Home > Onderzoeken > Geneesmiddelenovergevoeligheid

Geneesmiddelenovergevoeligheid

Het onderzoek in het kort

  • Duur onderzoek: afhankelijk van het soort onderzoek
  • Poliklinisch of in dagopname
  • Uitslag: direct na het onderzoek
  • Uitslag plakproef: na 3 dagen

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 45 Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 133 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur
Polikliniek
075 650 12 45
Route Noord 0.1

Verloop onderzoek

U heeft last van klachten die kunnen duiden op een allergie voor een geneesmiddel. Bij een allergie voor een geneesmiddel maakt het lichaam afweerstoffen tegen het medicijn. Of cellen die betrokken zijn bij de afweer reageren met het geneesmiddel. De meeste reacties zijn vrij onschuldig. Er zijn echter reacties op geneesmiddelen die heel gevaarlijk en soms levensbedreigend zijn. Daarom is het belangrijk deze te laten onderzoeken, als u hier iets van merkt.


Voorbereiding

U bent doorverwezen naar de allergoloog in ons ziekenhuis. Deze stelt u een aantal vragen en bepaalt vervolgens samen met u of en welke allergietesten zinvol zijn.

Wij beslissen graag samen met u. De 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Onderzoek

Als een allergietest zinvol lijkt, voert de polikliniekassistente deze direct uit. Dit kan een huidonderzoek, een bloedonderzoek en/of een provocatie zijn. U moet uw bovenkleding uittrekken, uw broek mag u aanhouden.


Uitslag

Na afloop van het onderzoek bespreekt de allergoloog de uitslag met u.


Na het onderzoek

Als uw arts een allergie of een bijwerking heeft vastgesteld, zal deze u meestal adviseren dit middel niet meer te gebruiken. Als dit niet mogelijk is en uw reactie op het medicijn niet te ernstig is, krijgt u soms beschermende medicijnen die een reactie onderdrukken.
Uw arts kan ook proberen u tijdelijk ongevoelig te maken voor het medicijn. Dit wordt stimulusgeneralisatie genoemd.

Tips: als u overgevoelig blijkt te zijn voor een geneesmiddel, raden we u aan dit door te geven aan uw apotheek en aan al uw behandelend artsen. Draag ook altijd een medisch paspoort bij u of een SOS hanger waarin deze informatie vermeldt staat. Neem op vakantie een brief mee in het Engels of de landstaal waarin uw overgevoeligheid vermeld staat.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2022 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure