Home > Poliklinieken > Oncologisch Dagcentrum

Oncologisch Dagcentrum

De polikliniek in het kort

  • Gespecialiseerde oncologische zorg dichtbij huis
  • Samenwerking tussen dertien ziekenhuizen: OncoNoVo+
  • Geavanceerde apparatuur beschikbaar
Polikliniek
075 650 12 15 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 1.1
Openingstijden poli
Tel. spreekuur: ma & do 13.00 tot 13.30 uur - di, wo & vr: 9.00 tot 9.30 uur

Oncologisch Dagcentrum

Op het Oncologisch Dagcentrum van het Zaans Medisch Centrum behandelen wij mensen met verschillende oncologische aandoeningen. We werken met een team van oncologen, verpleegkundig specialisten, gespecialiseerd oncologie verpleegkundigen, hematologen, urologen, longartsen, chirurgen, dermatologen, poli-assistenten en vrijwilligers. Samen doen we er alles aan om u zo optimaal mogelijk te behandelen en begeleiden tijdens uw ziekteproces.  
Na uw diagnose gesprek met de arts, plant de verpleegkundige het verdere vervolg met u in betreffende uw kuur en alle informatie daarover. Tijdens de chemokuren streven wij er naar dat u altijd dezelfde verpleegkundige blijft zien. Deze Oncologie verpleegkundige die tevens uw ondersteuningsconsulent is, blijft u uw het hele traject volgen.  U kunt altijd met uw vragen terecht, dit kunnen medisch inhoudelijke vragen zijn maar ook overige, psychosociale, vraagstukken. Door dat wij in een Multidisciplinair team werken, kunnen we alles bespreken en u de juiste zorg aanbieden. De verpleegkundige heeft nauw contact met de arts middels korte tussentijdse overlegjes over u en uw behandeling. Daarnaast onderhoudt de arts zelfs ook het contact met u. U kunt tijdens uw behandeling alle vragen, twijfels en onzekerheden kwijt. Verder hebben wij dagelijks een telefonisch spreekuur zodat u bij vragen niet hoeft te wachten tot de volgende behandeling.


Hoe werkt het op het Oncologisch Dagcentrum

Op het Oncologisch Dagcentrum geven wij therapieën bij kanker en ziekten van het bloed, beenmerg en de lymfeklieren. Dit zijn kuren die poliklinisch (zonder overnachting in ons ziekenhuis) gegeven kunnen worden. Wanneer de kuur langer nodig heeft om in te lopen dan moet u hier voor worden opgenomen op een andere afdeling binnen het Zaans Medisch Centrum. Wij geven medicatie via het infuus zoals bijvoorbeeld chemotherapie, immunotherapie maar ook bloedproducten. Verder geven wij ook behandelingen in de vorm van injecties. 
Bij bepaalde kuren kunnen wij, in verband met de werkzaamheid, hoofdhuidkoeling aanbieden. Dit is een apparaat wat koeling geeft aan de hoofdhuid om op deze manier het haarverlies te verminderen en in sommige gevallen te voorkomen. Niet bij alle chemotherapie die wij geven verliest u het haar dus het is niet in alle gevallen toepasbaar.

Bij ons op het oncologisch dagcentrum vindt de behandeling plaats op de zaal of in een éénpersoonskamer. U zit gedurende de behandeling in een gemakkelijke stoel of u ligt op een bed. Tijdens uw verblijf in ons dagcentrum is de vrijwilliger er om u extra zorg en aandacht te bieden. De vrijwilliger komt regelmatig langs en biedt u regelmatig drinken en wat extra’s te eten aan. Tijdens het middag uur wordt er een broodmaaltijd voor u verzorgd. Verder kunt u gratis gebruik maken van de te televisie, ons advies is om uw eigen koptelefoon mee te nemen hiervoor. Ook bieden wij onze patiënten gratis WIFI aan. Uiteraard kunt u altijd iemand meenemen die u bijstaat tijdens uw behandeling die bij u mag blijven zitten. Na afloop mag u weer naar huis. De leefregels en de tijdsduur van de behandeling worden in het voorlichtingsgesprek besproken.


Samen beslissen

Tijdens uw behandeling is uw mening heel belangrijk. U beslist mee over alles wat er met u gebeurt. Uw dokter bespreekt open en eerlijk met u welke behandelopties er zijn en welke voor- en nadelen en eventuele gevolgen er kunnen zijn van deze behandeling. De verpleegkundige zal daarna de informatie nogmaals met u doornemen om onduidelijkheden te voorkomen. 


Persoonlijk contact

We merken dat onze patiënten veel waarde hechten aan het persoonlijke contact op het Oncologisch Dagcentrum. Daarom streven wij er naar dat iedere patiënt in het Zaans Medisch Centrum een vaste verpleegkundige ziet die tevens uw ondersteuningsconsulent is. Ook houdt u tijdens uw kuurschema dezelfde arts. Uw eigen arts stelt een behandelplan samen met u op. In dit plan staan alle afspraken duidelijk aangegeven zodat u altijd weet wat er te gebeuren staat. Hierin staat ook welke specifieke behandeling u gaat krijgen. Meestal spreekt u de arts op de dag van de kuur zodat u daarna door kunt voor de behandeling. Ook de verpleegkundig Specialist is betrokken bij uw traject. Wij vinden het belangrijk onze patiënten goed in de gaten te houden en gedurende hun traject te blijven volgen. Wij proberen zoveel mogelijk van uw afspraken te combineren zodat u in deze zware tijd niet onnodig vaak ons ziekenhuis hoeft te bezoeken. 


Een citaat van een van onze patiënten over het Oncologisch Dagcentrum in het Zaans Medisch Centrum:
‘Het voelt als familie. Je bent op de plek waar je eigenlijk niet wilt zijn, maar waar het wel fijn is. Het voelt als een warm bad, en ik krijg het gevoel dat ik er toe doe.’


Overleg over elke patiënt

In het Zaans Medisch Centrum overlegt uw arts in een ‘multidisciplinair overleg’ (MDO) uw situatie. In het multidisciplinair overleg zitten deskundigen uit verschillende beroepsgroepen; artsen met diverse specialismen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten. Het team is goed op elkaar ingespeeld en werkt samen aan uw behandelplan. Dit overleg vindt plaats met het Amsterdam Umc en het Dijklander ziekenhuis, waardoor er altijd een second en thirth opinon (een tweede en derde mening) is voor het optimale resultaat. 


Deelname aan wetenschappelijke studies

Er zijn veel ontwikkelingen bij de behandeling van kanker. Door veel studies zijn er in de afgelopen jaren steeds meer therapieën en verbeterde behandelingen bijgekomen. Die verbeteringen zijn te danken aan wetenschappelijk onderzoek waaraan ook onze patiënten meedoen. 

In het Zaans Medisch Centrum nemen we deel aan verschillende wetenschappelijke studies. Door patiënten te laten deelnemen aan dergelijke onderzoeken, wordt onderzocht of een nieuw medicijn of een nieuwe behandelwijze betere resultaten oplevert. De arts die een patiënt vraagt om na te denken over deelname aan een onderzoek, zal goed uitleggen om welk soort onderzoek het gaat, het mogelijke voordeel voor u en de mogelijke belasting. Het staat iedereen volkomen vrij om wel of niet mee te doen aan een onderzoek. U krijgt altijd rustig de tijd om na te denken over een eventuele deelname. 

Onderzoeken vinden soms plaats bij een zeer specifieke groep patiënten; het is dus niet zo dat iedereen in aanmerking kan komen voor deelname aan een bepaald onderzoek. 


 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure