Home > Specialismen / expertisecentra > Transgenderzorg ZMC

Transgenderzorg ZMC

In het kort    

  • Hormoonbehandelingen voor jongeren 
  • Diagnostiek en hormoonbehandeling voor volwassenen
  • Tweejaarlijkse controle na de transitiefase bij de endocrinoloog of verpleegkundig specialist endocrinologie
  • Intensieve samenwerking met Youz en Check-in Genderzorg voor jongeren
  • Uitwisseling kennis en samenwerking met Amsterdam UMC 

Transgenderzorg: alle aandacht voor genderincongruentie

Transgenderzorg ZMC biedt begeleiding en behandeling aan mensen die ervaren dat het geslacht waarmee ze geboren zijn niet past bij wie ze zijn of hoe ze zich willen uiten. De zorg voor kinderen en jongeren bieden we in samenwerking met Youz en Check-in Genderzorg. Volwassenen kunnen voor het hele traject terecht bij het genderteam van Transgenderzorg ZMC.


Transgenderzorg voor kinderen en jongeren

De verwijzing voor kinderen en jongeren loopt altijd via Youz of Check-in Genderzorg. Huisartsen of andere verwijzers kunnen hiervoor niet rechtstreeks naar de kindergeneeskunde verwijzen. Samen met jouw psychologische behandelaar van Youz of Check-in Genderzorg, heb je besloten dat je in aanmerking wil komen voor puberteitsremmers en eventuele verdere geslachtsbevestigende behandeling. Het Zaans Medisch Centrum kan je hierbij helpen. Klik aan de rechterkant van deze pagina op “Transgenderzorg voor jongeren” voor meer informatie.


Transgenderzorg voor volwassenen

Bij Transgenderzorg ZMC voor volwassenen kunt u terecht voor diagnostiek en hormoonbehandeling. De start is bij de endocrinoloog en/of de verpleegkundig specialist endocrinologie van het genderteam.  Vervolgens ondersteunt de afdeling medische psychologie u bij het maken van een behandelplan, en biedt psychologische ondersteuning en behandeling.

Na de eerste fase van verkenning en diagnostiek kunt u na overleg, als u dit wenst, starten met de hormoonbehandeling.  Daarnaast kunnen patiënten - waarvan de transitie is afgerond - terecht bij de endocrinoloog of verpleegkundig specialist endocrinologie voor de tweejaarlijkse controle. Klik aan de rechterkant van deze pagina op “Transgenderzorg voor volwassenen” voor meer informatie.

Bij Transgenderzorg ZMC kunt u altijd rekenen op zorg volgens de laatste inzichten: we werken volgens de laatste richtlijnen en werken nauw samen met het Kennis- en zorgcentrum genderdysforie Amsterdam UMC. Bijvoorbeeld bij onderzoek naar effecten en bijwerkingen van behandelingen.

Voor operatieve zorg verwijzen we naar verschillende partners (chirurgische centra) waar geslachtsbevestigende operaties worden uitgevoerd. Hierbij houden we rekening met uw wensen.

Op dit moment kan er alleen verwezen worden voor controles ná transitie en nog niet  vóór de transitie. De eerste periode dat wij zorg bieden aan patiënten die aan hun transitie beginnen, starten patiënten die bovenaan de wachtlijst van Amsterdam UMC staan. Verwijzingen via de huisarts worden alleen geaccepteerd van patiënten die door het Amsterdam UMC geïnformeerd zijn dat ze bij ZMC terecht kunnen. Op het moment dat onze eigen wachtlijst geopend wordt, zal dat vermeld worden op onze website.


Over genderincongruentie

Genderincongruentie gaat over het diepgevoelde ‘weten’ dat uw geboortegeslacht en genderidentiteit niet overeenkomen. U bent geboren als man of vrouw, maar ervaart dat anders.

Genderincongruentie gaat vaak samen met de wens om van een ander geslacht te willen zijn. Maar soms ook met de wens om mens te zijn zónder ingedeeld te worden als man of vrouw. Het kan ook dat u zich de ene dag mannelijk voelt en de andere dag vrouwelijk.

Genderincongruentie is geen ziekte. Toch hebben we soms ‘ziekenhuis-woorden’ nodig om het zorgtraject te beschrijven. Dus ook al bent u kerngezond, toch spreken we bijvoorbeeld van ‘patiënt’ en ‘diagnose’.

 


Meer weten over transgenderzorg en gendervragen?

Meer informatie kunt u hier vinden:

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure