Home > Onderzoeken > E.R.C.P - Onderzoek van de galwegen en de alvleesklier

E.R.C.P - Onderzoek van de galwegen en de alvleesklier

Het onderzoek in het kort

  • Onderzoek galwegen en alvleesklier
  • Ook een behandeling mogelijk
  • Het onderzoek kan vervelend zijn
  • Uitslag: na ± 10 dagen
  • Ontslag: na 1 dag

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 30 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 28 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 30 via het Klantcontactcentrum
Route Noord 0.4

Verloop onderzoek

U krijgt een E.R.C.P. (Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie). Dit is een onderzoek waarbij we uw galwegen en alvleesklier kunnen onderzoeken. Ook is het mogelijk op deze manier een behandeling toe te passen, zoals het verwijderen van galstenen.


Voorbereiding

Het is belangrijk dat u nuchter bent. Als het onderzoek ‘s ochtends plaatsvindt, mag u ’s nachts na twaalf uur niets meer eten, drinken of roken. Als het onderzoek na 13:30 uur plaatsvindt, mag u op de dag van het onderzoek thuis een licht ontbijt nuttigen: een beschuit met jam en een kopje thee. Daarna mag u niet meer eten.


Het onderzoek

Op de afgesproken datum komt u naar ons ziekenhuis. Hier ontvangt onze verpleegkundige u. Zij begeleidt u naar de verpleegafdeling en vertelt u wat er gaat gebeuren. We brengen een infuusnaald in een ader van uw rechterhand of –arm en u krijgt u een injectie in uw bovenbeen. Vervolgens begeleiden we u naar de afdeling radiologie. Hier krijgt u wat te drinken en verdoven we uw keel met een spray. De verpleegkundige vraagt u om op uw linkerzij te gaan liggen. Via het naaldje in uw arm krijgt u een rustgevend middel toegediend, zodat u tijdens het onderzoek slaperig bent en er niet zoveel van merkt. Uw arts brengt de slang in via uw mond en vraagt u deze door te slikken. Voor veel mensen is dit een vervelende gewaarwording. Pijn doet het echter niet. De slang belemmert de ademhaling niet. Het licht in de kamer wordt gedempt. Tijdens het onderzoek brengt de arts lucht in uw maag en darmen. Hierdoor gaat u boeren en winden laten. Dit is normaal en u hoeft zich hier dus niet voor te schamen.


Uitslag

De uitslag van het onderzoek hoort u van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Het duurt ongeveer tien dagen voordat de uitslag van het weefselonderzoek bekend is. Als u bent opgenomen op de verpleegafdeling krijgt u de uitslag waarschijnlijk nog tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.


Na het onderzoek

Als u terug bent op de afdeling voelt u zich snel minder slaperig. U blijft nog een dag ter observatie op de verpleegafdeling. U zult nog winden moeten laten. Dit is normaal, het is zelfs erg belangrijk dat u winden laat. Als u dit niet doet kan buikpijn ontstaan. Als u zich goed voelt en geen buikpijn heeft, kunt u na overleg met uw verpleegkundige ongeveer drie uur na het onderzoek weer eten en drinken. Via het infuusnaaldje in uw hand of arm krijgt u antibiotica toegediend om infecties te voorkomen. Het infuusnaaldje verwijderen we meestal na een dag. Als u zich op de dag na het onderzoek goed voelt en geen koorts heeft, kunt u het ziekenhuis meestal weer verlaten.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure