Home > Nieuwsberichten > "Die emotionele gesprekken grepen me erg aan"

"Die emotionele gesprekken grepen me erg aan"28/12/2020

Met kerst voor de deur neemt het aantal coronabesmettingen weer toe.

En dat merken ze ook in het Zaans Medisch Centrum. Voor longarts Martijn Kross en collega’s betekent het rond de feestdagen weer alle hens aan dek. “We kunnen coronapatiënten gelukkig beter helpen dan een half jaar geleden. Toch zien we op tegen de derde piek. We willen mensen graag zo goed mogelijk blijven helpen, maar het aantal besmettingen moet daarvoor echt afnemen.” 

Kross herinnert zich nog goed zijn eerste weekenddienst tijdens de eerste piek: “Niemand wist toen goed hoe coronapatiënten te behandelen. We deden wat we konden, maar dat kon niet voorkomen dat we emotionele gesprekken moesten voeren met patiënten en hun familie. Dat heeft me erg aangegrepen.” 

De stand van de medische zorg is volgens Kross in een half jaar gelukkig wel verbeterd. “We hebben veel geleerd in zes maanden. We weten nu dat medicijnen zoals dexamethason coronapatiënten helpen om sneller beter te worden. Verder onderzoeken we de bloedvaten in de longen regelmatig op bloedstolsels en weten we welke beademingstechniek het beste werkt. Op de IC zijn we alerter op infecties anders dan Covid. Ondanks de toegenomen kennis overlijden er helaas nog veel mensen aan de gevolgen van Covid.” 


Revalidatie

Naast de zorg voor coronapatiënten op de verpleegafdelingen en IC is Kross er ook voor oud-coronapatiënten die revalideren. “Deze mensen lagen tijdens de eerste golf op onze IC. Wat me opvalt, is dat ze het heel goed doen. Het revalidatietraject neemt veel tijd in beslag, maar het herstel is mooi. Ik heb enkelen van hen al kunnen ontslaan uit controle.”

Op het poliklinisch spreekuur ontvangt Kross ook een andere categorie oud-coronapatiënten: “Ik zie veel jonge mensen tussen de 30 en 50, voornamelijk vrouwen, die een Covid-infectie thuis hebben doorgemaakt. Zij hebben grote problemen met hun conditie, zijn snel vermoeid en raken benauwd bij inspanning. Meestal wordt er bij aanvullend onderzoek geen afwijking gevonden. Fysiotherapie is doorgaans de enige aangewezen behandeling. Na drie maanden zie je vaak verbetering, maar ze zijn soms toch wel een half jaar onderweg voor ze hun conditie terug hebben. Hopelijk krijgen we hier in de toekomst meer duidelijkheid over.”


Coronamaatregelen

Voor de feestdagen kan Kross niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de coronamaatregelen in acht te nemen. “Ik begrijp goed dat zo’n lockdown vreselijk is, bijvoorbeeld voor ondernemers. Maar volg alsjeblieft de regels. Doe het voor de verpleegkundigen en alle artsen die al sinds maart dag en nacht werken om iedereen op te vangen. Namens iedereen alvast hartelijk dank.”


Volg de corona-update op onze site

Op www.zaansmedischcentrum.nl vindt u alle belangrijke informatie over het coronavirus en hoe wij daarmee omgaan in ons ziekenhuis. Welke coronamaatregelen gelden er? In hoeverre gaan afspraken in het ziekenhuis nog door? Hoe zit het als u een bezoek wilt brengen aan patiënten in ons ziekenhuis? En met welke huisregels moet u rekening houden als u ons bezoekt voor een afspraak?  De corona-update op onze site is een waardevolle en betrouwbare bron van informatie. Ga naar www.zaansmedischcentrum.nl en klik op ‘COVID-19 / Update coronavirus en het Zaans Medisch Centrum’. 
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure