Home > Behandelingen > Vasectomie: sterilisatie bij de man

Vasectomie: sterilisatie bij de man

De behandeling in het kort

  • Operatie op de poliklinische ok
  • Plaatselijke verdoving
  • Duur behandeling: ± 15 minuten
  • U mag direct na de behandeling naar huis
  • U bent niet direct onvruchtbaar

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 90 Online afspraak maken
Specialisme
Urologie
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 90
Route Zuid 1.15

Verloop behandeling

U heeft besloten een vasectomie, oftewel sterilisatie, uit te laten voeren. Een vasectomie is in principe onomkeerbaar en alleen een goede keuze als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. Een vasectomie is niet van invloed op uw seksuele leven; het is een zeer veilige vorm van anticonceptie.


Voorbereiding

Een vasectomie betekent dat u geopereerd moet worden. Na het diagnosegesprek wordt er een afspraak voor u ingepland op de poliklinische operatiekamer (POK).

Let op: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt moet u dit van tevoren aan uw uroloog, het opnamekantoor en de anesthesist vertellen. U moet tijdig voor de operatie met deze medicijnen stoppen. Meer informatie hierover vindt u in de folder ‘Onderzoek van de prostaat: saturatiebiopten’. Als u niet op tijd bent gestopt, moet de operatie moeten worden uitgesteld.

Het is belangrijk dat u nuchter bent voor de ingreep. Dit betekent dat u na de afgesproken tijd niet meer mag eten, drinken en roken. De operatie gaat niet door als u niet nuchter bent.


Behandeling

Een vasectomie is een relatief lichte ingreep, die poliklinisch onder plaatselijke verdoving kan worden uitgevoerd. Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Op de poliklinische ok wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Nadat u een plaatselijke verdoving heeft gekregen, worden beide zaadleiders door doorsnijding/onderbinding ondoorgankelijk gemaakt. Hierdoor wordt u onvruchtbaar. Onze uroloog maakt gebruik van hechtingen die na ongeveer 2 weken oplossen en dus niet verwijderd hoeven te worden. Tijdens de ingreep voelt u vaak een trekkend pijnlijk gevoel in met name de liezen, omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt.


Na de behandeling

Na de ingreep bent u nog niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij. Daarom moet u in deze periode nog een voorbehoedsmiddel blijven gebruiken. Na tenminste 15-20 zaadlozingen, die u, verdeeld over ongeveer 4 maanden na de ingreep, moet hebben, zijn de zaadcellen meestal verdwenen.


Naar huis

U mag na de ingreep weer naar huis. Na de operatie komen er gaasjes op de beide wondjes. Draag gedurende 3 dagen en nachten een strakke onderbroek of zwembroek te dragen voor extra steun.
Om een nabloeding te voorkomen is het beter dat u de rest van de dag lichamelijke inspanning vermijdt. De volgende ochtend kunt u het verband zelf verwijderen en mag u weer douchen (baden is na 5 dagen weer toegestaan).


Nazorg

Wondcontrole bij uw uroloog is niet noodzakelijk. Na de ingreep geven we u instructies mee voor het inleveren van een zaadmonster voor een vruchtbaarheidsonderzoek.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2020 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure