Home > Nieuwsberichten > Nieuwe regionale samenwerking verlaagt drempel voor stoppen met roken

Nieuwe regionale samenwerking verlaagt drempel voor stoppen met roken04/06/2024

“Iedereen die wil stoppen met roken heeft zijn eigen verhaal en motivatie om het te gaan doen. En ook zijn eigen redenen waarom het tot dan toe nog niet lukte.” Linda Brandjes -verpleegkundig specialist op de afdeling longziekten- coacht mensen bij het stoppen met roken. Met trots vertelt ze dat het ZMC een nieuwe samenwerking is gestart met SineFuma, de huisartsenzorg en de GGD. “Door de krachten te bundelen kunnen inwoners van de regio Zaanstreek zich voortaan makkelijker aanmelden voor een stoppen-met-roken-training.”

Tot nu toe gebeurde de stoppen-met-roken-begeleiding op individuele basis. Linda: “Om de werkdruk op de longafdeling wat te verlagen én omdat stoppen met roken in een groep vaak heel goed werkt, hebben we de handen ineengeslagen met een aantal organisaties om gezamenlijk groepstraining aan te bieden. We wilden het slimmer aanpakken. Dat is gelukt. Stoppen-met-roken-organisatie SineFuma gaat nu in het ZMC groepstrainingen begeleiden. Dat is een betrouwbare partner die goede resultaten boekt.”

Mensen krijgen door deze nieuwe samenwerking betere toegang tot de stoppen-met-roken-zorg. Linda: ”Vroeger kon het soms vier tot zes weken duren voor je terecht kon. Via SineFuma word je binnen twee dagen gebeld. Dat houdt de motivatie hoog.”

Vier keer per jaar
Op 30 mei gaat de eerste groepstraining in het ZMC van start. Er zijn vier startmomenten per jaar en de training duurt negen weken. Die vindt plaats in de avonden. Je kunt jezelf aanmelden voor de stoppen-met-roken-training, maar je kunt ook worden doorverwezen vanuit diverse afdelingen in het ZMC of door je huisarts. Als je in Nederland verzekerd bent, heb je vanuit de basisverzekering recht op één stoppen-met-roken-poging per jaar bij een geaccrediteerde organisatie die is aangesloten bij het kwaliteitsregister. De coaches van SineFuma voldoen aan deze kwaliteit. De training is er voor iedereen die de wens heeft om de sigaretten te laten staan. Dus iedereen is welkom!”

Steun aan elkaar
Linda legt uit hoe de groepstraining in opgebouwd: “Eerst ga je een voorbereidende fase in, waarin je duidelijk voor jezelf krijgt waarom je wil stoppen met roken en wat je daar voor hulp bij nodig hebt. Je maakt een stop-plan. Daarbij kijken we ook naar de medicatie die eventueel beschikbaar voor je is en of dat bij je past. Je beslist wanneer je stopdatum is en hoe je dat gaat aanpakken. Daarna zijn er vervolggesprekken. Lukte het je om te stoppen? Wat zijn lastige momenten? Wat kun je daaraan doen? Het mooie van een groepstraining is dat mensen elkaar daarbij steunen. Ze hebben vaak ook buiten de groepsmomenten contact om elkaar te steunen en te motiveren.

Goed om te weten is dat er ook nieuwe stoppen-met-roken- hulpmiddelen beschikbaar zijn. Zoals een medicijn dat nicotine-receptoren bezet, waardoor mensen makkelijker kunnen stoppen met roken, met minder afkickverschijnselen. Het heeft weinig bijwerkingen. Het enige nadeel is de korte werkingsduur van het middel. Je begint met zes tabletten per dag om de twee uur. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Maar ook nicotinepleisters kunnen goed helpen en die kunnen gecombineerd worden met andere medicijnen mocht dat nodig zijn.”

Plan op maat
Tijdens de groepstraining maken deelnemers een plan dat past bij de persoonlijke situatie en wensen. Linda: “Daarbij kijken we waarom het voor iemand moeilijk is om te stoppen. Ik zie heel vaak dat roken voor mensen een manier is om niet te hoeven voelen. Om te verdoven eigenlijk. Als je erachter kunt komen wat voor iemand de diepere betekenis is van de sigaretten dan kun je daar heel gericht een plan op maken. Om dat samen met iemand uit te diepen is het mooiste van mijn werk. Mensen verrassen je altijd daarbij. Als er dingen onder schuilen die te heftig zijn of waar mensen het niet over willen hebben, dan kan ik  mensen eventueel ook doorverwijzen naar bijvoorbeeld een medisch psycholoog.”

Wilt u ook stoppen met roken via de groepstraining in het ZMC? Aanmelden kan bij SineFuma via de website: rookvrijookjij.nl

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure