Home > Onderzoeken > Longonderzoek: bronchoscopie

Longonderzoek: bronchoscopie

Het onderzoek in het kort

  • Onderzoek naar de luchtwegen
  • Uw keel wordt verdoofd
  • Duur onderzoek: ± 20 minuten
  • Uitslag: ± 10 dagen

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 1250 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 84 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 1250 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 1.3

Verloop onderzoek

U krijgt een bronchoscopie. Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij we de binnenzijde van uw luchtwegen bekijken. Dit gebeurt met een buigzame slang die we via uw mond door uw keel in uw luchtpijp brengen. Het doel van een bronchoscopie is het beoordelen van uw luchtwegen.


Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf twaalf uur ’s nachts niks meer mag eten, drinken of roken. Het is erg belangrijk dat u zich aan deze voorschriften houdt. Als het onderzoek na 13.30 uur plaatsvindt, mag u ’s morgens rond 7.30 uur een beschuitje en een glas thee of water nuttigen. Daarna mag u tot het onderzoek niks meer eten of drinken. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Lees dan in onze folder ‘Longonderzoek bronchoscopie’ of u deze kunt innemen of dat u tijdelijk moet stoppen voor het onderzoek.


Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door onze verpleegkundige, die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de behandelkamer. Onze longarts voert het onderzoek uit, geassisteerd door twee verpleegkundigen. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Om te voorkomen dat u gaat hoesten of kokhalzen, verdoven we uw keel. Dit doen we met behulp van een spray en een verdovingsvloeistof die we in uw keel druppelen. In het algemeen geldt dat het onderzoek beter verloopt als u in staat bent zich te ontspannen. Uw zuurstofgehalte en ademhaling monitoren we met behulp van een metertje aan uw vinger. Het wegnemen van slijm of weefsel is over het algemeen niet pijnlijk. Soms besluiten we in overleg met u en uw behandelend specialist dat u vooraf via een infuus een licht slaapmiddel (roesje) krijgt.


Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens het controlebezoek bij uw behandelend specialist op de polikliniek longziekten. Afhankelijk van het onderzoek kan het tot ongeveer tien werkdagen duren voordat de uitslag van een kweek of weefselonderzoek bekend is. Het is belangrijk dat u altijd een afspraak met uw behandelend specialist heeft om de uitslag te bespreken.


Na het onderzoek

Door de keelverdoving kunt u zich gemakkelijker verslikken. U mag pas twee uur na afloop van het onderzoek beginnen met eten en drinken en eventueel roken. Begin voorzichtig met een slokje water en als dit goed gaat kunt u daarna gewoon weer alles eten en drinken. In het algemeen is het prettig als er na het onderzoek iemand bij u is om u te begeleiden bij het naar huis gaan. Als u op de verpleegafdeling bent opgenomen, brengen wij u weer naar de afdeling.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure