Home > Patiëntenervaringen > Slapen: belangrijk voor gezondheid en dagelijks functioneren

Slapen: belangrijk voor gezondheid en dagelijks functioneren


Goed slapen is belangrijk voor jong en oud. Voor één op de vijf Nederlanders klinkt dat makkelijker dan het is.

Zij ervaren slaapproblemen die een grote impact hebben op hun gezondheid en functioneren in het dagelijks leven. Het Slaap Waak Expertisecentrum helpt met uitstekende slaap-/waakzorg en deelt haar kennis graag met heel Nederland. 

Wat is nou precies gezonde slaap? Wanneer is er sprake van een goede nachtrust? Neurologen en slaapspecialisten Lonneke de Lau en Natalie Wiendels van het Slaap/Waak Expertisecentrum praten u bij en geven u hieronder tips om thuis beter te slapen.


Wat is gezonde slaap?

Niets is prettiger dan verfrist wakker te worden na een nacht gezonde slaap. Maar wat is dat precies: gezonde slaap? Volgens neuroloog/somnoloog Lonneke de Lau van het Slaap/Waak Expertisecentrum is het een slaap die voldoende lang is, op het juiste moment binnen een etmaal plaatsvindt en van goede kwaliteit is. Bij die kwaliteit is een hoofdrol weggelegd voor de diepe slaap, belangrijk voor lichamelijk herstel, en voor de REM-slaap, goed voor het functioneren van het geheugen. In de video legt slaapspecialist Lonneke de Lau uit hoe slaap werkt en waar het op aankomt bij een gezonde slaap.


Waarom een goede nachtrust belangrijk is 

Als je één derde van je leven slaapt, kun je er maar beter voor zorgen dat je goed slaapt. Volgens neuroloog/somnoloog Lonneke de Lau van het Slaap Waak Expertisecentrum zorgt een goede nachtrust voor een betere concentratie, een makkelijkere opname van nieuwe informatie en een hogere alertheid overdag. Zo’n goede nachtrust is overigens niet voor iedereen weggelegd. Wie chronisch minder slaapt, heeft een hoger risico op hart- en vaatziekten, depressiviteit, diabetes en overgewicht. In de video gaat slaapspecialist Lonneke de Lau in op het belang van een goede nachtrust en de risico’s van een slechte nachtrust.


5 tips voor een goede slaap en een gezonde nachtrust

Neuroloog/somnoloog Natalie Wiendels van het Slaap/Waak Expertisecentrum geeft u vijf tips die bijdragen een goede slaap.

  1. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op hetzelfde moment op.
  2. Ontspan voor u gaat slapen, met rustige activiteiten en zonder beeldschermen.
  3. Vermijd cafeïne, suiker en nicotine.
  4. Maak van uw slaapkamer een fijne plek om te slapen en geen kantoor of tv-kamer.
  5. Neem de tijd voor slaap.

Bekijk de uitgebreide tips in de video. 


Toe aan beter slapen? 

Heeft u slaapproblemen die van grote invloed zijn op uw dagelijks leven thuis, op het werk of op school? Het Slaap Waak Expertisecentrum helpt u graag met goede slaap-waakzorg. Daarbij kijken we verder dan uw slaapprobleem alleen. Heeft u een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist? Maak dan nu een afspraak. U kunt ook contact opnemen voor meer informatie.
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure