Home > Behandelingen > Vasectomie: sterilisatie bij de man

Vasectomie: sterilisatie bij de man

De behandeling in het kort

  • De ingreep wordt niet vergoed door uw zorgverzekering
  • Plaatselijke verdoving
  • Duur behandeling: ± 15 minuten
  • U mag direct na de behandeling naar huis
  • U bent niet direct onvruchtbaar

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.15

Verloop behandeling

U heeft besloten een vasectomie, oftewel sterilisatie, uit te laten voeren. Een vasectomie is in principe onomkeerbaar en alleen een goede keuze als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. Een vasectomie is niet van invloed op uw seksuele leven; het is een zeer veilige vorm van anticonceptie.

De vasectomie wordt uitgevoerd door Clinix, onder supervisie van de urologen van het Zaans Medisch Centrum. De behandeling wordt niet vergoed door uw zorgverzekering, ook niet als u een aanvullende verzekering heeft. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder.


Voorbereiding

Een vasectomie betekent dat u geopereerd moet worden. Na het diagnosegesprek wordt er een afspraak voor u ingepland op de poliklinische operatiekamer (POK).

Let op: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit van tevoren aan uw uroloog, het opnamekantoor en de anesthesist vertellen. U moet tijdig voor de operatie met deze medicijnen stoppen. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Onderzoek van de prostaat: saturatiebiopten’. Als u niet op tijd bent gestopt, moet de operatie moeten worden uitgesteld.


Behandeling

Een vasectomie is een relatief lichte ingreep, die poliklinisch onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Op de poliklinische ok wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Nadat u een plaatselijke verdoving heeft gekregen, worden beide zaadleiders door doorsnijding/onderbinding ondoorgankelijk gemaakt. Hierdoor wordt u onvruchtbaar. Er wordt gebruik gemaakt van hechtingen die na ongeveer 2 weken oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden. Tijdens de ingreep voelt u vaak een trekkend pijnlijk gevoel in met name de liezen, omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt.


Na de behandeling

Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. Na tenminste 15-20 zaadlozingen, die u, verdeeld over ongeveer 4 maanden na de ingreep, moet hebben, zijn de zaadcellen meestal verdwenen.


Naar huis

U mag na de ingreep weer naar huis. Na de operatie komen er gaasjes op de beide wondjes. Draag gedurende 3 dagen en nachten een strakke onderbroek of zwembroek te dragen voor extra steun.
Om een nabloeding te voorkomen is het beter dat u de rest van de dag lichamelijke inspanning vermijdt. De volgende ochtend kunt u het verband zelf verwijderen en mag u weer douchen (baden is na 5 dagen weer toegestaan).


Nazorg

Wondcontrole bij uw uroloog is niet noodzakelijk. Na de ingreep geven we u instructies mee voor het inleveren van een zaadmonster voor een vruchtbaarheidsonderzoek.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure