Home > Ons ziekenhuis > Een duurzaam ziekenhuis

Een duurzaam ziekenhuis

Slim energieverbruik

Volgens metingen is het ZMC één van de meest  energiezuinigste ziekenhuizen van Nederland. Het verbruik is laag, onder meer door de toepassing van LED-verlichting die alleen aanspringt wanneer een persoon voorbijkomt en het gebruik van warmte-koudeopslag. In de zomer slaan we warmte diep in de bodem op, dat we in de winter gebruiken voor de verwarming van ons gebouw. En vice-versa. Daarnaast halen wij warmte terug uit ventilatielucht en gebruiken die warmte weer om water en lucht te verwarmen.


Hergebruik water en minder papier

Het ZMC kiest voor een groene manier van afvalverwerking. Dankzij een speciaal filtersysteem wordt het afvalwater hergebruikt voor onder meer het doorspoelen van de toiletten. In het nieuwe ZMC wordt steeds meer digitaal gewerkt. Dat scheelt papier en printers. Het aantal printers is met 62 % teruggebracht.


Respect voor omgeving, dier en milieu

Het ZMC heeft oog voor zijn omgeving. Onder de buitenluifel van ons ziekenhuis zijn vleermuiskasten en een verblijf voor de beschermde dwergvleermuis aangebracht. 

Ook het groen om ons heen heeft onze aandacht gekregen. Op ons terrein zijn meer bomen teruggeplaatst, dan er zijn weggehaald om ons nieuwe ziekenhuis te kunnen bouwen. De planten die we in de tuinen gebruiken zijn inheemse plantensoorten en zijn bovendien onweerstaanbaar voor vlinders en bijen door hun geur en kleur. 

We zijn in staat veel afval biologisch af te breken in onze zuiveringsinstallatie. Wat daarin niet verwerkt kan worden scheiden en recyclen we zoveel mogelijk, bijv. glas, karton en chemisch afval. Op plaatsen waar afval wordt verwerkt, is de grond bovendien voorzien van een vloeistofwerende laag. Dit zorgt ervoor dat grondwater en bodem niet per ongeluk vervuild raken door weglekkend afvalwater. 


Onze score op duurzaamheid

Omdat duurzaamheid een serieus onderwerp voor ons is, hebben wij de onderzoeksorganisatie BREEAM NL de duurzaamheidsprestatie van het nieuwe gebouw laten beoordelen: we behalen met ons nieuwe ziekenhuis de score ‘very good’ (drie sterren; zie persbericht). Voor een ziekenhuisgebouw is dit een uitstekend resultaat. 

 

Bezoekadres

Koningin Julianaplein 58
1502 DV Zaandam

Bezoektijden

16.00 - 19.30 uur (gehele week)
11.00 - 12.00 uur (alleen weekend)

© 2024 Zaans Medisch Centrum  - alle rechten voorbehouden | Privacy statement | Cookie verklaring | Responsible disclosure