerust missen. Het bloed kan langs een andere weg stromen en de spatader werkte toch niet meer goed.

In sommige ernstige gevallen moet u geopereerd worden. Afhankelijk van het soort operatie voeren we deze in de dagbehandeling uit, of wordt u kort opgenomen. Tijdens de operatie bent u onder volledige narcose.


Naar huis

In de meeste gevallen mag u dezelfde dag weer naar huis. Als u geopereerd bent, blijft u meestal nog een paar dagen in ons ziekenhuis.


Nazorg

Na een operatie en na het wegspuiten van spataderen leggen we een drukverband of elastische windsel aan. Dit zorgt ervoor dat de vorming van bloeduitstortingen beperkt blijft en dat de spataderen worden dichtgedrukt. Meestal kunt u dit verband één of twee dagen na de operatie verwijderen.
Veel lopen is goed en mag direct na de behandeling. Probeer lang staan te vermijden. Tijdens het zitten raden we u aan uw benen hoog te houden. De hechtingen worden meestal na zo’n 10 dagen verwijderd.

 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure