Home > Onderzoeken > De plakproef

De plakproef

Het onderzoek in het kort

  • Symptomen: jeuk, wamte aan de rug
  • Onderzoek vindt plaats op de polikliniek allergologie
  • Het duurt meerdere dagen
  • Niet pijnlijk
  • U krijgt de uitslag direct na het laatste onderzoek

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 45 Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 133 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur
Polikliniek
075 650 12 45
Route Noord 0.1

Verloop onderzoek

U heeft last van eczeem dat ontstaat als uw huid in aanraking komt met bepaalde stoffen. Deze vorm van eczeem heet contacteczeem. Bij contacteczeem wordt de ontstekingsreactie veroorzaakt door een stof die van buitenaf uw huid binnendringt. Er zijn twee soorten contacteczeem: het ortho-ergische en het allergische type. Met een plakproef probeert onze arts een verklaring te vinden voor uw klachten. Een plakproef is een huidtest met pleisters.


Voorbereiding

Draag op de dag van het onderzoek een oud, wat strak zittend hemd of t-shirt onder uw kleding. De pen/viltstift kan afgeven en de pleisters blijven beter zitten op die manier. Vermijd tijdens de hele testperiode grote lichamelijke inspanning door sporten of zwaar werk. Hierdoor voorkomt u dat de pleisters door transpiratie loslaten en/of verschuiven. Ook mag u niet douchen, baden en/of zwemmen: uw rug mag namelijk niet nat worden. Vanaf minimaal een week voor het onderzoek mag u niet onder de zonnebank. Smeer uw rug ook niet in met corticosteroïd (= hormoon)-houdende zalf/crème.
We kunnen de test niet uitvoeren als u Prednisontabletten inneemt. Waarschuw de arts tevoren even als u problemen heeft met pleisters.


Het onderzoek

Bij de plakproef, ook wel patchtesten, lapjesproeven of epicutaan onderzoek genoemd, doet onze doktersassistente onderzoek met behulp van huidtests met pleisters. Hij of zij vraagt u uw bovenkleding uit te trekken, uw broek mag u aanhouden.

Voor een plakproef moet u binnen een week 3 keer langskomen op de polikliniek:

  • Dag 1: onze doktersassistente plakt de te testen stoffen in kleine ‘kamertjes’ met pleisters op uw rug
  • Dag 3: na 2 dagen verwijdert onze doktersassistent de pleisters en beoordeelt de reactie. De plaats waar de ‘kamertjes’ hebben gezeten markeert deze met pen/viltstift.
  • Dag 4 of 5: een dag (soms 2 dagen) na het verwijderen van de pleisters beoordeelt de doktersassistente de reactie nogmaals (definitieve aflezing)

Meestal test uw doktersassistente in eerste instantie met ‘internationale standaardreeks’. Deze reeks bestaat uit stoffen die wereldwijd de meeste allergische reacties veroorzaken. Soms zal ze u vragen om uw eigen cosmetica of bijvoorbeeld relevante stoffen van uw werk mee te nemen. Het kan nodig zijn deze stoffen apart mee te testen.


Uitslag

Een test is positief als u op de plek waar de pleister zat een eczeemreactie krijgt, die ook een dag na het verwijderen van de pleisters nog aanwezig blijft. Soms treedt de reactie pas na een week op. In dit geval moet u opnieuw uw arts te bezoeken.
Direct na het onderzoek bespreekt de allergoloog de uitslag met u. Als u een positieve reactie heeft bij één of meerdere stoffen, kijkt deze of u inderdaad contact heeft (gehad) met deze stof(fen). We bespreken waar en in welke producten de stof(fen) voorkomt (voorkomen) en hoe u deze kunt vermijden.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2022 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure