Home > Onderzoeken > Cystoscopie (onderzoek van de blaas)

Cystoscopie (onderzoek van de blaas)

Het onderzoek in het kort

  • Kijkonderzoek van de plasbuis, blaas en bij mannen, de prostaat
  • Duur kijkonderzoek: enkele minuten
  • Uitslag: direct na het onderzoek
  • U kunt na het onderzoek last hebben van een branderig gevoel bij het plassen

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 21 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.15

Verloop onderzoek

U heeft last van uw blaas. Een cystoscopie is een mogelijkheid om erachter te komen wat er aan de hand is. Een cystoscopie is een kijkonderzoek van uw plasbuis, blaas en bij mannen, ook de prostaat.


Het onderzoek

Onze verpleegkundige ontvangt u op de polikliniek urologie en vertelt u wat er gaat gebeuren. Zij begeleidt u naar de kleedkamer. Voor dit onderzoek is het nodig dat u uw onderlichaam ontkleedt. Onze uroloog of verpleegkundig specialist voert het onderzoek uit. U neemt plaats op de scopietafel, uw benen rusten gespreid in de beensteunen. Bij vrouwen meet onze uroloog of verpleegkundig specialist voor het onderzoek de doorsnede van de plasbuis. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Soms is er nog een inwendig onderzoek nodig om de positie van de blaas ten opzichte van de baarmoeder te bepalen en een mogelijke verzakking te kunnen vaststellen.

Het bekijken van de plasbuis, de blaas en eventueel de prostaat duurt enkele minuten. Belangrijk is dat u probeert goed te ontspannen. Om uw blaas goed te kunnen bekijken vullen we deze met steriel water. Hierdoor kunt u het gevoel krijgen dat u moet plassen, probeer dit te onderdrukken. Na het onderzoek kunt u naar het toilet in de kleedkamer.


Uitslag

Direct na het onderzoek bespreekt de uroloog de uitslag met u.


Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u last hebben van een branderig gevoel bij het plassen. Ook kunt u het gevoel hebben dat u vaker moet plassen. Dit kan enkele dagen aanhouden. U kunt wat bloed in uw urine zien. Dit is normaal, u hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt, zodat blaas en urinewegen worden schoongespoeld.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure