Home > Bezoek > Services & voorzieningen

Services & voorzieningen

Voor onze patiënten en bezoekers hebben wij verschillende voorzieningen waar u gebruik van kunt maken. Hieronder vindt u een overzicht.

Contact met uw zorgverlener

BeterDichtbij

Het Zaans Medisch Centrum maakt gebruik van BeterDichtbij. Met deze voorziening heeft u direct contact met uw eigen arts of andere zorgverlener. Heeft u een medische vraag? U appt direct met uw eigen arts of andere zorgverlener. Voor iedere vraag die u wilt stellen. Op elk moment van de dag via uw mobiele telefoon of computer.

Om gebruik te kunnen maken van deze service, wordt u door uw zorgverlener uitgenodigd. In onderstaande instructiefolders leest u hoe u de app kunt installeren en hoe beeldbellen werkt met BeterDichtbij.

Instructiefolder

Kijken en spelen

Grootse tekeningen

Als u binnenkomt in de centrale hal, valt meteen de indrukwekkende lijntekening op die over de hele lengte van de hal loopt. De lijntekening combineert het menselijk lichaam – daar draait het immers om in een ziekenhuis – met de rijke geschiedenis van de Zaanstreek. Deze biedt zeker stof om over te praten. Ook op andere plekken vindt u de verrassende tekeningen van ontwerpbureau SILO.

Meer informatie hierover vindt u op deze pagina.

Een vleugel om te bespelen

Misschien heeft u gezien dat in onze centrale hal een mooie vleugel staat. 

Speelt u zelf ook en zou u uw pianospel op vaste tijden willen delen met onze patiënten, bezoekers en medewerkers? 

Stuur een mail naar walle.j@zaansmc.nl om u aan te melden. U ontvangt dan meer uitleg over de voorwaarden en de tijden.
 

Glijbaan voor kinderen én volwassenen

Een echte glijbaan in het ziekenhuis? Jazeker! In de centrale hal kunnen zowel kinderen als volwassenen naar beneden glijden. Het speelse element zorgt voor een klein beetje vrolijkheid en veel afleiding. Naast de glijbaan komt een trap, zodat ouders hun kinderen naar beneden kunnen begeleiden.

Veel licht en zicht

Het nieuwe ZMC heeft veel ramen met uitzicht op de directe omgeving of het groen van de binnentuin
of daktuin. De ramen lopen door tot aan de grond. Zo kunnen patiënten vanuit hun bed gemakkelijk naar buiten kijken. Op de derde verdieping is een daktuin met terras waar u een luchtje kunnen scheppen. In de centrale hal kijkt u door de grote raampartijen zo op de binnentuin. Zo houdt u toch een beetje contact met buiten, wat weer voor afleiding zorgt.

Eten en drinken

Even zitten bij koffiecorner of espressobar

In de centrale hal vindt u meerdere loungeplekken waar u kunt genieten van een kopje koffie en met elkaar kunt praten.

Bij de espressobar bereidt een barista een heerlijke latte macchiato of espresso voor u.

In de koffiecorners op de afdelingen is er koffie en thee uit de automaat. 

Sfeervol en vitaal eten en drinken in onze horeca

De Lunchroom

Voor lekker en gezond eten en drinken kunt u terecht in ons restaurant De Lunchroom op de begane grond. Het restaurant is zowel vanuit de centrale hal als via de Zorgboulevard bereikbaar. In De Lunchroom zijn (poli)patiënten, bezoekers, ziekenhuismedewerkers en passanten van harte welkom. Samen of alleen geniet u van een heerlijke kop koffie met iets lekkers erbij, een ontbijt of een lekkere en vitale lunch. Even weg uit het ziekenhuis geniet u van gerechten vol natuurlijke ingrediënten zoals verse groenten, fruit en kruiden. Zo laadt u zich in alle rust echt weer even helemaal op.

Espressobar Barista

Midden in de centrale hal vindt u onze Espressobar Barista. Lekkere koffiespecialiteiten om direct te gebruiken of om mee te nemen. Wat lekkers voor erbij, maar ook een heerlijk vers belegd broodje. Bij de espressobar kunt u tevens terecht voor wenskaarten en kleine cadeauartikelen, bijvoorbeeld voordat u op bezoek gaat.

Openingstijden

De Lunchroom

Maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur

Espressobar Barista Maandag t/m vrijdag  van 08.00 – 17.00 uur
  Zaterdag en zondag  van 11.00 – 17.00 uur
   


   

Meebrengen van etenswaren en dranken

Uw bezoek mag natuurlijk etenswaren meenemen. Bij elke afdeling staat in de lounge een koelkast voor patiënten om eten of drinken te bewaren. Voor het opwarmen kunt u de magnetron gebruiken.

In uw kamer of in de lounge eten en drinken?

Als u voldoende herstelt bent kunt u uw maaltijd ook eten in de lounge op de afdeling. U kunt in de lounge ook een kopje koffie of thee pakken.

Mee-eten

Uw partner of mantelzorger mag altijd mee-eten. Deze maaltijd kunt u afrekenen via een mobiele PIN. Laat u de voedingsassistent weten als uw bezoek mee eet?

Warme maaltijd voor patiënten

De warme maaltijd wordt tussen 17.00 – 18.30 uur geserveerd. In de loop van de middag vraagt de voedingsassistent wat u wilt eten. Iedere dag zijn er 2 dagmenu’s en 2 maaltijd salades. Uit de daggerechten kunt u ook uw eigen maaltijd samenstellen. Uiteraard houden wij rekening met uw dieet of eetgewoonten.

Internet en televisie

Televisie en radio

In het Zaans Medisch Centrum kunt u gratis gebruik maken van televisie en radio. 
 

Gratis wifi

Een appje sturen, een spelletje spelen of gewoon even browsen voor de afleiding. U kunt in ons ziekenhuis met uw tablet of smartphone op ons gratis wifi-netwerk.

Medicijnen

ZaanApotheek

Naast Zaans Medisch Centrum, op de zorgboulevard, vindt u de ZaanApotheek. Hier kunt u vanuit het ziekenhuis snel uw geneesmiddelen ophalen, ongeacht bij welke apotheek u bent ingeschreven. De ZaanApotheek werkt nauw samen met uw specialist en stemt zo nodig af met uw vaste apotheek. 

Geestelijke verzorging

Wudu-ruimte

In het ziekenhuis hebben we een ruimte voor een kleine rituele wassing. Deze vindt u op de begane grond in Noord. Volg route Noord 0.5. Voorbij het Stiltecentrum, links om de hoek, is hiervoor een aparte toiletruimte ingericht.

Stiltecentrum

Voor rust kunt u zich afzonderen in het stiltecentrum. U vindt het stiltecentrum op de begane grond – volg route Noord 0.5.

Zorgboulevard

Kan ik ook voor zorg terecht in de zorgboulevard?

Ja, er zijn verschillende zorgverleners gevestigd in de zorgboulevard:

 • Bergman Clinics voor oogheelkunde
 • Clinix 
 • Echopraktijk WAZ
 • Fysio Centrum Zaanland
 • Recura Revalidatie
 • Verloskundigenpraktijk Lavita

Welke winkels zitten er in de zorgboulevard?

Op de begane grond van de zorgboulevard zijn diverse winkels gevestigd:

 • Restaurant De Lunchroom
 • Zaanapotheek
 • Mathot thuishulpmiddelen
 • Clinix
 • Horend Goed
 • Zaans Tandheelkundig Centrum
 • Centrum voor Leven met kanker | Zaanstreek, Anna’s huis
 • Etos
 • Albert Heijn XL
 • PP Fresh Flowers
 • Kiss Bakery
 • Gall & Gall
 • De Koffiezaak
 • Slagerij van 't Oever

 

Wat is de zorgboulevard?

Het gebouw aangrenzend aan het ziekenhuis heet de zorgboulevard. Hierin vindt u diverse zorgaanbieders en winkels.

Waar is de zorgboulevard?

De zorgboulevard zit naast het ziekenhuis en de parkeergarage. Vanuit de parkeergarage loop je automatisch langs de zorgboulevard om de ingang van het ziekenhuis te bereiken.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure