Home > Nieuwsberichten > Duurzame oplossing: CO2 besparen met herbruikbare OK mutsen

Duurzame oplossing: CO2 besparen met herbruikbare OK mutsen21/03/2024

“Yes, gelukt! We gaan definitief over op herbruikbare mutsen op de operatiekamer (OK).” Met een stralende glimlach komt ZMC-anesthesioloog Ellion Kwofie aanwandelen. “We gaan zestig procent minder CO₂ uitstoten in vergelijking met de huidige wegwerpmutsen. Ik heb voor onze OK berekend dat we ieder jaar zo’n 20.000 mutsen weggooien. Nu komen we uit met honderd herbruikbare OK-mutsen per jaar. Het is dus echt een duurzaam product.”

Goed idee
Ellion kwam in 2020 in dienst van het ZMC en was vanaf het begin betrokken bij het onderwerp duurzaamheid. Ellion: “Ik zit in het Green Team en in de duurzaamheidscommissie van het ZMC. Ik ben opgeleid in het AMC. Ik hoorde dat daar een herbruikbare OK-muts was ontwikkeld samen met CleanLease, het bedrijf dat ook ons textiel reinigt op een duurzame manier. Dat leek mij ook een goed idee voor hier.

De meeste medewerkers waren snel om, al vonden sommigen de kleur niet mooi of de muts te groot. Daarom is er een nieuwe maat bij gemaakt waardoor de mutsen beter passen. Ook hebben we nog een extra kleurvariant toegevoegd.

Mooi resultaat
Maar is al dat wassen nou wel zo duurzaam? Ellion: “Als je het helemaal doorberekent zie je dat wassen nog steeds duurzamer is. Het hele proces levert zestig procent minder CO₂-uitstoot ten opzichte van de wegwerp mutsen. Dus dat is een heel mooi resultaat!”

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure