Home > Nieuwsberichten > Black Achievement Award voor arts-microbioloog Ivar Lede

Black Achievement Award voor arts-microbioloog Ivar Lede10/12/2020

Nooit over nagedacht dat ik een rolmodel voor anderen kan zijn

Arts-microbioloog Ivar Lede ontving donderdag 3 december de Black Achievement Award 2020. Hij kreeg de award voor zijn onderzoek en prestaties tijdens de coronacrisis. Samen met collega’s uit het Zaans Medisch Centrum zette hij zich in om de desinfectie van medische mondmaskers met UV-licht mogelijk te maken. 

De Black Achievement Awards worden jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die zich als zwart rolmodel verdienstelijk hebben gemaakt in de Nederlandse samenleving. De awarduitreiking maakt deel uit van de Black Achievement Month die dit jaar geheel in het teken stond van helden in de zorg. 


Wereldwijde interesse voor Zaans onderzoek

Lede vertelt over zijn onderzoek: “Toen er tijdens de eerste golf een tekort dreigde aan medische mondmaskers in het Zaans Medisch Centrum, hebben we onderzocht of we gebruikte exemplaren konden desinfecteren met UVC-licht. Het onderzoek leverde een positief resultaat op. Uiteindelijk wisten we het desinfectieproces zo op te schalen dat er dagelijks 600 mondkapjes konden worden gedesinfecteerd en hergebruikt.” Gevolg: het Zaans Medisch Centrum heeft tijdens de eerste coronagolf geen tekort aan mondmaskers gekend. 

Lede publiceerde de informatie over de desinfectiemethode online via zogenaamde ‘preprints’, waarna het internationaal werd opgepakt. “Het CDC heeft er als het Amerikaanse RIVM een uitspraak over gedaan en ook in Dubai waren ze geïnteresseerd.” De bal ging nog sneller rollen toen ook de Engelse BBC er op tv aandacht aan besteedde. 


Rolmodel voor mensen met een migratieachtergrond

Lede is trots op zijn Black Achievement Award: “Ik dacht er eigenlijk nooit zo over na dat ik een rolmodel voor anderen kon zijn. Mijn roots spelen in mijn dagelijkse werk namelijk nauwelijks een rol: ik doe mijn werk voor iedereen ongeacht afkomst of achtergrond.” 

Het winnen van de award is voor Lede wel een reden om jongeren met een migratieachtergrond vanuit zijn positie als rolmodel te inspireren: “Over niet al te lange tijd ga ik lesgeven aan de IMC Weekendschool in Amsterdam Zuidoost. Behalve kennis over de geneeskunde wil ik leerlingen vooral bijbrengen dat ze hun eigen plekje kunnen veroveren als ze zich inzetten. Blijf dromen: word president, architect, kunstenaar… of arts-microbioloog.”


Nog meer winnaars

Behalve Lede ontving ook Helga Hart-Sweet, unitleider van de Intensive Care in het OLVG, de Black Achievement Award. Zij deelde onder meer haar kennis met de IC’s in Suriname. Cateraar/restauranthouder Patrick Rechards kreeg een award, omdat hij tijdens de eerste golf belangeloos lunches ter beschikking stelde aan verschillende ziekenhuizen.
 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2023 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure