Home > Nieuwsberichten > Update Coronavirus en ZMC

Update Coronavirus en ZMC02/03/2021

Laatste update op 2 maart

Achttien Corona patiënten

Er zijn 18 bewezen Corona patiënten opgenomen in het Zaans Medisch Centrum.


Eigen verklaring avondklok

Moet u naar het ziekenhuis tijdens de avondklok (van 21 uur tot 04.30 uur). U heeft dan een eigen verklaring nodig, voor elke keer dat u tussen genoemde tijden naar het ziekenhuis komt (bijvoorbeeld om uw kind te voeden, omdat u een MRI-afspraak hebt of omdat u gedialyseerd moet worden). De eigen verklaring kunt u hier downloaden. U mag het geprint of digitaal laten zien.


Medisch mondmasker voor bezoekers

Komt u op bezoek bij een familielid/vriend opgenomen in het ZMC? Dan treft u vanaf 8 februari ook tijdens het bezoekuur onze screeningshost. Hij of zij helpt ons om het bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen.

 • U krijgt van ons een medisch mondmasker. Vanaf heden is het niet meer toegestaan met uw eigen mondmasker naar de patiënt toe te gaan, maar krijgt u van ons een medisch mondmasker. Deze beschermt extra goed
 • Bij binnenkomst ontsmet u uw handen. 

De host stelt u ook een paar vragen:

 • Of u alleen komt, er is maar één bezoeker per patiënt per dag toegestaan
 • Of u geen (corona-gerelateerde) klachten hebt

Door deze maatregelen blijft het voor onze patiënten mogelijk om bezoek te ontvangen en houden we het zo veilig mogelijk. Dank vast voor uw medewerking!


Bezoekregeling

Coronapatiënten

Sinds 1 december mogen COVID patiënten die zijn opgenomen in het ZMC bezoek ontvangen. 

 • Op de verpleegafdelingen (Beschouwend, de Acute Opname Afdeling en de afdeling Cardiologie) mag 1 bezoeker per dag (partner of eerste contactpersoon) langskomen. Het bezoek mag maximaal één uur duren. 
 • Op de Intensive Care mag de patiënt 1 bezoeker per dag ontvangen, na overleg met de contactpersoon en de verpleegkundige (op advies van de intensivist). Bij COVID patiënten (verdacht en bewezen) een half uur en bij reguliere IC patiënten maximaal een uur. De partner of eerste contactpersoon krijgt van ons een brief met extra toelichting. 

Overige patiënten

 • Er is maximaal 1 bezoeker per dag toegestaan. Het bezoek mag maximaal één uur duren. 

Voor bezoekers is het dragen van een medisch mondkapje verplicht, deze krijgt u bij binnenkomst van onze medewerkers. Reinig uw handen met alcohol bij binnenkomst. Daarnaast verzoeken we uw handen nogmaals te reinigen met alcohol op de kamer van de patiënt die u bezoekt. Aan ieder bed is een alcohol dispenser bevestigd.

Uitzonderingen

 • Kraamvrouwen / bevalling
  Er mogen twee personen bij de bevalling aanwezig zijn. De partner van de kraamvrouw mag 24 uur per dag aanwezig zijn bij vrouw en kind. Daarnaast mag er 1 bezoeker per dag komen. De bezoeker mag maximaal 1 uur blijven.
 • Kinderen
  Op de kinderafdeling zijn beide ouders/verzorgers onbeperkt welkom bij hun opgenomen kind.
 • Terminale patiënten (niet Corona)
  Terminale patiënten mogen onbeperkt bezoek ontvangen.

Uw afspraak in ons ziekenhuis

Als u niets van het ziekenhuis hoort, gaat uw afspraak gewoon door.

 • Poliklinieken: afspraken gaan zoveel mogelijk door en worden bij voorkeur telefonisch of met videobellen gedaan. Als uw afspraak niet doorgaat of wordt omgezet naar een telefonische of videobel afspraak, dan krijgt u daarover bericht van het ziekenhuis.
 • Operaties: noodzakelijke of urgente planbare zorg schaalt het ZMC op dit moment niet af. Acute operaties en planbare acute operaties die niet langer dan een week kunnen worden uitgesteld vinden allen doorgang. Ook oncologische chirurgie en verloskundige/bevallingszorg chirurgie vinden doorgang. Er worden geen planbare ingrepen uitgevoerd als u een nacht op de intensive care moet blijven en indien de ingreep enkele weken uitgesteld kan worden. Overige ingrepen worden ingepland op basis van de beschikbare ruimte en tijd.

U hoeft niet zelf naar het ziekenhuis te bellen. Als uw afspraak, opname of operatie niet doorgaat dan wordt u door het ziekenhuis gebeld.


Kom zonder begeleiding

Kom zonder begeleiding naar uw afspraak. Op die manier beperken we het aantal mensen in het ziekenhuis.

Een uitzondering hierop zijn kinderen, kwetsbare mensen, patiënten die poli oncologie bezoeken, zwangeren en mensen die een tolk nodig hebben: begeleiding is dan beperkt tot één persoon. De begeleiding mag geen corona-gerelateerde klachten hebben.

Op de Spoed Eisende Hulp is het helaas niet mogelijk om een begeleider mee te nemen. De reden hiervoor is dat de wachtkamer niet groot genoeg is waardoor het te vol wordt en de anderhalve meter afstand niet goed is vast te houden. Voor kinderen/hulpbehoevende patiënten wordt een uitzondering gemaakt.


  Corona huisregels

  Is er een afspraak voor u gepland, dan krijgt u vooraf een brief thuisgestuurd waarin wij u voorbereiden op uw bezoek. Een bezoek aan ons ziekenhuis is in deze tijd iets anders dan u gewend bent. Wij vragen het volgende:

  • Neem vooraf contact met ons op bij verkoudheidsklachten, keelpijn, koorts en kortademigheid. 
  • Houdt altijd minimaal 1,5 meter afstand van anderen.
  • Draag een mondkapje.
  • Desinfecteer uw handen bij binnenkomst.
  • Kom niet te vroeg. Zo wordt het niet te druk in de wachtkamer.
  • Kom alleen naar uw afspraak. Voor kinderen, kwetsbare mensen,  patiënten die poli oncologie bezoeken, zwangeren en mensen die een tolk nodig hebben, geldt dat één persoon hen kan begeleiden. Uw begeleider mag geen corona-gerelateerde klachten hebben
  • Ga na uw afspraak zo snel mogelijk naar buiten.
  • Volg de aangegeven looproutes.
  • Volg de aanwijzingen op van de medewerkers van het ZMC.
  • Bij (contact)onderzoek dragen wij een mondmasker.

  De Lunchroom tijdelijk gesloten

  Vanwege de aangescherpte maatregelen voor de horeca die half oktober door de Overheid zijn afgekondigd, is ‘De Lunchroom’ noodgedwongen gesloten per 15 oktober 2020, voor zolang als het openstellingsverbod voor de horeca duurt. 
   
  Espressobar Barista zullen wij, met ongewijzigde openingstijden, geopend houden, uitsluitend voor “to go”-bestellingen maar met een iets uitgebreider assortiment aan belegde broodjes om mee te nemen. Daarmee voldoen we aan de door de Overheid gestelde voorwaarden aan afhaal-horeca.

  Bezoekadres

  Koningin Julianaplein 58
  1502 DV Zaandam

  Bezoektijden

  16.00 - 19.30 uur (gehele week)
  11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

  © 2021 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure