Home > Behandelingen > Knievervangende operatie (knieprothese)

Knievervangende operatie (knieprothese)

De behandeling in het kort

  • Knievervangende operatie
  • Opname: dezelfde dag of de volgende dag naar huis
  • Start fysiotherapie: 1 dag na de operatie
  • Na ontslag start aansluitend revalidatie traject bij Evean

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 65 Online afspraak maken
Toegangstijden
Operatie binnen 10 weken
Openingstijden poli
op werkdagen 8.00 - 17.00 uur, in even weken ook dinsdag 17.00 – 21.00 uur
Polikliniek
075 650 12 65
Route Zuid 0.14

Verloop behandeling

U heeft last van een versleten knie. Een mogelijke behandeling hiervoor is vervanging van uw kniegewricht door een kunstknie. Als uw kniegewricht ernstig beschadigd of versleten is, is vervanging van het gewricht door een knieprothese vaak de enige oplossing. Hiervoor moet u een operatie ondergaan.


Diagnose

U bent doorverwezen naar de afdeling orthopedie. Onze orthopeed voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

U moet geopereerd worden. Als voorbereiding op uw operatie heeft u gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt. Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.

Lees voor de ingreep de behandelwijzer knieprothese en vul de gegevens in die gevraagd worden. Als u op de wachtlijst bent geplaatst voor de operatie krijgt u op de polikliniek een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst in Evean Oostergouw. Op deze dag krijgt u informatie over uw opname in het ziekenhuis en over uw verblijf op de revalidatieafdeling in Oostergouw.

De dag voor de operatie
De dag voor de operatie gaat u om 13.15 uur naar het laboratorium om bloed te laten prikken. Aansluitend gaat u naar de polikliniek orthopedie, waar de verpleegkundig specialist de laatste medische dingen met u doorneemt, de medicijnen checkt en naar eventueel aanwezige wondjes vraagt. Daarnaast krijgt u op de poli van de doktersassistente uw eerste anti-trombose prik.


Behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. U wordt op de afdeling ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de voorbereidingsruimte. Uw begeleider kan mee tot aan de lift. Van hieruit gaat u naar de operatiekamer, waar u geopereerd wordt. U krijgt een ruggeprik of een volledige narcose. Na de operatie wordt u weer wakker op de uitslaapkamer. Hier kunt u bijkomen voordat u teruggaat naar de afdeling. Tijdens en de dag na de ingreep krijgt u antibiotica om de kans op infectie te verkleinen.


Naar huis

Na uw behandeling in het ziekenhuis kunt u dezelfde dag of de volgende dag weer naar huis. Daarna komt u onder behandeling bij Fysio Centrum Zaanland of bij een fysiotherapeut in een praktijk naar eigen keuze. U kunt daar zelf een afspraak voor maken. Meestal krijgt u twee keer per week een behandeling. U regelt zelf het vervoer, u kunt bijvoorbeeld met de bus gaan. Wanneer het reizen de eerste periode nog niet lukt, kunt u met uw fysiotherapeut bespreken of behandeling thuis ook mogelijk is.  


Nazorg

De eerste drie maanden na de operatie is uw nieuwe knie nog kwetsbaar. Wat u wel of juist niet kunt doen leest u in de behandelwijzer.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure