Home > Nieuwsberichten > "Het contact is intensiever met patiënten. Je kunt meer voor hen betekenen."

"Het contact is intensiever met patiënten. Je kunt meer voor hen betekenen."11/10/2021

De Verpleegkundig specialist AGZ, aangenaam!

Nu mensen steeds ouder worden en langer thuis wonen groeit de vraag naar complexere zorg. Medisch specialisten AGZ en huisartsen kunnen dat niet allemaal meer alleen. De verpleegkundig specialist die het verpleegkundig vak combineert met medische behandeling, biedt uitkomst en vormt een mooie aanvulling. Bij het Zaans Medisch Centrum werken er inmiddels al 8 op verschillende afdelingen. We stellen ze graag aan je voor. Deze keer praten we met Ilonka Proost over haar werk als verpleegkundig specialist urologie.


Waar houd je je zoal mee bezig in je dagelijks werk?

“Als verpleegkundig specialist werk ik voornamelijk op de polikliniek. Daar zie ik patiënten met bijvoorbeeld een verhoogd PSA (een eiwit dat de prostaat maakt – red.), urine, nierstenen en plasklachten. Ik breng de problemen in kaart, vraag onderzoeken aan en schrijf medicatie voor. Ik voer ook zelf onderzoeken uit, zoals inwendig onderzoek van de plasbluis en blaas  en maak echo’s van de prostaat. Veel patiënten komen bij mij terug voor controle. Ik kijk dan hoe het met de klachten gaat, bespreek uitslagen, pas de medicatie aan als dat nodig is, en verwijs hen door naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut.”

“‘s Ochtends doe ik de patiëntenvisite op verpleegafdeling 4 snijdend samen met de uroloog. Soms doe ik ook consulten op de overige verpleegafdelingen, bijvoorbeeld om een blaaskatheter in te brengen als dat door de verpleging niet lukt, of bij een tijdelijk vernauwde voorhuid . Ik ben daarnaast ook het aanspreekpunt voor de verpleegkundigen op de afdeling.” 


Waarom wilde je verpleegkundig specialist worden? 

“Ik heb tot 2008 als verpleegkundige op de verpleegafdeling gewerkt. Dat heb ik altijd met veel plezier gedaan. Toch was ik toe aan iets anders. Ik had alle specialisaties op de afdeling al gedaan, maar ik wilde meer. Een collega deed de opleiding tot verpleegkundig specialist en vroeg of dat niet wat voor mij was. Eerst hield ik de boot af, maar uiteindelijk ben ik van gedachte veranderd. Ik dacht: ‘Ik ben 35 – als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer.’”

“Ik ben blij dat ik die stap heb gezet. Het contact met patiënten is intensiever en je kunt meer voor hen betekenen. Je ziet patiënten ook geregeld terug, waardoor je een band opbouwt. Vooral als je merkt dat de patiënt doorkrijgt waardoor de problemen zijn ontstaan en hoe dit kan worden opgelost, dan kun je ze geruststellen. Dat is heel fijn.”

“Samenwerken met de uroloog vind ik leuk. Als ik wat heb in te brengen, word ik daarin serieus genomen. Ik help ook de verpleegkundigen wel eens, bijvoorbeeld met het uitkleden van de patiënt. Dat is mijn invulling van mijn werk als verpleegkundig specialist. Die geweldige combinatie van die verpleegkundige én de medische kant geeft me veel voldoening.”


Wat doe je als je niet werkt?

“Ik ben getrouwd, heb geen kinderen, maar heb wel een oude poes: Milou van 21 is mij heel dierbaar! Ik hou erg van lezen: van literatuur, maar ook van romans en detectives op z’n tijd. Verder lees ik graag geschiedenisboeken en wetenschappelijke boeken. Ik kan daar helemaal in wegzakken. We hebben wel drieduizend boeken in huis! Omdat het toch een beetje veel wordt, zijn we maar overgestapt op  een e-reader.”

“Naast lezen houd ik van wandelen, fietsen, tekenen en speel ik synthesizer. Het is soms nog wel een dingetje om daar allemaal tijd voor vrij te maken. Soms lukt het niet, maar dat geeft niet. Als ik met pensioen ga, heb ik daar genoeg tijd voor.” 
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure