Radiologie

Het specialisme in het kort

  • Het specialisme maakt en beoordeelt afbeeldingen van (de binnenkant van) het lichaam

Polikliniek
075 650 13 10

Over radiologie

De afdeling radiologie wordt ook vaak de röntgenafdeling genoemd. Hier doen we met behulp van 'beeldvormende technieken' onderzoek naar de binnenkant van uw lichaam om een goede diagnose te kunnen stellen.


Beeldvormende technieken

Bij beeldvormende technieken kunt u denken aan:

  • Contrastonderzoek, bijvoorbeeld angiografie, waarbij de patiënt contrastvloeistof ingespoten krijgt in de bloedvaten zodat deze beter zichtbaar worden. Bij een onderzoek van de dikke darm kan ook contrastvloeistof (bariumsulfaat) worden gebruikt.
  • CT-scan, computertomografie, is een vorm van röntgenonderzoek waarbij er plaksgewijs afbeeldingen van het lichaam gemaakt kunnen worden.
  • Echografie, onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van geluidsgolven
  • MRI, magnetic resonance imaging, wordt gebruikt om afbeeldingen te maken van organen.

Soms gebruikt onze radioloog deze beeldvormende technieken niet alleen voor onderzoek, maar ook als behandeling. Het dotteren van bloedvaten bijvoorbeeld, waarbij uw bloedvaten door een ballonnetje wijder gemaakt worden.


Veiligheid

Onze radiologen houden zich bezig met radiodiagnostiek, door het gebruik van röntgenstraling maken we plaatjes van het lichaam. Straling kan schadelijk zijn voor uw lichaam, maar de doses die we gebruiken zijn zo klein en we treffen zoveel veiligheidsmaatregelen dat u geen schade overhoudt aan de straling.


Kopie röntgenonderzoek

Wilt u een kopie hebben van uw röntgenonderzoek? Bijvoorbeeld van uw röntgenfoto, CT-scan of MRI. Dan kunt u die opvragen bij de afdeling Beeldvormende Technieken. De kopie wordt naar u gemaild via een beveiligde link (ZorgBericht). Hiervoor hebben wij uw e-mailadres en 06-nummer nodig. U moet dan wel eerst uw legitimatiebewijs laten zien (een paspoort of rijbewijs).

 

 

Behandelteam

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure