Home > Behandelingen > Ziekte van Parkinson

Ziekte van Parkinson

De behandeling in het kort

  • Uw neuroloog stelt de diagnose aan de hand van uw klachten
  • Soms is aanvullend onderzoek nodig via een scan
  • Behandeling gericht op verminderen van de klachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 55 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 37 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 55 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 1.3

Verloop behandeling

U heeft last van traagheid, spierstijfheid of beven. Misschien heeft u de ziekte van Parkinson. Parkinson ontstaat door een afbraakproces van bepaalde delen in uw hersenen. Het bekendste is het optreden van celverlies in een klein gedeelte van de hersenen, de zogeheten zwarte kernen. Dit zorgt voor een tekort aan dopamine in uw hersenen. Het dopaminetekort is verantwoordelijk voor een groot deel van de symptomen van de ziekte van Parkinson. In het beloop van de ziekte kunnen ook beschadigingen elders in de hersenen optreden, deze kunnen weer leiden tot nieuwe symptomen.


Diagnose

U bent doorverwezen naar de afdeling neurologie. Onze neuroloog gaat bij het stellen van de diagnose vooral af op uw klachten. Ook het beloop in de tijd en uw reactie op medicatie helpen bij het stellen van de juiste diagnose. Soms kiest onze neuroloog voor aanvullend onderzoek in de vorm van een MRI-scan. Soms is ook een bloedonderzoek noodzakelijk. In andere gevallen kan bijvoorbeeld een speciale scan van het dopamine systeem worden gemaakt (een zogenaamde DAT scan of een IBZM scan). Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Behandeling

De ziekte van Parkinson is helaas nog niet te genezen. Gelukkig zijn er wel meerdere soorten van behandeling mogelijk om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Medicijnen
U mag met medicijnen beginnen als u in het dagelijks leven beperkingen ondervindt op het gebied van mobiliteit, zelfverzorging, het uitvoeren van hobby’s en uw werk.

Neurochirurgie (hersenoperatie)
Soms lukt het niet meer om de ziekte goed onder controle te houden met medicijnen. In sommige gevallen kan dan een hersenoperatie overwogen worden. Lang niet iedereen komt hiervoor in aanmerking; de neuroloog zal samen met de neurochirurg en in overleg met u een zorgvuldige afweging maken.

Niet-medicamenteuze therapie
Afhankelijk van uw klachten en het stadium van de ziekte kunt u begeleiding krijgen van één of meerdere leden van een multidisciplinair team. Voorbeelden hiervan zijn de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist, seksuoloog, psycholoog, psychiater, revalidatie arts of maatschappelijk werker.

Zelfmanagement
U kunt ook zelf invloed uitoefenen op uw ziekte. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt en een goede nachtrust heeft. Als u nog werkt is het belangrijk te zorgen voor een goed evenwicht tussen werk en privé. De informatie die u aan de behandelaars geeft is belangrijk om de behandeling en voorlichting zo goed mogelijk op uw situatie aan te kunnen passen.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure