Home > Nieuwsberichten > Oproep kinderartsen: laat je kind vaccineren

Oproep kinderartsen: laat je kind vaccineren

Laat je kind vaccineren: moeder die kind vasthoudt

03/04/2024

Op dit moment hebben we in ons land te maken met uitbraken van kinkhoest en mazelen. Bij ouders en verzorgers roept dit vragen op over nut en noodzaak van vaccinatie. Kinderartsen roepen in Nederland gezamenlijk op: laat je kind vaccineren tegen alle ziektes die in het Rijksvaccinatieprogramma zitten.

Op dit moment zien ze op de kinderafdelingen een belangrijke toename van leed als gevolg van levensbedreigende infecties die door vaccinatie vaak te voorkomen zijn. Zeker vier kinderen zijn de afgelopen weken gestorven aan kinkhoest. Daarnaast zijn de mazelen terug van weggeweest in bijna heel Europa.

Infecties voorkomen
De grote meerderheid van levensbedreigende infecties op de kinderleeftijd is te voorkomen door vaccinaties. Het gaat daarbij ook om ernstige bacteriële infecties zoals bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Doordat steeds minder kinderen worden gevaccineerd, zullen meer kinderen het slachtoffer worden van deze ziekten. Daarom ondersteunen ook onze kinderartsen de oproep aan alle ouders: laat je kind vaccineren.

"Vaccinaties zijn niet meer vanzelfsprekend", aldus de kinderartsen. "We realiseren ons dat door de goede werking van de vaccins de meeste ouders nooit de ernst van besmettelijke kinderziekten hebben gezien. Wij bieden aan om zorgen en twijfels te bespreken. Dat kan met de huisarts, de jeugdarts of een van de 1600 kinderartsen in Nederland. Daarmee hopen we dat ouders een goede keuze kunnen maken voor de gezondheid van hun kind en dat we onnodige kindersterfte en ernstige gezondheidsschade kunnen voorkomen."

Twee belangrijke redenen om je kind te laten vaccineren

1 Als je je kind laat vaccineren, bescherm je het tegen gevaarlijke infecties. Van zo’n infectie kan je kind erg ziek worden en bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging krijgen. Die ziekten kunnen leiden tot blijvende beperkingen en in sommige gevallen kan je kind als gevolg van de infectie overlijden.

2 Vaccinaties beschermen niet alleen jouw kind, maar ook je gezin en je omgeving. Als veel kinderen zijn gevaccineerd (we noemen dat een hoge vaccinatiegraad) kunnen besmettelijke ziekten zoals kinkhoest en mazelen zich minder makkelijk verspreiden. Dat is ook heel belangrijk voor kinderen die (nog) niet zijn gevaccineerd omdat ze nog te jong zijn of door een ziekte niet gevaccineerd kunnen worden.

Waarom blijft vaccineren belangrijk? Sommige ziekten komen in Nederland niet of nog maar zelden voor maar ze komen terug als te weinig mensen gevaccineerd zijn.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure