Home > Onderzoeken > Huidtest

Huidtest

Het onderzoek in het kort

  • Duur test: 15 minuten
  • Test vindt plaats op de polikliniek allergologie
  • U voelt kleine prikjes op de rug
  • Uitslag: direct na de test

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 45 Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 133 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur
Polikliniek
075 650 12 45
Route Noord 0.1

Verloop onderzoek

U heeft last van een of meer allergische reacties. De meest voorkomende reactie is de zogenaamde type I, ofwel directe type reactie. Stoffen die zo’n reactie kunnen veroorzaken heten allergenen en komen in de lucht voor, zoals huisstofmijten, pollen, huidschilfers van dieren en schimmels. Maar ook in voedingsmiddelen, geneesmiddelen en insectengiffen. Voor het vaststellen van dit type allergische reactie voeren we in het algemeen een huidtest uit. Hierbij brengen we de allergene stof net onder de huid in.


Voorbereiding

Voor de beoordeling van de huidtest is het belangrijk dat u op tijd stopt met oraal gebruikte ‘anti-allergische’-geneesmiddelen, indien mogelijk drie dagen van tevoren. Let op: anti-astmatische geneesmiddelen (inhalers), oogdruppels en neussprays dient u door…
Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion, crèmes en dergelijke op rug en armen.

Voor de beoordeling van de huidtest is het belangrijk dat u op tijd stopt met oraal gebruikte ‘anti-allergische’-geneesmiddelen. Let op: anti-astmatische geneesmiddelen (inhalers), oogdruppels en neussprays dient u door…
Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion, crèmes en dergelijke op rug en armen.


Het onderzoek

De doktersassistente vraagt u uw bovenkleding uit te trekken, uw broek mag u aanhouden. Bij een intracutane test spuit onze doktersassistente een kleine hoeveelheid van de allergene stof net onder uw huid. Bij de priktest druppelt zij eerst de oplossingen met allergeen op de huid.  Daarna wordt de opname in de huid bevorderd door een prikje door de druppel tot in uw huid. U kunt jeuk verwachten op de plaats van de test.
Als u tijdens of na de huidtest last krijgt van niezen, jeuk in uw ogen, kortademigheid of andere klachten dan is het belangrijk dat u dat dit direct meldt.


Uitslag

Als er sprake is van een allergische reactie ontstaat er een zwelling met een rode hof eromheen. De reactie lijkt een beetje op een muggenbult en kan ook jeuken. Voor beide tests geldt dat de reactie na 15-20 minuten afgelezen wordt.
De allergoloog vergelijkt de uitslag met twee controleprikken: één met alleen de oplosvloeistof van het allergeen zonder het allergeen en één met een histamine-oplossing. Het aantal prikjes kan variëren van 10-30 per keer.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2022 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure