Home > Bezoek > Services & voorzieningen

Services & voorzieningen

Voor onze patiënten en bezoekers hebben wij verschillende voorzieningen waar u gebruik van kunt maken. Hieronder vindt u een overzicht.

Contact met uw zorgverlener

BeterDichtbij

Het Zaans Medisch Centrum maakt gebruik van BeterDichtbij. Met deze voorziening heeft u direct contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Heeft u een medische vraag? U appt direct met uw eigen arts of andere zorgverlener. Voor iedere vraag die u wilt stellen. Op elk moment van de dag via uw mobiele telefoon of computer.

Om gebruik te kunnen maken van deze service, wordt u door uw zorgverlener uitgenodigd. In onderstaande instructiefolders leest u hoe u de app kunt installeren en hoe beeldbellen werkt met BeterDichtbij.

Instructiefolder

Kijken en spelen

Een vleugel om te bespelen

Misschien heeft u het wel eens gezien: op sommige treinstations staat een vleugel die iedereen mag
bespelen. Speelt u zelf ook? Dan mag u plaatsnemen achter de concertvleugel in onze centrale hal.
Zo zorgt u voor een rustgevende, muzikale verrassing voor alle patiënten en bezoekers.

Glijbaan voor kinderen én volwassenen

Een echte glijbaan in het ziekenhuis? Jazeker! In de centrale hal kunnen zowel kinderen als volwassenen naar beneden glijden. Het speelse element zorgt voor een klein beetje vrolijkheid en veel afleiding. Naast de glijbaan komt een trap, zodat ouders hun kinderen naar beneden kunnen begeleiden.

Grootse tekeningen

Als u binnenkomt in de centrale hal, valt meteen de indrukwekkende lijntekening op die over de
hele lengte van de hal loopt. De lijntekening combineert het menselijk lichaam – daar draait het immers om in een ziekenhuis – met de rijke geschiedenis van de Zaanstreek. Deze biedt zeker stof om over te praten. Ook op andere plekken vindt u de verrassende tekeningen van ontwerpbureau SILO.

Veel licht en zicht

Het nieuwe ZMC heeft veel ramen met uitzicht op de directe omgeving of het groen van de binnentuin
of daktuin. De ramen lopen door tot aan de grond. Zo kunnen patiënten vanuit hun bed gemakkelijk naar buiten kijken. Op de derde verdieping is een daktuin met terras waar u een luchtje kunnen scheppen. In de centrale hal kijkt u door de grote raampartijen zo op de binnentuin. Zo houdt u toch een beetje contact met buiten, wat weer voor afleiding zorgt.

Eten en drinken

Sfeervol eten en drinken in ons restaurant

Wilt u of uw bezoek gebruik maken van het restaurant dan kunt u op de begane grond naar de espressobar of naar restaurant Pit op de zorgboulevard. Restaurant Pit is vanuit de centrale hal bereikbaar. De gerechten kunt u betalen met PIN.

Openingstijden

Espressobar: ma – vr 08.00 – 16.00 uur
Restaurant Pit  ma - vr  10.00 – 18.00 uur
  za - zo  12.00 – 18.00 uur


   

Even zitten bij koffiecorner of espressobar

In de centrale hal vindt u meerdere loungeplekken waar u kunt genieten van een kopje koffie en met elkaar kunt praten. In de twee koffiecorners is er koffie en thee uit de automaat. Bij de espressobar bereidt een barista een heerlijke latte macchiato of espresso voor u.

Meebrengen van etenswaren en dranken

Uw bezoek mag natuurlijk etenswaren meenemen. Bij elke afdeling staat in de lounge een koelkast voor patiënten om eten of drinken te bewaren. Voor het opwarmen kunt u de magnetron gebruiken.

In uw kamer of in de lounge eten en drinken?

Als u voldoende herstelt bent kunt u uw maaltijd ook eten in de lounge op de afdeling. U kunt in de lounge ook een kopje koffie of thee pakken.

Mee-eten

Uw partner of mantelzorger mag altijd mee-eten. Deze maaltijd kunt u afrekenen via een mobiele PIN. Laat u de voedingsassistent weten als uw bezoek mee eet?

Warme maaltijd voor patiënten

De warme maaltijd wordt tussen 17.00 – 18.30 uur geserveerd. In de loop van de middag vraagt de voedingsassistent wat u wilt eten. Iedere dag zijn er 2 dagmenu’s en 2 maaltijd salades. Uit de daggerechten kunt u ook uw eigen maaltijd samenstellen. Uiteraard houden wij rekening met uw dieet of eetgewoonten.

Internet en televisie

Telefoon, televisie en radio

In het Zaans Medisch Centrum kunt u (tegen betaling) gebruik maken van telefoon, televisie en radio. Via een eenmalige machtiging wordt het bedrag van 3,00 euro per dag afgeschreven, aangevuld met eenmalige administratiekosten van 3,00 euro. Het Zaans Medisch Centrum heeft de verhuur ondergebracht bij Vadeto. Bij hen kunt u terecht voor alle vragen wat betreft uw rekening. Zo is het mogelijk om achteraf een rekeningspecificatie op te vragen.
www.vadeto.nl
email info@vadeto.nl
telefoon 023 2248425
 

Gratis wifi

Een appje sturen, een spelletje spelen of gewoon even browsen voor de afleiding. U kunt in ons ziekenhuis met uw tablet of smartphone op ons gratis wifi-netwerk.

Medicijnen

ZaanApotheek

Het Zaans Medisch Centrum heeft een eigen apotheek: ZaanApotheek. Hier kunt u vanuit het ziekenhuis snel uw geneesmiddelen ophalen, ongeacht bij welke apotheek u bent ingeschreven. De ZaanApotheek werkt nauw samen met uw specialist en stemt zo nodig af met uw vaste apotheek. De apotheek vindt u in de zorgboulevard.

Geestelijke verzorging

Geestelijke zorg

Een ziekenhuisopname kan onzekerheden en (levens-)vragen met zich meebrengen. Het ZMC biedt geestelijke zorg voor mensen die daaraan behoefte hebben gedurende hun verblijf. Deze ondersteuning kan bijdragen aan verheldering van geest en de draagkracht vergroten. Elke werkdag is een van de twee geestelijk begeleiders aanwezig. U heeft hiervoor geen verwijzing nodig. U kunt rechtstreeks contact met
hen opnemen, of via uw verpleegkundige of arts.
Telefoon: 075 650 71 58 of 075 650 71 76
E-mail: geestelijkezorg@zaansmc.nl

      

Wudu-ruimte

In het ziekenhuis hebben we een ruimte voor een kleine rituele wassing. Deze vindt u op de begane grond in Noord. Volg route Noord 0.5. Voorbij het Stiltecentrum, links om de hoek, is hiervoor een aparte toiletruimte ingericht.

Stiltecentrum

Voor rust kunt u zich afzonderen in het stiltecentrum. U vindt het stiltecentrum op de begane grond – volg route Noord 0.5.

Zorgboulevard

Kan ik ook voor zorg terecht in de zorgboulevard?

Ja, er zijn verschillende zorgverleners gevestigd in de zorgboulevard:

 • Bergman Clinics voor oogheelkunde 
 • Echocentrum WAZ
 • Fysio Centrum Zaanland
 • Recura Revalidatie
 • Verloskundigepraktijk Lavita

Welke winkels zitten er in de zorgboulevard?

Op de begane grond van de zorgboulevard zijn diverse winkels gevestigd:

 • Restaurant Lunchroom
 • Coffee & gifts
 • Zaanapotheek
 • Mathot thuishulpmiddelen
 • Horend Goed
 • Centrum voor Leven met kanker | Zaanstreek, Anna’s huis
 • Etos
 • Albert Heijn XL

 

Wat is de zorgboulevard?

Het gebouw aangrenzend aan het ziekenhuis heet de zorgboulevard. Hierin vindt u diverse zorgaanbieders en winkels.

Waar is de zorgboulevard?

De zorgboulevard zit naast het ziekenhuis en de parkeergarage. Vanuit de parkeergarage loop je automatisch langs de zorgboulevard om de ingang van het ziekenhuis te bereiken.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2021 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure