Home > Ziektebeelden > Narcolepsie

Narcolepsie

In het kort

  • Zeldzame, chronische aandoening 
  • Overmatige slaperigheid en ongewild in slaap vallen
  • Soms met plotselinge spierverslapping

 

Over narcolepsie

Narcolepsie – ook wel slaapverlamming en slaapparalyse genoemd – is een zeldzame, chronische aandoening waarbij slaapaanvallen optreden. U wordt plotseling overmand door slaap en valt overdag acuut en ongewild in slaap. 

Bij narcolepsie kunt u ook aanvallen van plotselinge spierverslapping krijgen: u bent wakker, maar kunt niet bewegen. Kataplexie, zoals de plotselinge verslapping van spieren ook wel wordt genoemd, gaat vaak gepaard met emoties. 


Gevolgen narcolepsie in het dagelijks leven

Narcolepsie heeft een grote invloed op uw dagelijks leven. Het kan zeer hinderlijk zijn bij allerlei dagelijkse bezigheden. Ook kunnen slaapaanvallen de uitoefening van uw beroep moeilijker maken. Het is prettig om te weten dat de specialisten van het Zaans Medisch Centrum veel aandacht hebben voor deze grote impact op uw dagelijks leven.


Het Zaans Medisch Centrum en narcolepsie

Onderzoek en behandeling van narcolepsie en/of kataplexie vraagt om een aanpak, waarbij verschillende specialismen betrokken zijn. In het Slaap Waak Expertisecentrum werken neurologen-somnologen, longartsen, kno-artsen, een klinisch psycholoog, een kaakchirurg, KNF-laboranten, een chronobioloog en een physician assistant nauw samen. 

Deze deskundigen bespreken de resultaten van uw slaaponderzoek en stellen samen uw behandelplan op. Uw vaste specialist deelt de uitslag van alle onderzoeken met u en neemt de eventuele behandeling van narcolepsie met u door. Vaak kunnen medicijnen en leefstijladviezen helpen.

Het Zaans Medisch Centrum is een van de vijf ziekenhuizen in Nederland  waar onderzoek en behandeling van narcolepsie mogelijk is. Ons hooggespecialiseerde Slaap Waak Expertisecentrum heeft alle onderzoeksmogelijkheden in huis om de diagnose stellen. Jaarlijks doen we zo’n 25 keer per jaar onderzoek bij patiënten die mogelijk narcolepsie (slaapverlamming en slaapparalyse) en/of kataplexie (plotselinge verlamming van de spieren) hebben.


We helpen u graag

Heeft u last van acute slaapaanvallen en/of een plotselinge verslapping van de spieren? Het Zaans Medisch Centrum is een van de vijf ziekenhuizen voor onderzoek en behandeling van narcolepsie en/of kataplexie. De deskundigen van ons Slaap Waak Experpertisecentrum geven u graag meer informatie. Heeft u een verwijzing van uw huisarts? Maak dan meteen een afspraak. 
 

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2021 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure