Home > Onderzoeken > Renogram (nieronderzoek)

Renogram (nieronderzoek)

Het onderzoek in het kort

  • Meten van de functie van beide nieren
  • Duur onderzoek: 25 minuten
  • Soms wordt er na 30 minuten nog 5 minuten foto's gemaakt
  • Uitslag: via uw kinderarts

Aantal behandelingen of onderzoeken volgens de wettelijke norm.
Afspraak maken
075 650 22 77 Online afspraak maken
Openingstijden poli
op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur
Polikliniek
075 650 22 77
Route Zuid 1.11

Verloop onderzoek

Uw kind krijgt een nieronderzoek. Hierbij meten we de functie en de afloop van urine van beide nieren afzonderlijk. Uw kind krijgt een lichtradioactieve vloeistof toegediend die de nieren opnemen en weer uitscheiden. Deze vloeistof geeft geen bijwerkingen. De dosis passen we aan het lichaamsgewicht van uw kind aan. Na een dag is de straling uit het lichaam verdwenen.


Voorbereiding

Laat uw kind één uur voor het onderzoek thuis alvast één tot twee glazen water of limonade drinken. De hoeveelheid vocht is afhankelijk van de leeftijd en de behoefte van uw kind. Baby’s geeft u 30 tot 60 minuten voor het onderzoek één fles. Uw kind mag tussendoor gewoon naar het toilet toe gaan.

Heeft u van uw arts een recept gekregen voor pleisters met verdovende créme (Emla) of gebruikt uw kind plasmiddelen? In onze folder ‘Renogram nieronderzoek’ leest u meer over het gebruik hiervan.

Als uw kind een nieronderzoek moet ondergaan, kunt u een afspraak maken voor een voorbereidingsgesprek met een van onze pedagogisch medewerksters. Zij vertelt uw kind wat er gaat gebeuren en wat het kan verwachten tijdens het onderzoek. Zij legt uit hoe het apparaat werkt waarmee het onderzoek gedaan wordt en hoe het eruit ziet. Dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd van uw kind. Het is voor uw kind belangrijk dit voor het onderzoek te weten zodat het geen onbekende dingen tegenkomt.


Het onderzoek

Op het afgesproken tijdstip komt u met uw kind naar ons ziekenhuis. Hier wordt u ontvangen door onze verpleegkundige die vertelt wat er gaat gebeuren. Op de kind- en jongerenafdeling krijgt uw kind eerst een infuus ingebracht. Hierdoor kan de lichtradioactieve vloeistof pijnloos worden toegediend. Uw kind krijgt opnieuw wat water te drinken, zodat de nieren optimaal werken.

Uw kind moet eerst uitplassen op het toilet. Is uw kind nog niet zindelijk? Geef het dan een schone luier. Uw kind komt op een bed te liggen. De camera zit onder het bed. Daarna krijgt uw kind via het infuus een lichtradioactieve vloeistof toegediend. Deze dosis is aangepast aan het lichaamsgewicht van uw kind en heeft geen bijwerkingen. Direct na de toediening maken we 25 minuten lang foto’s van de nieren. Tijdens het onderzoek kan uw kind naar een DVD kijken. U mag bij het onderzoek aanwezig blijven. Als u zwanger bent raden we u aan dit te melden. Soms maken we na 30 minuten nog een opname van vijf minuten.


Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de kinderarts die het onderzoek voor uw kind heeft aangevraagd. De laboranten kunnen en mogen geen uitspraak doen over de uitslag.

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure