Home > Onderzoeken > Prostaatbiopsie

Prostaatbiopsie

Het onderzoek in het kort

  • Echografie van de prostaat
  • Het verkrijgen van weefsel uit de prostaatklier
  • Narcose: meestal plaatselijke verdoving, soms ruggenprik of volledige narcose
  • Uitslag: 4 - 5 werkdagen

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum Online afspraak maken
Toegangstijden
Eerste polibezoek 21 dagen
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur
Polikliniek
075 650 12 90 via het Klantcontactcentrum
Route Zuid 1.15

Verloop onderzoek

U moet vaak plassen en dat gaat moeizaam. U kunt uw urine niet goed ophouden en plast vaak kleine beetjes. Misschien heeft u last van een vergroting van uw prostaat. De prostaat zorgt voor productie van vloeistof die deel uitmaakt van de zaadvloeistof. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting, maar er kan ook kwaadaardig weefsel ontstaan. Om dit te onderzoeken neemt onze uroloog weefselstukjes uit uw prostaat en onderzoekt deze op afwijkende cellen.


Voorbereiding

U heeft een recept meegekregen voor medicijnen, die voorkómen dat u een ontsteking krijgt na de biopsie. Deze medicijnen moet u volgens voorschrift innemen. Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u hier ruim voor het onderzoek mee stoppen. In de folder ‘Prostaatbiopsie’ vindt u meer informatie hierover.

Het is beter als u niet op de fiets komt. Probeer zware inspanningen op de dag van het onderzoek te vermijden en een week niet te fietsen en te zwemmen.
 
Slik een uur voor het onderzoek een paracetamol 1000 mg. Indien nodig, mag u dit na het onderzoek herhalen.


Het onderzoek

Een prostaatbiopsie voeren we soms op onze polikliniek uit, onder lokale verdoving. Maar het kan ook zijn dat onze uroloog in overleg met u voor een een ruggenprik of volledige verdoving kiest. Tijdens het onderzoek maakt onze uroloog een echografie van uw prostaat. Ook brengt hij een probe (taststaaf) in uw anus. Zo kan hij informatie verzamelen omtrent het inwendige van uw prostaat, de grootte ervan of de eventuele aanwezigheid van een gezwel. Hij haalt weefselstukjes uit uw prostaat. Deze weefselstukjes stuurt hij op naar het pathologisch anatomisch laboratorium, waar ze worden onderzocht op afwijkende cellen.


Uitslag

Het duurt ongeveer 4-5 werkdagen voordat de uitslag bekend is. U krijgt een afspraak mee voor de uitslag.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure