Home > Behandelingen > Balzakoperatie: waterbreuk (hydrocèle)

Balzakoperatie: waterbreuk (hydrocèle)

De behandeling in het kort

  • Het verwijderen van een holte gevuld met vocht uit de balzak
  • Operatie aan de balzak
  • Narcose: volledig of ruggenprik
  • Duur operatie: ± 30 minuten
  • Opname: dagbehandeling
  • Controle: na 6 weken

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 21 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.15

Verloop behandeling

U heeft een hydrocèle, oftewel een vochtophoping in uw balzak. Een hydrocèle (hydros=water, cele= holte) is een goedaardige zwelling van het scrotum, gevuld met vocht. Deze zwelling komt vaak voor en meestal is er geen behandeling nodig. Een hydrocèle gaat meestal niet vanzelf weg. Als u wel behandeld moet worden, gaat het meestal om een operatie aan uw balzak.


Diagnose

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar onze uroloog. Deze voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van daarvan bekijkt hij in overleg met u wat de beste behandeling is.

Wij beslissen graag samen met u. De 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.

Let op: als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u dit tevoren doorgeeft aan uw uroloog, het opnamekantoor en de anesthesist. Deze medicijnen moeten tijdig voor de operatie worden gestopt. Als u dit niet heeft gedaan, moet de operatie worden uitgesteld.

U moet nuchter zijn voor de ingreep. Dit betekent dat u na de afgesproken tijd niet meer mag eten, drinken en roken. De operatie gaat niet door als u niet nuchter bent.


Behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Op de afdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Ze begeleidt u naar de wachtruimte. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer, waar u een ruggenprik krijgt, of onder volledige narcose geopereerd wordt. Uw begeleider kan mee tot aan de lift. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten. Na de operatie wordt u teruggebracht naar de wachtruimte of de uitslaapkamer. Hier kunt u even bijkomen voordat onze verpleegkundige u terugbrengt naar de afdeling.


Naar huis

Over het algemeen kunt u aan het eind van de operatiedag weer naar huis. U krijgt een afspraak mee voor controle bij onze uroloog ongeveer 6 weken na de ingreep.


Nazorg

Na de operatie is het raadzaam om 1 à 2 weken een onderbroek te dragen die steun geeft (dus geen boxershort) of een suspensoir (steunende gordel), zowel overdag als ’s nachts. Dit vermindert de kans op zwelling. De verbandgazen waarmee de balzak is ingepakt moet u 2 dagen laten zitten. Hierna kunt u het verband verwijderen en mag u weer douchen. Meer richtlijnen voor de eerste weken na de operatie vindt u in de folder ‘Hydrocele operatie’.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure