Dialyse

Het specialisme in het kort

  • Ongedwongen en huiselijke sfeer op de afdeling
  • 16 stoelen
  • Vakantiedialyse in overleg mogelijk

Polikliniek
​075 650 1751

Over dialyse

In ieder menselijk lichaam ontstaan afvalstoffen die voor het lichaam niet langer bruikbaar zijn. Deze stoffen komen in het bloed terecht en de nieren voeren ze met uw urine uw lichaam uit. Als uw nieren niet goed werken, spreken we van nierfalen. Bij nierfalen blijven deze ongewenste stoffen in het lichaam. 

Goed werkende nieren zijn van levensbelang. Met een dialysebehandeling worden de ongewenste stoffen kunstmatig uit het lichaam verwijderd.


De afdeling

Onze dialyseafdeling zorgt voor uw begeleiding en behandeling als u een dialysebehandeling moet ondergaan. U krijgt een verpleegkundige (Eerst Verantwoordelijk Verpleegkundige) toegewezen die uw zorg coördineert. De kleinschaligheid van onze afdeling staat borg voor een ongedwongen en huiselijke sfeer, waarin we zo veel mogelijk rekening houden met uw persoonlijke wensen.
Wij investeren in de ontwikkeling van ons personeel door scholing aan te bieden en persoonlijke ontwikkelplannen te stimuleren, maar ook door samen leuke dingen te ondernemen.

Wanneer u op de afdeling Dialyse wordt behandeld, heeft u te maken met nefrologen, dialyseverpleegkundigen, diëtisten en maatschappelijk werkers.


Therapiën

In ons ziekenhuis kunt u met verschillende therapieën worden behandeld.

  • Hemodialyse – poliklinisch, thuis
  • Peritoneaaldialyse – capd, apd
  • Transplantatie – samenwerking AMC

In totaal zijn er 16 stoelen waarvan één stoel voor acute behandeling is gereserveerd en één isolatiekamer waar apart gedialyseerd kan worden. Bij patiënten met bedreigde vitale functies voeren we de dialyse op de intensive care uit.


Vakantiedialyse

Overweegt u op vakantie te gaan op reisafstand van het Zaans Medisch Centrum? Neemt u dan tijdig contact op met de Afdeling Dialyse. Zoals wellicht bekend is, is de dialysecapaciteit in Nederland erg beperkt. Wij kijken uiteraard altijd of er toch mogelijkheden zijn om u, gedurende uw vakantie, bij ons te dialyseren. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de teamcoördinator via secrdialyse@zaansmc.nl.

 

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure