Home > Behandelingen > Sterilisatie van de vrouw

Sterilisatie van de vrouw

De behandeling in het kort

  • Twee operaties mogelijk
  • Operatie via de schede of via een kijkoperatie
  • Herstel: enkele dagen tot een week
  • Opname: dagbehandeling

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Operatie binnen 6 weken
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 25 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.16

Verloop behandeling

U wilt geen kinderen (meer). In dat geval kunt u kiezen voor sterilisatie. Sterilisatie is een operatie om definitief te voorkomen dat u zwanger wordt. Uw eileiders worden afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit uw eierstok niet bereiken en bevruchten. Een zwangerschap is dan niet meer mogelijk. Een sterilisatie betekent een keuze voor een definitieve ingreep.


Diagnose

U bent doorverwezen naar de afdeling gynaecologie. Een van onze artsen voert een aantal onderzoeken uit. Op basis van de resultaten van dit onderzoek bekijkt hij samen met u wat de beste behandeling voor u is.

Wij beslissen graag samen met u. Deze 3 goede vragen aan uw dokter kunnen u hierbij helpen.


Voorbereiding

Sterilisatie via uw buik
Als u kiest voor sterilisatie via de buik, heeft u als voorbereiding op uw operatie gesprekken met onze apothekersassistente, doktersassistent en anesthesioloog. Als voorbereiding op deze gesprekken vult u een vragenlijst in. Tijdens de gesprekken nemen we de vragenlijst door en bespreken we met u uw medicijngebruik. Het is handig als de specialist kan zien welke medicijnen u krijgt van uw apotheek. U kunt uw apotheek hiervoor toestemming geven. Uw apotheek heeft hiervoor een speciaal toestemmingsformulier. Dit kan via een formulier bij uw eigen apotheek. Uw specialist kan dan digitaal zien welke medicijnen u thuis gebruikt. Ook voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Onze anesthesioloog bespreekt samen met u welke verdoving voor u het beste is. Het is belangrijk dat u tijdens dit gesprek ook uw specifieke wensen kenbaar maakt.  Dit polibezoek duurt minimaal 40 minuten.


Behandeling

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door een verpleegkundige die u vertelt wat er gaat gebeuren. Afhankelijk van de door u gekozen behandelmethode, vindt de behandeling plaats op de polikliniek, of op de dagopname. In beide gevallen worden uw eileiders afgesloten.

Sterilisatie via uw buik
Voor deze ingreep krijgt u een volledige narcose. Onze gynaecoloog maakt twee sneetjes in uw buik en plaatst een klemmetje op beide eileiders. De eileiders zijn direct afgesloten door deze klemmetjes. Tenslotte worden de twee buikwondjes met een hechting gesloten. Veel vrouwen hebben na deze ingreep wat (lichte) buikpijnklachten.


Verzekering

Sterilisatie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Informeer eerst bij u ziektekostenverzekering over de vergoeding van de behandeling.


Naar huis

Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure