Home > Contact en vragen > Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Adreswijziging doorgeven

Ik ben verhuisd, moet ik mijn nieuwe adres doorgeven?

Als u patiënt bent in ons ziekenhuis, is het handig om bij een verhuizing uw nieuwe adres aan ons door te geven. Dit kan via MijnZMC of via dit formulier. U kunt hier ook meteen uw mobiele telefoonnummer, e-mailadres en gegevens van uw huisarts en apotheek nakijken en eventueel aanpassen.

Afspraak in het ziekenhuis

Ik ben gebeld door het ziekenhuis, wie heeft mij gebeld?

Bent u gebeld door het nummer 075 650 2910? Dan heeft u een telefoontje gemist vanuit het Zaans Medisch Centrum. Het is bij ons niet bekend door wie u gebeld bent. Wacht daarom af tot u opnieuw gebeld wordt. U hoeft niet terug te bellen. Dit is een algemeen nummer dat wordt doorverbonden met een bandje.

Hoe maak ik een afspraak?

Vanwege de Coronacrisis, is de situatie tijdelijk anders dan u gewend bent. Het ZMC is de poliklinische zorg weer aan het opstarten. Het ZMC belt u zodra wij plek voor u hebben op ons spreekuur. U hoeft ons niet te bellen. 

Wat doe ik als ik mijn afspraak vergeten ben?

Als u uw afspraak vergeten bent, kunt u het beste contact opnemen met de polikliniek of afdeling waar u de afspraak had. U kunt tot 24 uur van tevoren uw afspraak kosteloos afzeggen; anders brengen we 40 euro in rekening, tenzij u een geldige reden heeft (door uw behandelaar te beoordelen). Zo kan een andere patiënt op dat tijdstip een afspraak krijgen. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren. Hier vindt u de telefoonnummers en openingstijden van de poliklinieken. Voor afspraken op maandag kunt u uiterlijk vrijdag bellen.

Ik wil mijn afspraak afzeggen

U kunt tot 24 uur van tevoren uw afspraak kosteloos afzeggen; anders brengen we 40 euro in rekening, tenzij u een geldige reden heeft (door uw behandelaar te beoordelen). Zo kan een andere patiënt op dat tijdstip een afspraak krijgen. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren.
Hier vindt u de telefoonnummers en openingstijden van de poliklinieken. Voor afspraken op maandag kunt u uiterlijk vrijdag bellen.

Waar moet ik mij melden als ik een afspraak heb?

Als u ons ziekenhuis binnenkomt, staan in de hal een aantal ontvangstzuilen. Hier kunt u zich registreren met uw paspoort, id-kaart of rijbewijs. Onze vrijwilligers kunnen u hierbij helpen. U krijgt een dagticket met alle routenummers die u die dag nodig heeft. Bewaar het ticket daarom goed.

Kan ik zonder afspraak bloed laten prikken?

Heeft uw specialist, huisarts of andere behandelaar u gevraagd bloed te laten afnemen? Dan kunt u hiervoor iedere werkdag van 08.00 tot 17.00 uur, zonder afspraak, terecht op het Klinisch Chemisch Laboratorium (KCL) van ons ziekenhuis. Dinsdag kunt u tot 21.00 uur terecht. Ideaal als u overdag weinig tijd heeft. Ook op onze polikliniek Saendelft in Assendelft kunt u terecht voor bloedprikken. Van maandag t/m vrijdag van 8.15 tot 10.30 uur.

Hoe kan ik een afspraak verzetten?

U kunt een afspraak tot 24 uur van te voren afzeggen en verzetten. Bel daarvoor met de polikliniek of afdeling waar u de afspraak heeft.

Polikliniekbezoek

Heb je altijd een verwijzing nodig?

Ja. U heeft altijd een verwijzing nodig van bijvoorbeeld uw huisarts, om ziektekosten te kunnen declareren bij uw zorgverzekeraar. Bezoekt u een specialist in het ziekenhuis zonder verwijzing, dan krijgt u geen vergoeding van de zorgverzekeraar en krijgt u achteraf de rekening thuis gestuurd.

Hoe maak ik een afspraak?

Een medewerker van ons klant contact centrum neemt telefonisch contact met u op voor het maken van een afspraak. Wilt u zelf uw afspraak inplannen? Kijk dan op MijnZMC of dit met uw ZD-nummer mogelijk is.
Voor het maken of verzetten van een afspraak kunt u van maandag tot en met vrijdag bellen van 08.00 tot 16.30 uur.

Bent u verhinderd?

U kunt tot 24 uur van tevoren uw afspraak kosteloos afzeggen; anders brengen we 40 euro in rekening, tenzij u een geldige reden heeft (door uw behandelaar te beoordelen). Zo kan een andere patiënt op dat tijdstip een afspraak krijgen. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren. Hier vindt u de telefoonnummers en openingstijden van de poliklinieken. Voor afspraken op maandag kunt u uiterlijk vrijdag bellen.

Kan ik een afspraak afzeggen?

U kunt tot 24 uur van tevoren uw afspraak kosteloos afzeggen; anders brengen we 40 euro in rekening, tenzij u een geldige reden heeft (door uw behandelaar te beoordelen). Zo kan een andere patiënt op dat tijdstip een afspraak krijgen. Wij zijn bereikbaar tijdens kantooruren.
Hier vindt u de telefoonnummers en openingstijden van de poliklinieken. Voor afspraken op maandag kunt u uiterlijk vrijdag bellen.

Waar moet ik mij melden als ik een afspraak heb?

Als u ons ziekenhuis binnenkomt, staan in de hal een aantal ontvangstzuilen. Hier kunt u zich registreren met uw paspoort, id-kaart of rijbewijs. Onze vrijwilligers kunnen u hierbij helpen. Bent u te vroeg, neem dan plaats in de centrale wachtruimte op de begane grond of eerste verdieping. Tien minuten voor uw afspraak mag u doorlopen naar de wachtruimte van de polikliniek. Op de polikliniek meldt u zich aan met uw dagticket. Op het televisiescherm verschijnt het nummer op uw dagticket en het ruimtenummer waar u naartoe mag.

Wat moet ik meenemen bij een polikliniekbezoek?

Neem voor een bezoek aan onze polikliniek het volgende mee:

 • De verwijsbrief van uw huisarts
 • Uw bewijs van de ziektenkostenverzekering en legitimatie

Mijn operatie

Moet ik een contactpersoon doorgeven?

Wij vragen u om de naam en het telefoonnummer van een contactpersoon door te geven. De contactpersoon kan gebeld worden als er iets met u aan de hand is. Het is wettelijk niet toegestaan dat wij telefonisch medische informatie verstrekken aan derden.

Wat betekent nuchter zijn?

Uw arts heeft u verteld dat u nuchter moet zijn voor uw operatie. Dit betekent dat u niet mag eten, drinken en roken vanaf een bepaalde tijd. Het tijdstip krijgt u van uw arts te horen.

Mijn opname

Kan ik mijn waardevolle spullen veilig opbergen?

Het Zaans Medisch Centrum is een openbaar gebouw waar veel mensen rondlopen. Wij raden u aan sieraden en andere waardevolle artikelen thuis te laten. In de nachtkastjes zit wel een vakje dat op slot kan. Beschadiging, diefstal of verlies van persoonlijke bezettingen zijn voor uw eigen risico; het ziekenhuis is hiervoor niet aansprakelijk. In het geval van vermissing adviseren wij u aangifte te doen.

Wat mag ik meenemen?

Naast bovenstaande spullen die u moet meenemen kunnen de volgende zaken uw verblijf prettiger maken.

 • Prettig zittende kleding
 • Nachtkleding, onderkleding, pantoffels, een ochtendjas, sokken
 • Toiletartikelen, badslippers
 • Een boek of een tijdschrift
 • Telefoonnummers van familieleden/bekenden
 • Uw mobiele telefoon en / of tablet
 • Wanneer van toepassing: uw tablet of kaart van de trombosedienst
 • Wanneer u hier gebruik van maakt: uw rollator of elleboogkrukken

Daarnaast is het handig als u alle informatie meeneemt die belangrijk kan zijn voor uw behandeling en verpleging. Verder, alleen wanneer u dit heeft: bloedgroepkaartje, donorcodicil en/of euthanasieverklaring.

Laat uw kostbare spullen thuis.

Wat gebeurt er bij opnamevoorbereiding?

U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.

Opname gesprek met de verpleegkundige

Op de verpleegafdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Hij of zij legt u uit wat de gang van zaken is op de afdeling. De verpleegkundige vraagt u of u medicijnen gebruikt, of u een dieet volgt en of u allergisch bent voor bepaalde medicijnen of ontsmettingsmiddelen. Als er na dit gesprek nog zaken onduidelijk zijn over de medicijnen die u gebruikt, dan kan de apotheek van het ziekenhuis daarover contact opnemen met uw apotheek of huisarts.

Wat moet ik meenemen?

Het is belangrijk dat u meeneemt wat belangrijk kan zijn voor uw behandeling en verpleging. Dit zijn:

 • Alle medicijnen die u gebruikt in de originele verpakking
 • Gegevens over een eventuele overgevoeligheid, bijvoorbeeld voor bepaalde medicijnen, pleisters, of ontsmettingsmiddelen (zoals jodium)
 • Informatie over een eventueel dieet dat u volgt
 • Een geldig legitimatiebewijs
 • Uw verzekeringspas of –polis

Wat kan ik zelf doen?

In een ziekenhuis liggen veel mensen met verminderde weerstand. Daarom is extra aandacht voor  hygiëne belangrijk om infectie te voorkomen. In deze folder 'Persoonlijke hygiëne' kunt u lezen wat u daar zelf aan kunt doen.

Bezoek

Bezoek krijgen in het ziekenhuis is leuk, zeker als u langere tijd in het ziekenhuis ligt. Het kan handig zijn als iemand het bezoek coördineert, zodat u niet op een dag heel veel, en op andere dagen helemaal geen bezoek krijgt.

Nazorg

Heeft u na uw verblijf in ons ziekenhuis zorg nodig, dan kan het transferbureau u hierbij helpen. In eerste instantie inventariseert de afdelingsverpleegkundige of u nazorg nodig heeft. Is dit het geval dan schakelen zij het transferbureau in.

Bij het transferbureau  werken transferverpleegkundigen die de juiste nazorg voor u kunnen inzetten.

De transferverpleegkundige fungeert als schakel tussen de diverse instanties en kan onder andere het volgende voor u regelen:

 • Persoonlijke verzorging en verpleging thuis (waaronder terminale zorg, infusiezorg, sondevoeding etc.)
 • Revalidatiezorg (geriatrische revalidatiezorg) in het verpleeghuis
 • Kortdurende opname in het verzorgingshuis of verpleeghuis
 • Overplaatsing naar een hospice
 • Hulpmiddelen voor thuis

Verder kunnen wij u adviseren en verwijzen naar andere zorginstanties. Uiteraard proberen wij wel rekening te houden met uw voorkeur(en) maar ook wij zijn afhankelijk van het aanbod binnen de regio en de huidige regelgeving.

Tip, complimenten of klacht

Hoe wordt een klacht behandeld?

In ons ziekenhuis schenken wij veel aandacht aan de kwaliteit van de zorg. Alle medewerkers doen hun werk zo zorgvuldig mogelijk. Toch zijn fouten of vergissingen niet altijd uit te sluiten. Wij streven ernaar dat medewerkers daarover openhartig met elkaar kunnen praten, zodat wij van elkaar leren en daardoor
fouten in de toekomst kunnen voorkomen. Ook van uw opmerkingen kunnen wij leren. Om die reden willen wij graag van u weten of en waarom u niet tevreden bent, en of u ook ideeën hebt voor verbetering. Uw klacht wordt door ons gezien als een signaal voor verbetering. Een uitgebreide uitleg over de behandeling van klachten kunt u lezen in onze folder klachtenbehandeling (pdf)

Hoe kan ik tips of suggesties geven?

Hiervoor kunt u gebruiken maken van het  'Wat ik wil zeggen'- formulier.
 

Hoe kan ik een compliment geven?

U kunt het contactformulier invullen, dan zorgen wij dat uw compliment bij de juiste afdeling of persoon terecht komt. Daarnaast vinden wij het fijn als uw compliment gezien wordt door andere patiënten. Hiervoor kunt u een waardering achterlaten op zorgkaartNederland.nl.

Waar kan ik terecht met mijn klacht?

Er is een onafhankelijke klachtenfunctionaris aanwezig in het Zaans Medisch Centrum, mevrouw N. Abachri. Met haar kunt u contact opnemen voor klachten. Telefoonnummer: (075) 650 24 60, e-mail klachtenfunctionaris@zaansmc.nl of via het 'wat ik nog zeggen wil' formulier.

Tarieven & vergoedingen

Met welke zorgverzekeraars heeft Zaans Medisch Centrum een contract?

Hier kunt u zien met welke zorgverzekeraars het Zaans Medisch Centrum in 2023 contracten heeft afgesloten.

In deze bijlage vindt u een compleet overzicht.

Wat kost mijn behandeling?

Wat zijn de kosten als u verzekerd bent
De prijzen van een behandeling zijn niet overal hetzelfde omdat zorgverzekeraars verschillende afspraken maken met ziekenhuizen. Vraag bij de zorgverzekeraar na of uw behandeling vergoed wordt en wat er vergoed wordt.

Wat betaalt u als u niet verzekerd bent
Als u niet verzekerd bent of als de betreffende behandeling niet door uw zorgverzekeraar wordt vergoed, berekent het ziekenhuis de volgende tarieven, de zogeheten Passantentarieven.

Wordt mijn zorg vergoed?

De meeste zorg gegeven in het ziekenhuis valt binnen de basisverzekering. Zorg zonder een medische noodzaak wordt niet vergoed door de basisverzekering. Heeft u zorg nodig die niet in het basispakket zit, dan bepaalt de aanwezigheid van de aanvullende verzekering of alles wordt vergoed.

Heeft u geen aanvullende verzekering, dan moet u de kosten die hieronder vallen zelf aan het ZMC betalen. De nota ontvangt u thuis. Controleer dus goed in uw polisvoorwaarden of uw behandeling vanuit het basispakket of de aanvullende verzekering wordt vergoed. Bij vragen kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Wat zijn de kosten als u verzekerd bent
De prijzen van een behandeling zijn niet overal hetzelfde omdat zorgverzekeraars verschillende afspraken maken met ziekenhuizen. Vraag bij de zorgverzekeraar na of uw behandeling vergoed wordt en wat er vergoed wordt.

Wat betaalt u als u niet verzekerd bent
Als u niet verzekerd bent of als de betreffende behandeling niet door uw zorgverzekeraar wordt vergoed, berekent het ziekenhuis de volgende tarieven, de zogeheten Passantentarieven. 
Wij adviseren u om voor het eerste consult in het ziekenhuis een zorgverzekering af te nemen met een zorgverzekeraar die met het ZaansMC gecontracteerd zijn. Dan voorkomt u dat u dat alle kosten door u betaald moeten worden.

Wordt telefonisch contact met de specialist in rekening gebracht?

Sinds 1 januari 2018 kunnen e-consulten in rekening gebracht worden bij u of bij uw zorgverzekeraar. Een e-consult is een consult per mail, telefoon, beter dichtbij app of screen-to-screen. Dit is alleen zo als het consult een afspraak vervangt bij uw arts of verpleegkundig specialist op de polikliniek in het ziekenhuis.

Het e-consult voorkomt dat u op de polikliniek moet komen als dat niet nodig is. De medisch specialist beoordeelt of het in uw situatie mogelijk is om een consult bijvoorbeeld telefonisch in te plannen. Is er een tijd met u afgesproken voor de telefonische afspraak? Zorg dan dat u klaar zit met uw telefoon zodat u het telefoontje niet mist. Uw medisch specialist probeert u op het afgesproken tijdstip te bellen maar soms loopt een telefonisch spreekuur uit en kan het voorkomen dat u iets later wordt gebeld.

Dit ‘consult op afstand’ telt mee voor het eigen risico dat u betaalt. Een telefoontje om een afspraak te verzetten of een telefonische uitslag waarvoor u niet naar het ziekenhuis zou komen, wordt niet in rekening gebracht

Wat als ik over stap/ben gestapt naar een andere zorgverzekeraar

Het ziekenhuis stuurt de rekening voor ziekenhuiszorg naar de zorgverzekeraar waar u op de startdatum van de behandeling verzekerd was. Die startdatum, normaliter de datum van het eerste consult met de arts, is dus bepalend voor de zorgverzekeraar die de rekening ontvangt. Doordat de startdatum van het DBC-zorgproduct bepaalt voor welk jaar de verzekering wordt aangesproken, kan het voorkomen dat aanvullende zorg niet wordt vergoed ondanks dat u bent veranderd van aanvullende verzekering of een aanvullende verzekering heeft afgesloten. 

Voorbeeld; U komt in het jaar 2018 op consult voor een buikoperatie. De operatie wordt gepland in 2019 omdat u dan een aanvullende verzekering hiervoor heeft afgesloten. Maar doordat de startdatum van het DBC-zorgproduct in 2018 valt, wordt de aanvullende behandeling niet vergoed. Laat u zich hier goed over informeren door uw zorgverzekeraar.

  Contactinformatie afdeling facturatie ZMC

  Indien u twijfelt over een factuur, neem dan contact op met de facturatie afdeling via 075 650 28 75 of via e-mail: fakturering@zaansmc.nl.

  Handige websites

  Neem contact op met uw zorgverzekeraar als u wilt weten of uw behandeling wordt vergoed of als u vragen heeft over uw polisvoorwaarden.

  Voor meer informatie kijk ook op: 

  Waarom moet ik eigen risico van vorig jaar betalen als mijn behandeling in dit jaar is?

  Dit heeft te maken met de startdatum van het DBC- of DBC vervolg traject. Als deze direct aansluit op uw eerdere traject, dan wordt deze datum als uitgangspunt genomen. Zie onderstaande illustratie van de Nederlandse Zorgautoriteit. Open de illustratie in pdf

  Hoe werkt een DBC traject?

  Het geheel van alle activiteiten, van eerste consult tot en met de laatste controle wordt vertaald naar een DBC-zorgproduct. In de DBC-opzet krijgt u, na afloop van uw behandeling, één rekening voor het hele traject dat u in het ziekenhuis in het kader van uw zorgvraag heeft afgelegd. Hierin worden uw diagnose, uw behandeling en alle kosten die daarmee samenhangen keurig bij elkaar gebracht met één administratieve code: het DBC-zorgproduct. Dit DBC-zorgproduct wordt afgeleid uit alle activiteiten (bezoeken, opnames, dagbehandelingen, onderzoeken, labtesten, foto’s, operaties, consulten etc.) die in het kader van uw zorgvraag zijn uitgevoerd binnen ons ziekenhuis. Als u meerdere zorgvragen heeft bij één of meerdere specialismen, kan hier per zorgvraag een apart DBC-zorgproduct uit volgen. 

  Voor meer informatie over DBC-zorgproducten.

  Klopt de DBC-zorgproductcode wel met mijn behandeling?
  U kunt de DBC-zorgproductcode invoeren op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit. U krijgt dan de omschrijving van uw behandeling. Ook vindt u daar het tarief voor zorgproducten uit het A-segment dat een ziekenhuis in rekening mag brengen voor een bepaalde behandeling
   

  Waarom is de (start) datum op mijn nota anders dan mijn behandeldatum?

  Wanneer uw behandeling langer duurt, mag er na het sluiten van de vorige DBC een vervolg-DBC worden geopend. De startdatum wordt dan de administratieve startdatum van het vervolgtraject na het sluiten van uw reguliere traject. Dit kan dus anders zijn dan uw behandeldatum.

  Waarom is de factuur laat, ik heb mijn behandeling al veel eerder gehad?

  Het Zaans Medisch Centrum stuurt na afloop van een behandeltraject, een DBC zorgproduct naar uw zorgverzekeraar. Een DBC zorgproduct kan maximaal 120 dagen lopen. In sommige gevallen wordt de DBC eerder afgesloten, bijvoorbeeld 90 dagen na opening van een DBC bij een poliklinische behandeling zonder operatie. Komt u na sluiting van een DBC binnen een jaar weer terug met dezelfde zorgvraag, dan kan er ook een vervolg-DBC geopend worden. Ook een vervolg-DBC kan maximaal 120 dagen openstaan.

  Waarom krijg ik een nota van het Zaans Medisch Centrum?

  In de volgende gevallen kunt u een nota van ons ontvangen:

  • Pasgeborenen
   U kunt als het kindje is geboren in het ZMC de nota meteen thuis krijgen. Het is daarom aan te raden om het kindje na geboorte meteen aan te melden bij uw of uw partners zorgverzekeraar. Dan voorkomt u dat de nota naar u thuis gestuurd wordt, in plaats dat het direct naar uw zorgverzekeraar gaat. 
  • Wegblijf/no show
   Voor het niet tijdig annuleren van een afspraak brengen wij een bedrag van 40 euro bij u in rekening. Als u niet binnen 24 uur afzegt neemt u namelijk de plek in die een andere patiënt hard nodig heeft. Andere patiënten moeten langer wachten om een afspraak te kunnen maken. 
  • Eigen bijdrage voor de behandeling
   Voor een poliklinische bevalling in een geboortecentrum zonder medische indicatie geldt in 2019 een eigen bijdrage van € 357,84. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden een deel van de behandeling. U dient dan nog wel de eigen bijdrage te betalen. Voor een poliklinische bevalling in een ziekenhuis verschilt de eigen bijdrage per ziekenhuis.
  • U bent onverzekerd
   Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht zich verzekeren tegen ziektekosten. Als u toch niet bent verzekerd, moet u alsnog een basisverzekering afsluiten. De datum van de verzekering moet ingaan op de dag van het eerste consult. Doet u dit niet, dan moet u de alle kosten van de behandeling zelf betalen. U betaalt dan eerst een voorschot van 250 euro over de te verwachten kosten. Dit wordt vervolgens met de eindnota verrekend.
  • U heeft een Gewoon ZEKUR budget polis
   Het Zaans Medisc Centrum heeft geen contract voor deze budgetpolis. Er wordt maar een deel vergoed. Het resterende, niet voor vergoeding in aanmerking komende bedrag, dient u zelf aan ons over te maken. Stuurt u deze nota dus niet door naar uw verzekering. Meer informatie vindt u op deze website.
  • Er is geen geldige verwijzing
   Met uitzondering van spoedeisende hulp heeft u altijd een geldige verwijsbrief nodig om ziektekosten te kunnen declareren bij uw zorgverzekeraar. Bezoekt u een specialist in het ziekenhuis zonder verwijzing, dan krijgt u dus achteraf de rekening thuis gestuurd. Meestal komt de verwijsbrief via de huisarts, de tandarts of verloskundige. Een verwijsbrief is voor één jaar geldig. 
  • Behandeling valt onder het aanvullende verzekeringspakket
   Bent u wel aanvullend verzekerd dan krijgt u de nota thuis en kunt u de nota bij  de zorgverzekeraar indienen. Bent u niet aanvullend verzekerd voor de behandeling dan dient u deze kosten zelf te betalen onder het passantentarief. 

  Waarom is de behandeling zo duur?

  De vermelde prijs is gebaseerd op de gemiddelde kostprijsberekening voor deze zorgvraag/ behandeling. Dus ook al heeft u 1 behandeling gehad, als het gemiddelde uitgaat van 1 of 2 behandelingen voor deze diagnose, dan wordt dit in rekening gebracht.

  Overzicht zorgverzekering / factuur ontvangen maar niet in het ZMC geweest

  Het kan zijn dat u niet in het ziekenhuis bent geweest en het overzicht op de factuur toch klopt. Bijvoorbeeld omdat door uw huisarts of een andere (eerstelijns) aanvrager materiaal is afgenomen en dat dit is opgestuurd naar het ZMC voor onderzoek. In dat geval brengt het ZMC de kosten bij u (of uw zorgverzekeraar) in rekening.

  Eigen risico en Spoedeisende Hulp

  Als u voor medische hulp naar de Spoedeisende Hulp gaat, dan worden de kosten door uw zorgverzekeraar verrekent met uw eigen risico. Is rekening hoger dan het eigen risico, dan worden de extra kosten wel vergoed. Ook al is er geen contract met de zorgverzekeraar.

  Indien u naar de huisartsenpost gaat, gaat dit niet van de eigen risico af.
   

  Betalen van uw zorgkosten: wanneer betaal je eigen risico en eigen bijdrage?

  Als u in Nederland woont of werkt, bent u verplicht zich te verzekeren tegen ziektekosten. De meeste zorg gegeven in het ziekenhuis valt onder de basisverzekering. 

  Niet alle zorg wordt meteen vergoed. Na het ontvangen van zorg in het ZMC betaalt u eerst een eigen risico. Dit geldt niet voor kinderen tot 18 jaar. Dit is wettelijk bepaald en is 385 euro. Naast het verplichte eigen risico is er ook het vrijwillige eigen risico dat u zelf bij het afsluiten van de verzekering heeft bepaald. 

  Voor bepaalde vormen van zorg hanteert de overheid een eigen bijdrage. In feite moet je, net als bij het eigen risico, eerst zelf een bedrag betalen voordat je voor vergoede zorg in aanmerking komt. Zo kent men in Nederland bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer en voor kraamzorg. De hoogte eigen bijdrage kan per jaar nogal fluctueren en is bovendien sterk afhankelijk van de zorgsoort. 

  De kosten die daarna volgen kunt u indienen via uw zorgverzekeraar indien deze binnen de polisvoorwaarden vallen.

  Meer informatie

  Heb je altijd een verwijzing nodig?

  Ja. U heeft altijd een verwijzing nodig van bijvoorbeeld uw huisarts, om ziektekosten te kunnen declareren bij uw zorgverzekeraar. Bezoekt u een specialist in het ziekenhuis zonder verwijzing, dan krijgt u geen vergoeding van de zorgverzekeraar en krijgt u achteraf de rekening thuis gestuurd.

  Bereikbaarheid

  Kan iemand die slecht ter been is worden opgehaald uit de parkeergarage?

  Heeft u hulp nodig om van de parkeergarage/taxistandplaats naar het ziekenhuis te komen?

  Dan kunt u bellen met patiëntenvervoer via telefoonnummer 075 650 27 95. Dit kan op werkdagen tussen 8.00 – 17.50 uur.

  Een vrijwilliger van patiëntenvervoer komt u (of uw naaste) dan ophalen met een rolstoel om u naar het ziekenhuis te brengen. Eventueel kan uw begeleider dan ondertussen de auto parkeren.   

  Wilt u ook weer teruggebracht worden naar uw auto? Vraag dan een medewerker op de afdeling of polikliniek om patiëntenvervoer voor u te regelen.

  Let wel:

  Patiëntenvervoer brengt en haalt alleen patiënten die zich bevinden op het ziekenhuisterrein (de taxistandplaats aan de voorkant van het ziekenhuis of vanuit de parkeergarage).

  Verder is het goed te weten dat de vrijwilligers van patiëntenvervoer niet bevoegd zijn om iemand in of uit de auto te tillen. U moet dus zelf de auto uit kunnen komen.

  Hoe kan ik appen via BeterDichtbij?

  Het Zaans Medisch Centrum maakt gebruik van BeterDichtbij. Een app waarmee u direct contact heeft met uw eigen arts of andere zorgverlener.

  Hier leest u meer over de BeterDichtbij app.

  Bereikbaarheid ingang achterzijde ziekenhuis

  Het terrein aan de achterzijde van het ziekenhuis (aan de kant van de Zorgboulevard) is een voetgangersgebied. Om gevaarlijke situaties te voorkomen wordt de toegang voor auto’s versperd door middel van een verzinkbare paal. Dit geldt op werkdagen tussen 08.00 uur en 18.00 uur ook voor taxi’s. Om de ingang van het ziekenhuis te bereiken kunnen bezoekers/patiënten, indien gewenst, een beroep doen op onze afdeling Patiëntenvervoer (tel: 075 650 27 95). Onze medewerker komt u dan ophalen, indien nodig met een rolstoel. Meldt hierbij de locatie waar u zich op dat moment bevindt. Wilt u ook weer teruggebracht worden? Vraag dan een medewerker op de afdeling of polikliniek waar u bent om patiëntenvervoer voor u aan te vragen.

  De hulpdiensten mogen in geval van een calamiteit het terrein oprijden. Daarnaast is het buiten de openingstijden van de afdeling Patiëntenvervoer uitsluitend voor bestuurders van taxi’s toegestaan om met de auto het terrein op te rijden. Dit is op werkdagen tussen 18.00 en 08.00 uur en op weekenddagen gedurende de hele dag.

  De taxibedrijven zijn op de hoogte gebracht van deze procedure.

  Wat is het (post)adres van het ZMC

  Bezoek
  Koningin Julianaplein 58, 1502 DV Zaandam

  Een brief sturen naar een medewerker
  Zaans Medisch Centrum, Postbus 210, 1500 EE Zaandam

  Een kaart of brief naar een patiënt
  Zaans Medisch Centrum, naam patiënt, afdeling & kamernummer (indien bekend), Postbus 210, 1500 EE Zaandam

  Een pakket moet altijd naar ons externe magazijn
  Zaans Medisch Centrum Magazijn,
  T.a.v. Afdeling…… Naam …..
  Roode Wildeman 47a, 1521 PZ, Wormerveer

   

  Hoe hoog zijn de parkeertarieven?

  De parkeergarage wordt beheerd door Parking & Protection. Voor meer informatie over de tarieven verwijzen wij naar de website van Parking & Protection.

  Waar zijn invalideparkeerplaatsen?

  In de parkeergarage zijn voldoende invalideparkeerplaatsen aanwezig. Deze bevinden zich in het buiten gedeelte van de parkeergarage en op elke verdieping. Er zijn daar ook rolstoelen.

  Het is helaas niet mogelijk om met een voertuig hoger dan 2.10 m te parkeren in de parkeergarage. 
  Bezoekers  die in het bezit zijn van een invalidenkaart en met een voertuig hoger dan 2.10 m kunnen vanaf nu (januari 2020) gratis parkeren nabij de ingang van de parkeergarage (zie rode pijl). 

   

  Wat is de hoogte van de parkeergarage?

  Het is helaas niet mogelijk om met een voertuig hoger dan 2.10 m te parkeren in de parkeergarage. 
  Bezoekers  die in het bezit zijn van een invalidenkaart en met een voertuig hoger dan 2.10 m kunnen vanaf nu (januari 2020) gratis parkeren nabij de ingang van de parkeergarage (zie rode pijl). 

  Is er een breng- en haalzone (kiss & ride)?

  Er is een haal- en brengzone (kiss & ride) in de parkeergarage. U kunt het eerste half uur gratis naar binnen. U kunt uitrijden zonder gebruik te maken van de parkeerautomaat.

  Waar kan ik parkeren?

  U kunt parkeren in de parkeergarage naast het ziekenhuis. De ingang bevindt zich aan het Koningin Julianaplein. 

  Zit het ziekenhuis op social media?

  Ja. Wij beantwoorden vragen via social media tijdens kantooruren. Medische inhoudelijke vragen, kunnen wij niet via social media beantwoorden. Deze kunt u stellen aan uw huisarts of behandelend arts.
  Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube.

  Wat zijn de openingstijden van de apotheek?

  Openingstijden apotheek De Zaanapotheek in de Zorgboulevard is 24 uur per dag geopend.

  Waar kan ik mijn fiets parkeren?

  Bij alle entrees komen fietsenbeugels voor de stalling van fietsen en scooters van patiënten en bezoekers. Deze stallingen zijn niet overdekt.

  Waar bevinden zich de parkeerautomaten

  In de parkeergarage, aan beide kanten, alleen op de begane grond.

  Wat is het telefoonnummer van het ZMC?

  Het algemene telefoonnummer van het ZMC is 075 650 29 11.

  Huisregels

  Kan ik bij de informatiebalie het kamernummer van een patiënt vragen?

  Het ziekenhuis mag in het kader van de privacy van de patiënt en het medisch beroepsgeheim geen informatie verstrekken over onze patiënten. Er kan daarom geen antwoord gegeven worden op de vraag of de patiënt zich in het ziekenhuis bevindt. Er mag ook niet gezegd worden op welke afdeling en in welke kamer een patiënt zich bevindt. Wij vragen aan de patiënten of hun contactpersonen de bezoekers zelf te informeren. Een bezoeker kan natuurlijk ook zelf de patiënt bellen en/of contact op te nemen met de naasten (echtgenoot, kinderen etc.) voor meer informatie. Het ziekenhuis verstrekt nooit een telefoonnummer van patiënten en of naasten. De bezoeker moet hier zelf over te beschikken.

  Wat zijn de huisregels?

  U bent van harte welkom in het Zaans Medisch Centrum. Binnen ons ziekenhuis gaan wij met respect met elkaar om.

  Prettige omgeving

  • Huisdieren mogen ons ziekenhuis helaas niet in vanwege mogelijke infectieziekten . Hulphonden vormen een uitzondering: meldt u zich even bij de receptie.
  • Handel, collectes, enquêtes, flyers of posters mogen alleen na schriftelijke toestemming van de Raad van Bestuur worden toegepast.
  • Roken in en om het gebouw is niet toegestaan, dit geldt ook voor elektronische rookwaren. 

  Veiligheid

  • Meld onveilige situaties bij de informatiebalie in de hal.
  • Blokkeer geen nooduitgangen en vluchtwegen, gebruik ze alleen bij gevaar.
  • Voor uw en onze veiligheid maken wij gebruik van cameratoezicht.
  • Bijna overal in het ziekenhuis mag u uw telefoon gebruiken, behalve bij storingsgevoelige apparatuur. Deze herkent u aan een ‘niet–bellen sticker’.
  • Het Zaans Medisch Centrum is een openbaar gebouw waar veel mensen rondlopen. Wij raden u aan sieraden en andere waardevolle artikelen thuis te laten. In de nachtkastjes zit wel een klein kluisje. Beschadiging, diefstal of verlies van persoonlijke bezittingen zijn voor uw eigen risico; het ziekenhuis is hiervoor niet aansprakelijk. In het geval van vermissing adviseren wij u aangifte te doen.
  • Gevonden voorwerpen worden één maand bewaard bij de centrale informatiebalie. 
  • U moet zich kunnen legitimeren met een geldig identiteitsbewijs. Ons personeel kan zich legitimeren aan de hand van een personeelsbadge.

  Respect 

  • Ons ziekenhuis respecteert en bewaakt de privacy van patiënten en medewerkers. U mag foto’s maken of filmen voor privégebruik. U mag geen andere patiënten, bezoekers en medewerkers fotograferen of filmen zonder hun toestemming. 
  • Als u beeld- en geluidsopnamen wilt maken voor publicatie, heeft u schriftelijk toestemming nodig van onze afdeling communicatie. 
  • Wapenbezit, verbaal of lichamelijk geweld, intimidatie, discriminatie en alcohol zijn vanzelfsprekend niet toegestaan. 

  Tot slot

  • Het ziekenhuis kan u bij het overtreden van de huisregels een waarschuwing voor uw gedrag geven of u de toegang tot het ziekenhuis ontzeggen. 
  • Heeft een klacht? Deze kunt u richten aan de klachtenfunctionaris: klachtenfunctionaris@zaansmc.nl

  Mag ik mijn telefoon gebruiken tijdens mijn afspraak?

  Om onze medewerkers zo min mogelijk af te leiden tijdens hun werkzaamheden, verzoeken wij u om uw telefoon niet te gebruiken tijdens de behandeling en/of onderzoeken. 

  Mag ik beeld- of geluidsopnames maken in het ziekenhuis?

  Van de medische behandeling mogen patiënten alleen na toestemming van de behandelend arts foto- of video-opnamen maken. Van het gesprek met de arts mag een patiënt een geluidsopname maken. Dit moet u wel van te voren laten weten aan uw behandelaar. Deze opnamen mogen alleen privé gebruikt worden en mogen niet verspreid worden (dus ook niet via social media).

  Deze informatie is opgenomen in onze huisregels.

  Mag ik fotograferen of filmen voor privégebruik?

  Als patiënt of begeleider van een patiënt is het toegestaan foto- en video-opnamen te maken die uitsluitend privé-gebruik tot doel hebben. Uiteraard mag dit alleen met instemming van de
  gefotografeerde. Andere patiënten, bezoekers en medewerkers mogen niet worden gefotografeerd.
  Verspreiding (bijvoorbeeld via social media) mag alleen als gefotografeerde hiervoor vooraf expliciet toestemming heeft gegeven.

  Waar kan ik roken?

  Ons ziekenhuis is een rookvrij ziekenhuis. In en om ons gebouw mag niet gerookt worden. Dit is onderdeel van onze huisregels.

  Mag ik mijn hond mee nemen naar het ziekenhuis?

  Huisdieren zijn verboden in ons ziekenhuis, maar uw hulphond is natuurlijk welkom. Uw hond moet wel een gecertificeerde hulphond zijn en bij voorkeur herkenbaar zijn door een dekje van Stichting Hulphond of de KNGF Geleidehonden. Er zijn ruimten in het ziekenhuis waar ook hulphonden niet binnen mogen in verband met de hygiëne - zoals de Intensive Care en Neonatologie. Heeft u een afspraak in het ziekenhuis, geef dan bij het maken van een afspraak aan dat u een hulphond meeneemt. Deze informatie is onderdeel van onze huisregels.

  Is er een maximum aantal bezoekers bij het bezoekuur?

  Als u met meer dan twee mensen langskomt, adviseren wij u om elkaar af te wisselen en niet met z’n allen tegelijk aan het bed te zitten. Op die manier krijgen de persoon die u bezoekt én diens medepatiënten voldoende rust. Dit is uitermate belangrijk voor het herstel van onze patienten, en is daarom opgenomen in onze huisregels.

  Mag ik fotograferen of filmen voor publicatie?

  Als u beeld- en geluidsopnamen wilt maken voor publicatie, heeft u altijd toestemming nodig van onze afdeling communicatie of public affairs. Uw aanvraag kunt u sturen naar communicatie@zaansmc.nl.

  Rechten, plichten en procedures

  Hoe gaat het in zijn werk als een naaste komt te overlijden?

  Indien een naaste uit uw familie- of vriendenkring is komen te overlijden, adviseren wij u als nabestaande deze folder over formaliteiten bij overlijden aandachtig te lezen.

  Wat zijn mijn rechten en plichten?

  Een opname of behandeling in het ziekenhuis kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. De artsen en medewerkers van het Zaans Medisch Centrum doen er alles aan om uw behandeling goed te laten verlopen. In deze folder kunt u vinden wat uw rechten en plichten zijn en hoe u in een bepaalde situatie kunt handelen.

  Waarom moet ik mij inschrijven en legitimeren?

  Bij een afspraak, onderzoek of opname in het ziekenhuis zijn zorgverleners verplicht om te vragen naar uw geldige identificatiebewijs. Dit geldt voor iedereen, ook voor kinderen jonger dan 14 jaar. Ook als u al patiënt van het ziekenhuis bent.

  Het ziekenhuis gebruikt uw Burger Service Nummer (BSN) bij het uitwisselen van informatie.
  Bijvoorbeeld bij het uitwisselen van uw gegevens met uw zorgverzekeraar of huisarts.
  Uw BSN staat op uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Het BSN beschermt tegen fraude en zorgt ervoor dat zorgvuldig met uw gegevens wordt omgegaan. Meer informatie leest u in onze folder 'Verplicht legitimeren'.
   

  Werken en leren

  Kan ik stage lopen in het Zaans Medisch Centrum?

  Binnen het Zaans Medisch Centrum is een beperkt aantal stageplaatsen beschikbaar. Deze plaatsen zijn onder andere beschikbaar voor dokterassistenten, facilitaire opleidingen en het middelbaar & hoger beroepsonderwijs. Heb je een vraag of ben je opzoek naar een stage mail dan naar: servicedeskHRM@zaansmc.nl.

  Ik wil graag werken in het Zaans Medisch Centrum

  Wat leuk dat u interesse heeft in een baan in ons ziekenhuis. Voor vacatures en sollicitaties kunt u kijken bij werken & leren.

  Informatie voor de pers

  Bereikbaarheid woordvoerder

  Telefoon tijdens kantooruren: 075 650 72 59
  Telefoon buiten kantooruren (alleen voor spoedvragen): 075 650 29 11
  Via e-mail: walle.j@zaansmc.nl
  Via Twitter: @jvdwalle

  Ik wil filmen of fotograferen

  Om de privacy van de patiënten en medewerkers in ons ziekenhuis te waarborgen, heeft u voor het maken van opnamen in onze gebouwen of ons terrein van tevoren toestemming nodig van onze woordvoerder.

  Ik wil een interview afnemen

  Wanneer u een medewerker/afdeling van ons ziekenhuis wilt interviewen, kunt u contact opnemen met onze woordvoerder. Zij legt voor u het contact met de desbetreffende medewerker/afdeling.

  Ik wil graag persberichten ontvangen

  Wilt u meer informatie of wilt u ook onze persberichten ontvangen? Neem dan contact op met de woordvoerder van ons ziekenhuis.

  Transgenderzorg

  Hoe kan ik me aanmelden voor een behandeling bij Transgenderzorg ZMC?

  • Voor de transgenderzorg voor kinderen en jongeren neem je contact op met Youz of Check-In Genderzorg. Als er een psychische indicatie is voor somatische behandeling, kunnen zij jou doorverwijzen naar het ZMC.

  • Op dit moment kan er nog niet verwezen worden naar de zorg voor volwassenen bij ZMC. De eerste periode dat wij deze zorg bieden, starten patiënten die bovenaan de wachtlijst van Amsterdam UMC staan. Verwijzingen via de huisarts worden alleen geaccepteerd van patiënten die door het Amsterdam UMC geïnformeerd zijn dat ze bij ZMC terecht kunnen.

  • Voor 2-jaarlijkse controle na de transitiefase wordt u doorverwezen naar het ZMC. Dit is het geval als er geen actieve wens of noodzaak voor (verdere) genderbevestigende chirurgie is. Dan verwijst uw huisarts, onze samenwerkingspartner Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie (KZcG) van het Amsterdam UMC of elke andere behandelaar die u nu begeleidt u door.

  Hoe ziet mijn behandeling eruit?

  Waar kan ik terecht met vragen over genderidentiteit en genderdysforie?

  Veel informatie is te vinden op de sites van belangenorganisaties Transvisie, Youz, Check-in Genderzorg en het kennis- en zorgcentrum genderdysforie Amsterdam UMC.

  Vragen

  Hoe kan ik mijn medisch dossier opvragen?

  U kunt een schriftelijk verzoek indienen via het formulier op deze pagina.

  Waar kan ik terecht met mijn vragen?

  Voor algemene vragen kunt u het contactformulier invullen. Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij de betreffende polikliniek of afdeling.

  Waar kan ik terecht met vragen over mijn gezondheid?

  Vragen over uw individuele situatie, zoals over uw gezondheid behandelen we niet per e-mail of social media. We adviseren u contact op te nemen met uw huisarts of behandelend specialist.

  Veilig mailen met Zivver

  Echtheid mail controleren

  Als u wilt controleren of de mail echt van een medewerker van Zaans Medisch Centrum komt, dan kunt u op het volgende letten:  

  • het e-mailadres eindigt altijd op ….@zaansmc.nl
  • ga met de muis op de knop met de link naar het bericht staan. De link moet beginnen met https://app.zivver.com/... 
  • twijfelt u nog steeds of de mail wel echt van één van onze medewerkers komt, dan is het verstandig om even te bellen met de afzender 

  Kan ik een Zivver-bericht lezen zonder dat ik een Zivver-account heb?

  Ja, dat kan. U ontvangt via SMS, telefonisch of per e-mail een aparte code die u nodig heeft om het bericht te openen. Wanneer u een account heeft, ontvangt u het bericht direct in uw mailbox en is er geen verificatie nodig.

  Controleer uw gegevens

  Op MijnZMC kunt u onder het kopje Mijn gegevens uw e-mailadres en telefoonnummer controleren en eventueel aanpassen. Wij kunnen uw telefoonnummer en e-mailadres gebruiken voor de tweestapsverificatie.

  Hoe maak ik een Zivver-account aan?

  Via de website van Zivver kunt u gratis een account aanmaken via de knop Log in rechtsboven aan de pagina.

  Kan ik Zivver-berichten en – gesprekken bewaren?

  Nee, Zivver-berichten en –gesprekken worden na 1 jaar automatisch verwijderd. Als u de informatie wilt archiveren, kopieer dan het gesprek bijvoorbeeld naar Word en sla het op uw computer op. U kunt het bericht ook doorsturen naar uw eigen e-mailadres, downloaden of printen.

   

  Hoe kan ik een Zivver-bericht beantwoorden?

  Beantwoord een mail via de pijltjes bovenaan de mail of via de menu-optie.

  Meer informatie?

  Wilt u meer weten over veilig e-mailen? Bekijk de website van Zivver voor meer informatie en handige filmpjes over het gebruik van Zivver.

  Kan ik Zivver-berichten ook op mijn telefoon of tablet lezen?

  Ja, u kunt Zivver-berichten ook via uw telefoon bekijken. Download de Zivver app via de App Store of Google Play Store.

  Hoe kan ik een Zivver-bericht lezen?

  Een Zivverbericht komt in de inbox van uw e-mailadres binnen. Via de knop Klik voor bericht kunt u verder gaan om het bericht te openen. Afhankelijk van de controlemethode die de verzender heeft gekozen, krijgt u een scherm waarbij u een code moet invullen. U kunt de code naar uw telefoon laten versturen of de code invoeren die de verzender aan u heeft doorgegeven, invoeren.
  Pas dan opent het bericht.
   

  Wat is Zivver?

  Zivver is een middel om beveiligd een e-mail te versturen. Zivver versleutelt de inhoud van berichten. Dat is belangrijk bij berichten die vertrouwelijke gegevens bevatten, zoals medische informatie en patiëntengegevens. Op deze manier kan alleen u als ontvanger en de verzender bij deze informatie. U kunt het bericht openen met behulp van een code die u van het ziekenhuis per sms, mail of telefonisch ontvangt.

  Bezoekadres

  Koningin Julianaplein 58
  1502 DV Zaandam

  Bezoektijden

  16.00 - 19.30 uur (gehele week)
  11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

  © 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure