Home > Nieuwsberichten > Update Coronavirus en ZMC

Update Coronavirus en ZMC25/11/2020

Laatste update op 25 november

Update 25 november

Zeventien Corona patiënten

Er zijn 17 bewezen Corona patiënten opgenomen in het Zaans Medisch Centrum.


Update 4 november

De Lunchroom tijdelijk gesloten

Vanwege de aangescherpte maatregelen voor de horeca die half oktober door de Overheid zijn afgekondigd, is ‘De Lunchroom’ noodgedwongen gesloten per 15 oktober 2020, voor zolang als het openstellingsverbod voor de horeca duurt. 
 
Espressobar Barista zullen wij, met ongewijzigde openingstijden, geopend houden, uitsluitend voor “to go”-bestellingen maar met een iets uitgebreider assortiment aan belegde broodjes om mee te nemen. Daarmee voldoen we aan de door de Overheid gestelde voorwaarden aan afhaal-horeca.


Update 4 november

Informatie voor patiënten over afspraken in het ziekenhuis

Om het aantal Covid-19 patiënten te kunnen behandelen in ons ziekenhuis zijn wij genoodzaakt om enkele operaties af te zeggen. De patiënten die het betreft worden door ons gebeld. Verder gaat zoveel mogelijk zorg door. Wordt u niet gebeld, dan gaat uw afspraak gewoon door. Tevens proberen wij poli afspraken, indien mogelijk, om te zetten naar een telefonisch consult. Ook hier geldt dat dit van te voren met u wordt afgesproken.


Update 1 oktober

Dragen mondkapje in ZMC verplicht

Vanaf vrijdag 2 oktober is het dragen van een mondkapje verplicht bij het bezoek aan ons ziekenhuis. Hiermee geven wij gehoor aan het dringende advies van de regering om het dragen van mondkapjes in publiek toegankelijke binnenruimtes verplicht te stellen.
Dit geldt voor alle patiënten en bezoekers vanaf 13 jaar. U draagt, net als in het openbaar vervoer, een eigen niet-medisch mondkapje. Komt u op bezoek in het ziekenhuis, neem dan een eigen mondkapje mee. Uw mondkapje doet u op vóór binnenkomst en houdt u gedurende uw hele bezoek op. 

In het ZMC is het volgende verplicht: 

 • Iedereen houdt anderhalve meter afstand van anderen
 • Iedereen desinfecteert bij binnenkomst de handen
 • Een mondkapje dragen 

Patiënten die worden opgenomen in het ZMC hoeven geen masker te dragen. 


Kom zonder begeleiding

Kom zonder begeleiding naar uw afspraak. Op die manier beperken we het aantal mensen in het ziekenhuis.

Uitzonderingen
Een uitzondering hierop zijn kinderen, kwetsbare mensen, patiënten die poli oncologie bezoeken, zwangeren en mensen die een tolk nodig hebben: begeleiding is dan beperkt tot één persoon.

Ook is het belangrijk om het ziekenhuis na de afspraak zo snel mogelijk te verlaten. Hiervoor zijn aangepaste looproutes gemaakt in het ziekenhuis. De begeleiding mag geen corona-gerelateerde klachten hebben. 


Aangescherpt bezoekersbeleid

Vanaf maandag 24 augustus is het bezoekersbeleid aangescherpt voor patiënten en bezoekers in ons ziekenhuis. 

Wat betekent dit voor u?
Komt u op bezoek in ons ziekenhuis? Dan worden u al buiten het ziekenhuis, voor de draaideuren, een aantal vragen gesteld. Tijdens deze screening wordt onder andere gevraagd of u Covid-klachten heeft.

Heeft u begeleiding mee? Dan bespreken wij met u of dit noodzakelijk is of dat uw begeleider op u kan wachten. Dit laatste is belangrijk om te volle wachtruimtes te voorkomen. 

Binnen helpen onze vrijwilligers van gastenservice u welkom en helpen u verder met aanmelden en wijzen zij u indien nodig de weg.  


Bezoekregeling

 • Coronapatiënten
  Er geen bezoek toegestaan bij Corona patiënten, behalve bij uitzondering na toestemming van de medisch specialist. Ook is geen bezoek toegestaan bij patiënten waarvan wordt vermoed dat ze besmet zijn met het Corona virus. Wij realiseren ons dat dit heel vervelend is voor alle betrokkenen. Dit is een afspraak gemaakt in regionaal verband om verspreiding van het virus te voorkomen. 
 • Kraamvrouwen
  Er mogen twee personen bij de baring aanwezig zijn. De partner va de kraamvrouw mag 24 uur per dag aanwezig zijn bij vrouw en kind. Daarnaast mag er 1 bezoeker per dag komen. De bezoeker mag maximaal 1 uur blijven.
 • Verloskunde
  Bij uw bevalling mogen 2 personen aanwezig zijn. 
 • Kinderen
  Op de kinderafdeling zijn beide ouders/verzorgers onbeperkt welkom bij hun opgenomen kind.
 • Overige patiënten
  Er is maximaal 2 bezoekers per patiënt per dag toegestaan. Voor de duur van maximaal een uur. Met uitzondering van terminale patiënten. 

Corona huisregels

Is er een afspraak voor u gepland, dan krijgt u vooraf een brief thuisgestuurd waarin wij u voorbereiden op uw bezoek. Een bezoek aan ons ziekenhuis is in deze tijd iets anders dan u gewend bent. Wij vragen het volgende:

 • Neem contact met ons op bij verkoudheidsklachten, keelpijn, koorts en kortademigheid. 
 • Kom niet te vroeg. Zo wordt het niet te druk in de wachtkamer.
 • Kom liefst alleen naar uw afspraak. Voor kinderen, kwetsbare mensen en mensen die een tolk nodig hebben, geldt dat één persoon hen kan begeleiden. Uw begeleider mag ook geen klachten hebben zoals genoemd bij punt 1.
 • Ga na uw afspraak zo snel mogelijk naar buiten.
 • Bij (contact)onderzoek dragen wij een mondmasker.
 • Wanneer u het ziekenhuis bezoekt, bescherm dan uzelf en de mensen om u heen: houdt altijd minimaal 1,5 meter afstand van anderen. Geef zorgmedewerkers en artsen de ruimte om hun werk goed te doen.

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2020 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure