Home > Behandelingen > Het COPD zorgpad

Het COPD zorgpad

De behandeling in het kort

  • Behandeling via het zorgpad COPD
  • Begeleiding bij het managen van de ziekte
  • Opnameduur: ± 6 dagen
Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 1230 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 84 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 1230 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 0.4

Verloop behandeling

U heeft last van kortademigheid, hoesten, benauwdheid, vermoeidheid en weinig spierkracht. Misschien heeft u COPD. COPD is een chronische longziekte, die niet overgaat en waar u mee moet leren leven. U kunt zelf bijdragen aan een goede kwaliteit van uw leven. Dit bereikt u niet alleen door het innemen van uw medicijnen, maar ook door uw leefwijze aan te passen aan uw ziekte. Het eerste doel van de opname in het ziekenhuis is uw klachten te verminderen, zodat u zo snel mogelijk het ziekenhuis weer kunt verlaten.

Om uw COPD zo goed mogelijk te behandelen wordt er in het Zaans Medisch Centrum met een COPD-zorgpad gewerkt. Dit zorgpad is een leidraad voor de behandeling van de verergering van uw COPD tijdens uw opname in het ziekenhuis.


Diagnose

U bent doorverwezen naar de afdeling interne geneeskunde. Onze internist voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Behandeling (het zorgpad)

U bent opgenomen op de verpleegafdeling. De reden voor uw opname is een verergering van uw COPD. Op de eerste dag van uw opname vinden diverse onderzoeken plaats op de SEH of AOA afdeling. Meestal een röntgenfoto van uw longen, een ECG (hartfilmpje) en bloedafname.

De eerste dagen van de opname brengen we uw medische situatie en uw thuissituatie in kaart. U hebt een opname gesprek met uw arts om inzicht te krijgen in uw medische situatie. Tijdens dit gesprek maakt de arts met u afspraken over uw medische behandeling, die tijdens de opname wordt uitgevoerd door onder meer de verpleegkundigen.
U hebt ook een opnamegesprek met een verpleegkundige, die u uitleg geeft over uw verblijf in het ziekenhuis. Omdat het belangrijk is inzicht te krijgen in uw thuissituatie, wordt deze tijdens de opname besproken. De verpleegkundige heeft vervolgens voldoende tijd om hulp van bijvoorbeeld de thuiszorg voor u te laten regelen.

Tijdens uw opname ligt, naast uw medische behandeling, de nadruk op het geven van informatie die u nodig heeft om na uw ontslag goed om te kunnen gaan met uw ziekte. Deze informatie wordt u voornamelijk door longverpleegkundigen gegeven.

Meer informatie over wat er tijdens uw opname gebeurt, vindt u in onze folder ‘zorgpad COPD’.


Naar huis

Meestal mag u na 6 dagen naar huis.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure