Home > Onderzoeken > Dubbelblinde koemelkprovocatietest

Dubbelblinde koemelkprovocatietest

Het onderzoek in het kort

  • Onderzoek naar allergische reacties
  • Duur onderzoek: van 08.45 - 15.00 uur
  • Twee onderzoeksdagen
  • Uitslag: via behandelend arts vis een polikliniek of belafspraak
  • Ook in polikliniek in Seandelft

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 40 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 40 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.17

Verloop onderzoek

Uw kind heeft misschien koemelkeiwitallergie. Koemelkeiwitallergie is moeilijk vast te stellen aan de hand van de symptomen, omdat die erg verschillend kunnen zijn. Een manier om erachter te komen of u kind inderdaad allergisch is voor koemelkeiwit, is met een dubbelblinde provocatietest. Kinderen kunnen de specht volgen om op de kinderafdeling te komen.


Voorbereiding

Voorafgaand aan het onderzoek mag uw kind 4 weken geen koemelkeiwit hebben. Allergische reacties moeten zo goed als verdwenen zijn bij aanvang van de test. Ook eczeem moet goed behandeld zijn. Stop een week voor de test met antihistaminica en 48 uur voor de test met corticosteroïden. Uw kinderarts bespreekt dit alles ook nog met u.

Op de dag van het onderzoek mag uw kind thuis een licht ontbijt eten (bijv. een beschuitje en iets te drinken). Als uw kind flesvoeding krijgt, geef dan zo vroeg mogelijk (6 à 7 uur in de ochtend) een halve fles. We voeren de test uit met speciale kits. Indien noodzakelijk vraagt de kinderarts om een nieuw blik/pak zuigelingenvoeding mee te nemen, indien uw kind dit gebruikt.

Het onderzoek

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door een van onze verpleegkundigen. Zij vertelt u en uw kind wat er gaat gebeuren. Voor aanvang van de test kijkt onze zaalarts uw kind na. Vervolgens krijgt uw kind elke 30 minuten een steeds grotere hoeveelheid te drinken.

Op één testdag krijgt uw kind placebovoeding (eigen voeding, koemelkvrij) en op één testdag een verumvoeding (eigen voeding, met een koemelktoevoeging). Dubbelblind betekent dat u, de verpleegkundige en de arts niet weten welke voeding uw kind op welke dag krijgt. Dit wordt pas bekend op de poli.

Gedurende de test controleren we uw kind regelmatig op reacties op de voeding. Tijdens de test mag uw kind gewoon eten en drinken, zolang het maar geen nieuwe producten zijn. Geef uw kind niet te veel eten en drinken om te voorkomen dat het de testvoeding niet opdrinkt. Na de test blijft uw kind nog 2 uur op de afdeling om zeker te zijn dat uw kind geen reactie vertoond. De zaalarts kijkt uw kind dan nogmaals na.
Het onderzoek is rond 15.00 uur afgelopen. Bij ontslag krijgt u een formulier mee. Hierop houdt u een week aansluitend aan de testdag bij of uw kind nog late reacties vertoont.

Let op: het onderzoek vindt plaats tijdens 2 dagopnames, waar minimaal 1 week tussen zit. Het is heel belangrijk dat u beide testdagen komt. Als de tweede testdag niet gedaan wordt, kunnen we niet bepalen of uw kind een koemelkeiwitallergie heeft.


Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts via een poli (bel) afspraak.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure