Home > Over zmc > Wetenschap in beeld

Wetenschap in beeld

Naast patiëntenzorg doet het ZMC ook wetenschappelijk onderzoek en promoveren medewerkers.

Op deze pagina lichten we een aantal onderwerpen uit.


16 augustus 2021

AIOS Sem Hardon ontwikkelt simulatietraining

Onlangs werd een artikel over simulatietraining voor laparoscopische chirurgie gepubliceerd in het journal "Surgery". De studie waarover dit artikel gaat, kwam tot stand na het promotietraject van Sem naar "Objectieve beoordeling van technische vaardigheden voor minimaal invasieve chirurgie".

Sem: In een samenwerking tussen het Amsterdam UMC en de TU Delft heb ik gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe oefenbox. Door middel van een simulator voorzien van sensoren ontvingen de cursisten feedback op de weefselbehandeling en behendigheid met instrumenten. 
Uit de resultaten bleek sprake van een groot verschil in het niveau van technische vaardigheid tussen chirurgen in opleiding. Door directe feedback na elke oefening, in plaats van aan het eind van de cursus, werden de cursisten in staat gesteld om tijdig bij te sturen, om zo de vooraf gestelde doelen toch te kunnen te behalen. Tevens kan door middel van deze metingen worden geëvalueerd of de chirurg in opleiding aan het einde van de training over het juiste niveau van technische vaardigheden beschikt om veilig te opereren."

Sinds 2018 worden alle eerstejaars AIOS chirurgie in de opleidingsregio's van het Amstedam UMC op deze manier getraind. Dit jaar zal deze technische innovatie ook worden toegepast in andere trainingen voor laparoscopie en robot-geassisteerde chirurgie en zal ook het onderzoek hiernaar worden voortgezet.

Lees hier het artikel


28 juni 2021

Onderzoeksprijs voor Wenneke van Weelden (anios gynaecologie)

Op dinsdag 8 juni organiseerden de Amsterdam Medical Student journal, het KNMG district Amsterdam/Noord-Holland en de Stichting Martinus van Marum de tweede editie van het Nicolaes Tulp Symposium. 

Anios gynaecologie Wenneke van Weelden  won de AMSj Onderzoeksprijs met haar onderzoek naar vitamine B12 en foliumzuurstatus bij zwangere vrouwen met obesitas.  ‘De omvang en diepte van jouw onderzoek maken het verschil’, vertelde jurylid Jurgen Seppen aan de stralende laureaat. Lees hier meer


11 juni 2021

Promotie Cyrillo Brahm, aios interne geneeskunde

Afgelopen donderdag, 3 juni, heb ik met veel plezier mijn proefschrift, getiteld “Improving the standard of care in glioblastoma: novel diagnostic and therapeutic approaches”, verdedigd aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU Amsterdam). Het was een fantastische en onvergetelijke dag!

Het glioblastoom is een kwaadaardige en ongeneeslijke vorm van hersenkanker bij volwassenen. De huidige behandeling voor patiënten met een glioblastoom bestaat uit een operatie, gevolgd door bestraling met (aanvullende) chemokuren. Helaas groeit het kwaadaardige gezwel in vrijwel alle gevallen weer terug. Daarom is er dringend behoefte aan een betere behandeling voor patiënten met een glioblastoom.

In dit proefschrift werden nieuwe, veelbelovende behandelingen onderzocht op hersenkankercellen en in proefdieren in het laboratorium. Daarnaast hebben wij een alternatieve doseringsschema van bestaande anti-kankermiddelen onderzocht in patiënten met een glioblastoom. Deze nieuwe, veelbelovende behandelstrategieën verdienen aandacht in vervolg onderzoek.

Het proefschrift is hier te vinden


 

 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2021 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure