Home > Behandelingen > Wespenallergie

Wespenallergie

De behandeling in het kort

  • Behandeling met EpiPen of Immunotherapie
  • Immunotherapie duurt 3 - 5 jaar
  • U heeft maandelijks een afspraak

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 45 Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 133 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur
Polikliniek
075 650 12 45
Route Noord 0.1

Verloop behandeling

Nadat u gestoken bent door een wesp kunt u last krijgen van netelroos op afstand van de steekplaats. Ook kunt u last hebben van (heftige) jeuk en zwelling over uw hele lichaam, moeilijkheden bij het ademen of slikken, misselijkheid, braken, duizeligheid, een gevoel van wegraken of verlies van bewustzijn. Misschien heeft u last van een wespenallergie. Iedereen kan een allergie voor wespen ontwikkelen. De kans hierop wordt groter naarmate u vaker gestoken wordt. De allergische verschijnselen na een wespensteek kunnen per persoon verschillen. Deze klachten kunnen binnen enkele minuten na de steek ontstaan, maar kunnen ook twintig tot zestig minuten na de steek optreden.


Diagnose

Uw huisarts heeft de reactie op de wespensteek bekeken en doorverwezen naar de polikiniek allergologie. De allergoloog voert een aantal tests uit om te kijken of u allergisch bent.


Behandeling

U bent doorverwezen naar onze afdeling allergologie. Hier krijgt u een EpiPen of immunotherapie. Afhankelijk van het soort behandeling moet u een dag in het ziekenhuis blijven of kunt u meteen weer naar huis.

1. EpiPen
Een EpiPen is een grote pen, waar een spuitje met adrenaline in zit. Op de pen zit een beschermdopje. Als u na een steek van een wesp een uitgebreide allergische reactie heeft gehad, raden we u aan deze EpiPen altijd bij u te dragen. Direct na de steek, haalt u het beschermdopje van de pen en wacht u uw reactie op de steek af. Zodra u na de steek benauwd wordt of het gevoel krijgt weg te raken, zet u de pen op uw been en zal de adrenaline via het spuitje binnendringen. Daarna moet u zo snel mogelijk een dokter waarschuwen, die zo nodig voor verdere behandeling zorgt.

2. Immunotherapie (desensibiliseren)
Immunotherapie is een injectiekuur, waarbij u gedurende enige tijd gezuiverd wespengif krijgt ingespoten. Een ander woord hiervoor is desensibiliseren. Het doel is om iemand immuun te maken voor wespengif. De behandeling bestaat uit een instelfase en een onderhoudsfase. Bij ons vindt de instelfase in principe altijd plaats in het ziekenhuis.

De instelfase
U wordt een dag opgenomen. Deze dag krijgt u zes injecties met telkens een uur tussenpoos. In de namiddag kunt u naar huis. Daarna krijgt u elke week, in het ziekenhuis, steeds wat meer gif ingespoten. Na iedere injectie moet u een half uur wachten voordat u naar huis kunt gaan.

De onderhoudsfase
Na 6 tot 8 weken, afhankelijk van de bijwerkingen, begint de onderhoudsfase. Deze injecties krijgt u een keer in de 4 weken. Dit kan eventueel ook bij de huisarts gebeuren. Ook nu moet u na iedere injectie een half uur wachten voordat u naar huis kunt gaan. De onderhoudsfase duurt 3 jaar. Zodra u de onderhoudsfase heeft bereikt, loopt u evenveel risico op een allergische reactie als de gemiddelde Nederlander. En als er een reactie optreedt, ontstaan er hooguit verschijnselen van de huid.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2022 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure